Ny badsjö invigd i Skövde

Boulognersjön är åter i bruk. För många Skövdebor så var detta en oas under 30-50-talen men sedan avtog intresset och sjön förföll. Sedan 70-talet har inga kunnat bada där. Men idag återinvigdes sjön. Då tekniska nämndes ordförande, Johan Fogelberg, tillsammans med kommunalråden Katarina Jonsson, Leif Walterum och Marie Ekman intog scenen var det minst sagt så att "regnet stod som spön i backen". Det regnade under hela invigningen.
 
 
Klart är att denna satsning som sker är uppskattat. Trots regnet var det många som sökt sig till Boulognerskogen. Politiskt har vi diskuterat denna fråga i många år, men det är först nu som alliansen, under ledning av Katarina Jonsson, gjort slag i saken och sett till att Skövde har en badsjö.
 
Lasse Kronér som var konferencier menade att detta är nog unikt i Sverige. En badsjö, mitt i stan, i dess stadspark, är nog utan konkurrens. Att Boulognersjön också ligger alldeles i närheten av Resecentrum gör det hela ändå bättre. Därför kändes det naturligt att också Västtrafik fanns med som en av arrangörerna. Likaså fanns NCC på plats.
Trots regnet så blev det en lyckad tillställning. På bilden är jag med två av mina barnbarn. Ordspråket "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" kunde tillämpas idag.
 
Både SLA och SN har bildspel från invigningen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det blåser nya och kalla vindar

Detta är ett inlägg som jag skrivet för Skaraborgs Allehandas läsare.

När jag var liten pojke och gick i söndagsskolan sjöng vi: ”Röd och gul och vit och svart, gör detsamma har Han sagt”. Ledaren för verksamheten, Olle Smedman, talade alltid om alla människors lika värde och den gamle farbrorn, Kalle Nyström, missade aldrig ett tillfälle att skicka med pojkarna från fattiga familjer några kronor. När missionärer kom till kyrkan berättade de om sina uppoffringar för att nå folkslag som också skulle få samma möjligheter som vi i väst. I min familj fanns sparbössor till fattiga barn och under några sommar tog vi emot s k krigsbarn från Tyskland. Ord som solidaritet, respekt men också värde för andra, gemenskap, delaktighet och över allt fanns ett budskap om alla människors lika värde var ledord som präglade min uppväxt i Skövde. Som barn trodde jag att detta gällde för alla och var självklara ledord för samhället.

Mina föräldrar växte upp i ett klassamhälle där människor sorteras i olika sociala grupper, men min uppväxt var under helt andra former. Betoningen av social integration var oerhört omfattande under 60- och 70-talen. Sverige skulle byggas genom jämlikhet och jämställdhet.

Som vuxen möter jag nu helt andra värderingar. Egoismen flödar, materialismen och konsumism styr våra dagliga handlingar och reklammakarnas lyckas sälja lycka snarare än rena produkter. Köp dig en livsstil är ett framgångsrikt koncept. Men människovärdet genomgår också kraftiga omvärderingar. Det som i min barndom handlade om att alla människor har ett lika värde ifrågasätts nu på ett nytt sätt. Efter andra världskriget och besegrandet av fascistiska och nazistiska krafter trodde nog ingen att de skulle få en renässans. Deras främlingsfientliga åsikter tillhörde historien och med stolthet byggdes demokratier upp som byggde på alla människors lika värde. Men nu 2014 tvingas jag konstatera att nya vindar blåser och allt fler börjar tala om människors olika värden. Att den vita rasens anspråk på högre värden och rättigheter skulle höras igen trodde jag inte var möjligt, men inser nu att det som vi ansåg var självklart för några år sedan inte alls är det idag. Det är, som jag upplever det, kalla och hårda vindar som sveper över vårt land och den europeiska kontinenten. I de politiska salonger som jag tillhör möter jag nu politiker, som är demokratiskt valda, men som står för helt andra värden än vad jag står för. Inför valet i höst blir det än mer angeläget att lyfta fram och poängtera de grundläggande värden som byggt vårt land efter andra världskriget. I fokus står då människovärdet och betoningen på ALLA människors lika värde. Det kommer jag att fortsätta att kämpa för och hoppas att få stöd i den kampen.

Conny Brännberg (KD)


Ännu en SLA-ledare värd att läsas

Jag har flera gånger tidigare i bloggen skrivit om SLAs ledare. Nu är det dags igen. Denna gång tar Niclas Lindstrand upp skolavslutningar i kyrkan. Denna gång med ironi och elegant vitsighet som gör att man skrattar till då man läser ledaren. Det är inte ofta som man småler och skrattar då man läser en ledare. Dessutom har man lagt ut den på sla.se och klicka HÄR så kan du läsa en ledare med stuns,

Intervju i Expressen med Göran Hägglund

Det är bra att media håller liv i supervalåret. Tendensen verkar annars vara att valrörelsen blir kortare och kortare. I dag finns en längre intervju med Göran Hägglund där han utvecklar flera av de bärande tankarna inför kommande mandatperiod. En fråga som lyfts är köerna till vården. Vår ambition är att skapa en köfri sjukvård. Hägglund har en idé om en större statlig styrning och säger till och med att han är beredd att skrota landstingen. Det verkar vara en fråga som alltfler håller med om. Tyvärr har vi regionala politiker inte lyckats med detta. I Västra Götaland är Socialdemokraterna i ledning och vi, tyvärr, i opposition. Men vi minns att de lovade "en timma på akuten". Tyvärr var det bara ord och inte mycket har gjorts i den riktningen under denna mandatperiod. Jag är övertygad om att det går att klara vårdens behov, men det kräver nya lösningar och ett nytt ledarskap. Jag kandiderar inför höstens val för att jag vill vara med och leda en stor omorganisation i Västra Götaland där vården ska bli alltmer anpassad till patienternas behov.
 
Läs gärna artikeln med Hägglund: http://www.expressen.se/nyheter/val2014/varfor-vill-du-inte-hoja-barnbidraget/

Får man säga Gud välsigne dig?

Pingstkyrkan i Skövde är i fokus. Vid en skolavslutning häromdagen avslutade pastorn samlingen med att säga "Gud välsigne er alla och en riktigt glad sommar".
 
Detta fick en förälder att reagera som menade att pastorn i och med detta uttalade en välsignelse över barnen och därmed var konfessionell. Sådant tillåter inte skollagen. Det innebär att skolchefen har uttalat sig och tagit avstånd från händelsen och nu ska skolans rektorer agera. Jurist är konsulterad om det finns något motsvarande "lex maria" för en skola som gör fel.
 
Därmed är diskussionen åter på gång om vad som är tillåtet eller inte. Att skicka med någon en hälsning om välgång i livet, dvs säga "jag önskar dig lycka till" är en ren artighet. För en kristen är det naturlig att uttala en önskan om att Gud ska välsigna. Men att uttala välsignelse i en gudstjänst är en akt, en helig akt, och ett av de viktiga uppdragen för kyrkans ledare. Nu får väl skolverkets jurister inleda en granskning om det är OK att en pastor använder ordet Gud i en önskan om välgång.
 
Det är intressant att lyssna till amerikanska presidenter som kan avsluta ett tal med "God bless you" utan att någon reagerar. Detta i ett land som officiellt är religiöst neutral, dvs icke-konfessionellt. Det är nog ingen i USA som anser att presidenten uttalar en religiös välsignelse i detta.
 
Denna diskussion som började i Skövde och nu sprids över hela landet visar på att skollagen måste ändras. Det måste vara tillåtet då man har en skolavslutning i en kyrka att Gud får nämnas även i ett tal.
Jag anser att man ska respektera olika trosåskådningar, men detta går till överdrift. Det finns en kristen beröringsskräck i vårt land som är verkligen skrämmande.
 
Den här typen av diskussioner stärker mig i mitt engagemang som politiker. Jag är dessutom kristen politiker och tar mig friheten att aldrig neka till att jag är en kristen. Att få framföra detta anser jag är en av mina grundläggande rättigheter.
 
 

Vilken är den viktigaste frågan?

Alla politiska partier funderar kring vilken som är den viktigaste frågan inför valet i september. De senaste åren har det visat sig att det ofta dyker upp något som varit svårt att förutse. Säldöd eller utförsäkringar har varit sådana exempel och inför EU-valet blev svensk mat med ett särskilt fokus på griskött en fråga som fick stort utrymme i debatten. Ebba Busch Thor förutsåg detta och hade kampanjbilder med en gris i famnen. Det var inisiktsfullt av henne att tidigt bedöma vikten av griskrisen.
För några år sedan bestämde sig kristdemokraterna att ha barn och ungas uppväxtvillkor som den prioriterade frågan. Det gäller fortfarande men den har knappast poppat upp som en fråga som diskuteras särskilt mycket. Som parti försöker vi ständigt blås liv i den men man kan konstatera att den lågan flammar lågt. Men det borde vara så att det som rör barn och ungas framtid borde vara högst på agendan.
Nu återstår några veckor, kanske något mer, innan alla partistrateger måste bestämma vad som ska stå på affischerna. För Kristdemokraterna kommer det nog att handla om att vi håller fast vid barn och unga. Men vi får se om ett tag.

Några reflektioner efter två dagars debatterande

Regionfullmäktige pågick i två hela dagar och mängder av inlägg och replikskiften gjordes. Summan av det hela blev att det var nog ingen budgetdebatt. Snarare en diskussion om ramar 2015 och de kommande åren.
S,V och MP gav inget besked om hur de ska finansiera intäkterna. De går nu till val på att inte ge något besked till väljarna om var pengarna kommer ifrån. Det är som att handla utan att veta om man har något att betala med. Det känns inte ansvarigt och i mina ögon sjönk den politiska ledningen rejält. Så här gör man inte om man är ansvarig politiker.
Det hade varit mycket bättre att föreslagit en debatt och sedan återkommit i november efter valet. Nu svävar väljarna i ovisshet. Det känns skönt att vara kristdemokrat idag. Vi har lagt en finansierad budget och visar på ansvar.
 

Budgetdebatt i regionfullmäktige

 
 
 
 
 
I dagarna två har vi debatterat budgeten i regionfullmäktige. Mängder av åsikter har framförts. Jag är sparsam med inlägg men uttryckte glädje över etableringen av Regionens Hus i Skövde. En byggnad för 360 personer. Ett bra tillskott i centrala Skövde. På bilden ovan framför Anne-Lie Sundling vårt alternativ.
Jag framförde också de tre ledord som jag bär med mig in i valrörelsen. Vi behöver FÖRSTÄRKA resurserna till vårDen. Fler händer - fler vårdplatser etc. därefter ska vi FÖRÄNDRA organisationen för hur vi arbetar. därefter ska vi FÖRENA alla insatser. Detta kommer jag att skriva mer om framöver.
Kristdemokraterna har ett seriöst budgetförslag som visar att vi tar ansvar. Vi vädjar till väljarna att lägga sin röster på oss den 14 september.
 
 
Monica Selin, vår gruppledare, ansvarade för presentationen av vårt budgetförslag.
 
 

Psalmer förbjuds men nazister tillåts

Jag brukar börja dagen med att läsa ledaren i SLA. Den 7 juni var en riktig höjdare och fick mig att både beundra skribenten men också bli riktigt arg över hur man försöker strypa yttrandefriheten och särskild den som kristna framför.
Ledaren var helt enkelt lysande. Jag måste också medge att jag blev något avundsjuk (ännu en gång) på Niclas Lindstrands stilistiska förmåga.
 
Han började sin ledare så här:
"Juridiken har inge hjärta, det är helt i sin ordning. Men när den bestämmer att nazister ska få tala fritt i skolor samtidigt som skolavslutningar i kyrkor ses som suspekta undrar man om lagen har någon hjärna heller."
 
Ledaren handlar sedan om det absurda i att Sverige värnar yttrandefriheten så till den grad att man släpper in nazister i skolorna medan man inskränker elevernas möjligheter att få del av det kristna kulturarvet. Lindstrand ifrågasätter tydligt besluten att låta främlingsfientliga partier få komma in i skolan samtidigt som palmsång anses som farlig för barnens hälsa och själ. Han skriver "eventuellt existerande" själ.
 
En ledare ska göra sin röst hörd. Det är inte alltid som jag håller med SLAs ledare. Men jag läser dem, funderar över dem och förhoppningsvis skärper jag min egen argumentation då jag har andra åsikter. Men ledaren om att psalmer förbjuds men nazister tillåts den vann mitt hjärta och jag har redan hunnit diskutera den med flera personer som jag mött.
Tyvärr finns den inte tillgänglig för andra än prenumeranterna och det är i sådana här lägen som till och med jag gillar piratpartiets idéer om fri fildelning. Den här ledare är värd att fler får läsa.

På-landet-festivalen på Axevalla Travbana

Under några dagar har det varit På Landet Festival i Skaraborg. Mängder av människor, djur, utställare av alla olika slag och mängder av djur fanns på plats och allt handlade om att hela landet ska leva, dvs även landsbygden. Även de politiska partierna fanns på plats och det gav tillfällen till många intressanta samtal.

I Kristdemokraternas monter hade vi devisen "landsbygden ska blomstra" och för att illustrera detta delade vi ut fröpåsar med blomsterängfrön. Över 600 påsar delades ut, en hel del material och ballonger. Men framför allt fick chans att prata med många presumtiva väljare. Det kändes också bra att alliansen var samlad på ett ställe av festivalområdet medan övriga partier var fördelade på olika platser runt om på travbaneområdet. Kanske också lite symboliskt att de fyra allianspartierna står väl rustade inför valet, sampratade och taggade, medan oppositionspartierna ännu inte vet om de kan skapa ett regeringsalternativ.
På bilden ser du Stefan Gustavsson, Tommy Larsson, Björn Rubensson och Conny Brännberg

Ceremoni för att hälsa nya medborgare välkomna

En av höjdpunkterna som kommunfullmäktiges ordförande är att få hälsa nya medborgare välkomna. Det sker traditionellt 6 juni varje år.

Denna bild är från 2013 då vi bjöd på lunch. I år ska vi testa det svenskaste som finns; fika. Det blir ett bord med en fikabuffé. Efter mottagandet i Stadshuset övergår firandet till det traditionella 6 juni-firandet- Även i år ska detta i Helensparken. Därutöver har firande skett på flera andra platser runt om i kommunen.
Jag kommer också att få inviga årets slöjdutställning. Det känns hedrande.
Ska försöka att få någon att ta bilder med min kamera så att jag senare i kväll kan visa bilder från firandet.

Att det ska vara så svårt att fylla i en ansökan

Jag har ikväll försökt att fylla i en ansökan. På nätet. Det stod att det var enkelt och går snabbt. Men jag hittade inte ens formuläret som jag skulle fylla i. Gick igenom FAQ och dubbelkollade och trippelkollade. Det stod väldigt tydligt att man genom att fylla i formuläret på hemsidan snabbt skulle få svar. Men efter att ha kollat, startat om datorn och kände mig allmänt svettig och stressad insåg jag att detta klarar jag inte av. Trots min IT-erfaren, hög utbildning, livserfarenhet osv. Sedan slog det mig att när de skrev hemsidan så menade de kanske en annan hemsida än den hemsida där jag befann mig. Varför jag tänkte så förstår jag inte. Men om jag gick ifrån den svenska sidan och gick in på den engelska så fanns formuläret som jag sökte. Jag trodde att om man fick en hemsidesadress där man skulle fylla i ett formulär så var det på den sidan, i detta fall, den svenska sidan som skulle användas. Jag hade ju inte ens en aning om att det fanns en "riktig" hemsida, nämligen den engelska. Efter en stund av frustration och allmän stress så fyllde jag i formuläret och vips fick jag det som jag behövde. Tänk om någon hade skrivit på FAQ : du får snabbt svar via vår engelska sida där du fyller i ett formulär på engelska. Nu stod det bara "du får snabbt svar via formuläret på vår hemsida".
Tur att man ändå är IT-van och stresstålig. För detta stressade mig rätt rejält och då undrar jag hur många andra som inte är lika vana som jag vid datorer upplever en sådan situation. Tänk om man konsulterade en pedagog då man skriver instruktioner....

Är personval bra eller dåligt?

Jag har varit en varm anhängare av personval. Jag tillhör de politiker som fått många kryss. I regionvalet 2010 var jag en av de politiker i regionen som hade allra mest personkryss, procentuellt sätt. Jag har haft åsikten att genom personval kan väljarna rösta på "sin" politiker. I grund och botten är detta bra. Men valet är i första hand ett val av ideologi och därmed av parti. Det måste vara laget som är viktigast och inte jaget. Jag har sett exempel hur enskilda personer agerat kampanjmässigt på ett sådant sätt att det inte verkar som att de ingår i något lag utan är mer av ensamspelare. När sedan valet är över och man ska agera politiskt så måste det finnas en laganda. Man måste ha förmågan att kunna komma överens, ofta handlar det om kompromisser. Om man redan under valrörelsen valt att spela själv, alltid ha bollen för sig själv, så blir det inte lättare då uppdragen börjar att ingå i ett lag där det råder givande och tagande. I några fall har nomineringskommittér inte rekommenderat partierna att ha kvar solospelarna, medan i andra fall har man ansett att väljarna får avgöra det hela. I några av de fall som jag mött har personer drivit partiets politik under hela valrörelsen, varit trogna partiets linje, satsat tid och kraft på att resa runt och argumentera för det som är den officiella linjen inför kommande mandatperiod. I några fall har enskilda personer gjort utspel, drivit egna kampanjer, inte ställt upp på de officiella partimötena, men ändå fått så många röster att de valts in.
Men med några valrörelsers erfarenheter börjar jag nu vackla i min tro på personkryss och jakten på "ge mig ditt kryss". De toppkandidater som partiet har varit överens om att lansera har inte alltid fått väljarnas stöd. Då får man fundera på om partiet tänkte rätt. För det är väl så att väljarna alltid har rätt.
I dag rangordnas valsedlarna på ett sådant sätt att man inte behöver kryssa alls. Det innebär att om fem procent av väljarna kryssar på den sista kandidaten på valsedeln men inte på någon annan så är det denne som blir vald. Ur demokratisk synpunkt alltid rätt, men ur partiets synpunkt så kanske denne person inte är mogen uppdraget och kanske inte heller var beredd att åta sig ett tungt uppdrag, men ville genom sin tillhörighet på listan markera sitt stöd för partiet.
Som framgår av ovanstående är jag vacklande i min syn på personvalet. Nu är det snart dags för ett val igen. Under EU-valet kampanjade jag hårt för Lars Adaktusson och bad inte om några kryss. Men då media skrivit om valet har det skildrats på ett sådant sätt att många kryss visar på att man är populär. Jag ser också på bloggar att flera politiker placerar sig som "en av partiets tio-i-topp". Men samtidigt kan krysshetsen gjort så att väljarna blivit splittrade och ingen enskild stark kandidat har fått mandatet. Så var det för minst ett av partierna i EU-valet. Den som var tänkt som EU-parlamentariker blev förbikryssad. Det är helt enligt spelreglerna, men ställer ändå till det på lite olika sätt.
Slutsatsen blir väl att partiernas nomineringar och beslut om listplaceringar var fel. Partiet presenterade fel kandidat som toppkandidat och väljarna såg till att rätt person vann. Är det alltid så man ska tolka det? Eller ska man ändra i sättet att genomföra personval?

Nu satsar vi inför höstens val

Nästa vecka blir det budgetdebatt i regionfullmäktige i Västra Götaland. Då sker startskottet inför valrörelsen där de olika partierna presenterar sina förslag till budget 2015. Kristdemokraterna går nu ut i valrörelsen och ber om väljarnas mandat att få stöd för att vara med och leda regionens arbete. Vi är trötta på att vara i opposition och brinner nu för att få vara med och genomföra ett stort förändringsarbete. Som ett led i detta arbete publicerar jag i skaraborgsmedia några av våra övergripande strategitankar. Det bygger på tre ledord; Förstärk! Förändra! Förena!
Så här är artikeln:
 

Regionen behöver ett nytänkande


Västra Götalandsregionen står inför stora utmaningar i arbetet med att möta behoven inom sjukvården. För att lyckas krävs en skarp politisk styrning – något som den rödgröna ledningen inte har stått för under nuvarande mandatperiod.

Det finns många problem inom sjukvården som kräver krafttag. Inom flera områden finns långa köer samt brist på vårdpersonal och vårdplatser.

Västra Götalandsregionen behöver skapa större stabilitet inom sjukvården. Trots det väljer den nuvarande regionledningen - bestående av S, V och MP att lägga ett budgetförslag med en underbalans på 1,8 miljarder över en treårsperiod. Detta är inte seriöst.  

Förstärkning av sjukvården
Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen vill ta ansvar för utvecklingen inom hälso- och sjukvården. Vi lägger ett budgetförslag med en skattehöjning på 25 öre. Vårt förslag ger 1,8 miljarder kronor mer till hälso- och sjukvården än vad de rödgröna föreslår.. En stor ekonomisk förstärkning är nödvändig efter flera år av bristande rödgrönt styre. Vi vill bland annat införa en vårdplatsgaranti som ger som ger rätt till en vårdplats på rätt klinik med rätt kompetens i rätt tid.


Förändra sjukvårdens organisation

I samband med att Västra Götalandsregionen skapades för 15 år sedan bildades stora sjukhusgrupper – Skaraborgs sjukhus är en av dessa. Kristdemokraterna har från början varit kritiska till strukturen med stora sjukhuskolosser. Vi vill se självständiga sjukhus som drivs med en lokal ledning och eget budgetansvar. En helt ny uppdelning av sjukvården anser vi är nödvändig.

Förena sjukhusens insatser
Samtidigt som vi vill skapa lokala självständiga sjukhus är det självklart att den samlade hälso- och sjukvården ska ses som en gemensam tillgång oavsett var medborgarna bor i regionen.  Det är exempelvis inte rimligt att skaraborgare får stå i en lång vårdkö vid Skaraborgs sjukhus samtidigt som det finns ledig kapacitet på andra håll i regionen. Det är dags att se till att det finns en bättre regiongemensam samverkan mellan sjukhusen så att inga patienter behöver vänta i onödan.

Arbetet med att förbättra och utveckla hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen bör kännetecknas av tre ledord; förstärk, förändra och förena. Efter många år i opposition vill Kristdemokraterna, vid höstens val, be om väljarnas förtroende att stärka regionens hälso- och sjukvård.

Conny Brännberg (KD)
Regionpolitiker


Väljarna har alltid rätt

Varje år efter Eurovisionsschlagern är avslutad blir det alltid diskussionen om det var rätt låt som vann. Inte minst i år då många diskuterade om valet handlade om mer än själva låten. Efter ett val uppstår samma frågor. Nu har mängder av ledare, debattartiklar och insändare analyserat valet till Europaparlamentet. Vi som är politiskt aktiva och drivit valkampanj är förvånade över valresultatet. Efter att ha talat med många människor hade jag inte trott att valvindarna skulle blås i den riktning som de gjorde.
Samtidigt så måste vi inse att demokratin bygger på medborgarnas röstande på valdagen. Det är bara rösten som lagts i valurnan som räknas. Uppenbarligen lyckades några partier mobilisera sina väljare och lyckades därmed knipa mandat i parlamentet. Om fler hade röstat kanske valutgången hade blivit annorlunda.
Nu gäller det för partierna att samverka. I EU-valets fall så ska var och en göra sitt yttersta för Europas bästa. En stor del av det politiska arbetet handlar om kompromisser och försöka att finna gemensamma lösningar. I de fall där man har olika åsikter är det alltid ett givande och ett tagande.
Nu inleder de 20 parlamentarikerna snart sitt arbete och vi andra förbereder oss för det kommande valet 14 september.

RSS 2.0