Bra agerat av Attefall

Det är bra att Stefan Attefall är tydlig och välkomnar skolavslutningar i kyrkan.
http://www.dagen.se/nyheter/attefall-vill-se-andring-i-nya-skollagen/


Oro på sjukhuset i Skövde

Skaraborgs största sjukhus, Kärnsjukhuset i Skövde, som snart är på väg att byta namn till Skaraborgs sjukhus Skövde är rejät i media dessa dagar. Spalterna i tidningarna är många och även etermedierna fylls. Det senaste är att 21 läkare protesterar mot ledningens beslut att stänga en avdelning. Lyssna på inslaget i Radio Skaraborg. I början av vecka debatterade vi budgeten för 2013 i regionfullmäktige. Då var budskapet att vi ökar pengarna till hälso- och sjukvården men dagen därpå kunde man läsa om neddragningar. Att minska antalet vårdplatser är djupt olyckligt eftersom antalet patienter blir fler. Här menar Kristdemokraterna att vårdplatserna måste öka. All statistik tyder på att detta är en riktig väg. Beskedet häromdagen handlade om neddragningar på hela 220 miljoner kronor.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5151666

Manifestation för en humanare flyktingpolitik

På söndag blir det manifestation i Skövde. Det är Skövdeinitiativet - ett nätverk för människor som är engagerade i flyktingfrågor - som bett att kyrkor och andra organisationer ska medverka i en manifestation. Det är många människor som diskrimeneras för sina åsikter. Vi har mött många som haft politiska åsikter eller som velat leva som kristna i länder där frihet inte toleras. Ingen ska diskrimineras för sina åsikter. Därför anser vi det vara fel att människor avvisas från Sverige till länder där yttrandefriheten inte kan garanteras. Ingen ska avvisas till ett område där krig eller krigsliknande situationer råder. Genom manifestationen vill vi vädja till riksdag och regering att inte avvisa människor som riskerar att råka illa ut i sina hemländer. Ge dem en fristad i Sverige.

Bilden är från den ljusmanifestation som vi genomförde i Skövde i november 2010. Över 700 personer mötte upp i rykande snöstorm. På Söndag blir manifestationen på Hertig Johans Torg kl 18, med lite mingel i kyrkparken innan vid 17-tiden.

Två-dagars-budgetdebatt i Vänersborg

Nu har vi årets budgetdebatt i regionfullmäktige. Under två dagar har ska riktlinjerna för de kommande åren dras upp. Inget av de politiska blocken har egen majoritet och i praktiken är SD vågmästare. Detta är en besvärlig situation för ledningens som består av S, V och MP. De fyra allianspartierna har en god samverkan men just inför budgeten görs några olika bedömningar. Vi kristdemokrater anser att skattehöjning är OK i år, vilket vi delar med FP, men de övriga allianspartierna vill inte öka skatten. Vår bedömning är att vi måste göra det nästa år om vi inte gör det i år. Den kristdemokratiska gruppen kräver att all ny skatt som tillförs genom "25-öringen" ska gå oavkortat till hälso- och sjukvården. Sent i kväll räknar vi med att debatten är avslutad. Den kan följas via närradion eller webb-TV.

Magnus Berntsson talar för Kristdemokraterna i budgetdebatten.


Med ironin som kraftfullt vapen

Göran Hägglund leder klart humorligan bland landets partiledare. Ingen annan når hans slagfärdighet med snabba formuleringar som gör att man drar igång smilbanden. Han levererar ofta träffsäkra humoristiska inlägg som skapar viss munterhet, i de för övrigt ofta allvarsamma och dystra debatterna. Nu visar han också att han behärskar ironin. I helgen gick moderaternas nye partisekreterare ut och krävde en ny tillsynsmyndighet, som skulle ta sig an äldreomsorgen. Problemet med informationen till media var att M gjorde en stor miss i kommunikationen med media. En sådan myndighet är redan på gång och annonsen som chef har varit ute en tid. Detta hade inte M koll på vilket föranleddde viss irritation i regeringskretsarna. Då använder Kristdemokraternas partiledare sitt Twitter-forum för att kommentera. med ironisk framtoning skriver han ett inlägg om att han, med anledning, av moderaternas förslag om en ny myndighet, att han själv funderar på att införa något som kallas för jobbskatteavdrag. Det är att använda ett vasst vapen som kallas ironi...

Invigning på Läckö Slott

Sommarens utställningar på Läckö Slott invigdes idag. VDn för Läcköstiftelsen, Magnus Lönnroth, hälsade Läckövännerna välkomna och presenterade sommarens stora utbud på slottet och i omgivningen. Vår förre landshövding, Göte Bernhardsson, är ordförande för stiftelsen och årets invigningstalare var nuvarande landshövdingen Lars Bäckström. Jag lyssnade till honom även i går, då på Väderöarna där han invigde det marina reservatet. Han är en mycket god talare och alltid intressant att lyssna till. Det finns få goda retoriker och han är en av dem.
Lennart Nilsson var på plats och berättade om sitt världsberömda fotograferande. Eftersom han snart fyller 90 år passade publiken på att hurra för honom. Hans utställningar på slottet i sommar är ett måste och vi hoppas att många kommer att åka till Läckö Slott och njuta av denna pärla som håller på att möbleras på ett enastående sätt. För några år sedan gapade rummen tomma, men nu är ett stort antal föremål tillbaka på slottet. Det känns stort att många vill vara med och engagera sig i slottets verksamhet och under sommaren räknar vi med att närmare 400 000 personer kommer att åka dit.

Väderöarnas marina reservat invigt

Jag har varit några dagar på en underbar plats, Väderöarna i det bohusländska kustlandskapet. Ett marint reservat har invigts i ett samarbete mellan en rad intressenter där nu både skydd och utveckling ska garantera fortsatta upplevelser i en fantastisk miljö.
Det som var särskilt positivt var det goda värdskapet som vi mötte. Entreprenörer som tog emot på ett vänligt och inbjudande sätt och som gärna delade med sig av sina erfarenheter och tips. Det betyder oerhört mycket då man besöker en destination att man blir bemött på ett positivt sätt.
Väderöarna besöks under sommaren av tusentals gäster. Detta innebär stora utmaningar för miljön, bl a ska över
250 kubikmeter sopor tas om hand. I detta fall innebär det transport till fastlandet. Genom reservatsbildningen kommer sådant som toaletter, sopor och information bättre kunna tillgodoses.
Att maten på Väderöarnas Värdshus håller absolut toppklass gör ju inte upplevelsen sämre.
Just detta område kommer att vara i fokus de närmaste åren då Camilla Läckbergs skildringar kommer att exponeras som TV- och bioupplevelser. Det kommer troligtvis att innebära stora skaror utländska turister. Direkt innebär detta nya jobb i området, men de kräver stora förberedelser. Men om de nya besökarna kommer att få ett lika gott bemötande som jag upplevt de senaste dagarna, då vi i styrelsen för Västsvenska Turistrådet, varit på plats, så kommer destinationen Bohuslän med fokus på Fjällbacka att kunna vinna internationellt rön.

Väderöarna erbjuder en fantastisk utblick över den bohusländska arkipelagon


Representanter för Statens Fastighetsverk, Västra Götalandsregionen via Västarvet, Länsstyrelsen och Tanums kommun knyter symboliskt samman ett rep för att beskriva vikten av samverkan.


Att klätta upp i lotsutkiken gör upplevelsen ändå intensivare.

RSS 2.0