Världen har koll på Senegal

Valet i Senegal ser ut att ha gott lugnt till. Trots att konstitutionen säger att presidenten inte kan sitta mer än två perioder har Wade lyckats få stöd för att kandidera ännu en gång. Då han själv besökte en vallokal och röstade i helgen blev han utbuad, men något våld har ännu inte rapporterats. Världen avvaktar men följer noga rösträkningen och hopas att inga oroligheter ska blåsa upp.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4985712


Turisterna vill till kyrkan - problem eller möjlighet

I Skaraborg har vi många kyrkor som är stora turistmål. Nu har det blivit en diskussion om vem som ska äga Varnems klosterkyrka (http://www.skovdenyheter.se/nyhet/2989/soker-ny-huvudman-till-klosterkyrkan). Kyrkan är en församlingskyrka och används i stor utsträckning, men samtidigt så drar den massor av turister. Ett samarbete pågår också med Västsvenska Turistrådet att utveckla detta turistmål med en stor satsning på hela området. Det kan bli ett mycket stort besöksmålmi framtiden. Därför undrar man nu om ägandet. Är det rimligt att en liten församling åker på de stora investeringar som behövs (parkeringar, toaletter, fik etc) eller ska någon annan ta ansvar för detta med ett stigande intresse för området så kan frågan ses som både hot och möjlighet.

Positivt med Internationellt Café

Sista lördagen varje månad så anordnas det Internationellt Café i Pingstkyrkan Skövde. Ikväll var det 20 nationaliteter samlade. Både Internationella Kören, den Afrikanska Gruppen och en kvartett med tjejer vars rötter är i Mellanöstern sjöng. Vivian och Ammir var värdar och jag visade bilder från Mocambique. I december besökte jag våra missionärer Jeni och Mikael Bister och kunde framföra hälsningar från dem.
Det internationella arbetet präglar starkt församlingen och Pingstkyrkan har blivit en mötesplats där människor från hela världen möts. Emad Hanna påminde också om verksamheten i Parkstugan Södra Ryd där över 100 personer var samlade i torsdags för att lyssna till en egyptisk pastor.

Gott om lokaltidningar i Skaraborg - men läsarna sviker

Vi har gott om lokaltidningar i Skaraborg. Många har ett eget husorgan, men kampen om annonsörer har ökat i och med att fler kanaler för reklam ständigt tillkommer. Antalet prenumeranter är därför viktigt pch framför allt många läsare. Färsk statistik från Tidningsstatistik visar att många skaraborgska tidningar tappar. Sifforna är skillnaden mellan 2010 och 2011.
Nya Lidköpings-Tidningen 25200 (-600)
SLA Skaraborgs Allehanda 23500 (-400)
Mariestadstidningen 12700 (-200)
Skaraborgsbygden 11000 (+100)
Falköpings Tidning 8600 (-100)
Skaraborgs Läns Tidning 7000 (-200)
Västgöta-Bladet 3500 (0)
Hjo Tidning 2100 (-100)


Världsfreden börjar i Södra Ryd

Söra Ryd i Skövde är en spännande stadsdel. Här bor människor från mängder av olika länder och lever sida vid sida. Det som förenar är det goda och kampen mot det onda. Detta blev väldigt påtagligt då imamerna Smajo Sahat och Bayram Demirtas och prästerna Stefan Ytterbrink och Rune Hjelm möttes i ett samtal om det goda i Södra Ryd.

Jag har bott här sedan 80-talet och konstaterar att vi har olika tro och kulturell bakgrund men lever som grannar och vänner.

Svenska kyrkan och den muslimska församlingen i Södra Ryd har under flera år fört samtal om likheter och olikheter i tro, om den gemensamma kampen mot det onda och visat på att människor med olika religion och kulturell bakgrund kan leva tillsammans i fred.

Om vi kan leva i fred så kan vi påverka världen, var tanken kring samtalet denna fredagskväll. Det blev ett intressant och tankeväckande samtal mellan prästerna och imamerna men också tillsammans med de som mött upp för att lära känna varandra. Vi beslöt att fortsätta samtalen i samband med Rydsdagen som kommer att anordnas den 19 maj.


Vi gläds med Victoria och Daniel

Hela Sverige har jublat idag. Jag blev rörd till tårar i morse då jag såg den lyckligen prinsen förmedla i direktsändning att en söt liten prinsessa var född. Hela världen har nåtts av nyheten och nu lär det bli spaltkilometer i pressen kring händelsen. Kungafamiljen har ett oerhört stöd bland svenska folket och Kronprinsessparet är mycket populära. Jag har haft förmånen att få möta dem flera gånger och dessutom suttit ner och pratat med dem rätt länge. De är värdiga representanter för Sverige.
Idag har jag, i min roll som företrädare för Skövde Kommun, framfört kommunens gratulationer till de nyblivna föräldrarna.
Vi har en inbjudan til Prins Daniel om att komma till Skövde och inviga Matfestivalen i augusti. Han har inte lovat ännu, men vi hoppas att han kommer. Då får han gärna ta med både mamma och dotter.

Skövde ökade med 369 personer

SCB har presenterat statistiken för 2011. Skövde tillhör vinnarna och fick 369 fler invånare under det förra året. Samtidigt så minskar andra kommuner på ett sätt som oroar. Sverige håller på att ändras.  Inlandet och landsbygden avfolkas och kuststäder växer. Attraktionen kring universitet och högskolor är stark. Samtidigt så är det många unga och starka personer som flyttar och kommunerna får fler äldre och sjuka att ta hand om. Det kommunala utjämningssystemet är angeläget att revidera annars kommer fler kommuner att få det allt svårare att fullfölja sin kärnverksamhet med god kvalitet. Skövde satsar och vinner! Det gläder oss självfallet, men samtidigt vill vi bidra till regionens utveckling. Idealet är att växa tillsammans.

En tusenlapp mer i plånboken varje månad

2012 ser ut att bli ett bra år på många sätt. Samtidigt som rubrikerna talar om kris och länder som är bankrutta räknar svenska ekonomer med att de flesta i Sverige får det bättre. En tusenlapp mer i månaden ser det ut som att det svenska hushållet kommer att få. Regeringens jobbskatteavdrag och den låga räntan bidrar till detta. Samtidigt så finns det några orosmoln i Sverige. Många får det bättre, men samtidigt är det också många som kämpar med att få pengarna att gå ihop. Till dessa hör ett stort antal pensionärer och småbarnsföräldrar. Kristdemokraterna har värnat dessa grupper och i kommande regeringsförhandling kommer de att återkomma. Göran Hägglund har gett sitt löfte att ställa upp för dessa grupper och han kämpar envist för dem. Samtidigt som många jublar över bättre ekonomi så fortsätter kampen att även andra ska också få mer över i plånboken. Läs mer i DN

Årets PR-kupp

Det blir säkert spaltkilometer av MAX hamburgares tack till riksdagsledamöterna för att de infört sänkt matmoms. Polisanmälningar har skett, ledamöter debatterar om det är rätt eller inte att ta emot denna "muta" och ju mer som ifrågasätts desto mer skriver tidningarna. De kristdemokratiska riksdagsledamöterna går till Klara Kyrka och låter hemlösa få värdekupongen. Och allt handlar nog om en smart reklambyrå som lyckats få till stånd en jättedebatt trots att MAX satsar en liten summa i sammanhanget. http://www.dn.se/ekonomi/max-vill-mata-riksdagsledamoter

Visa kärlek på Alla Hjärtans Dag

I dag sprider många kärlekshälsningar. St Valentine inspirerar och hjärtan i alla dess former delas. Det är en fin tradition då den ger möjlighet att får säga varma och kärleksfulla ord till en medmänniska. Samhällsklimatet blir kyligare och då blir värmande hälsningar desto viktigare. Samtidigt känns det lite märkligt om vi bara delar kärlek en gång om året. Kärleken har en egenskap som är fantastisk: Ju mer vi delar med oss av den, desto mer får vi tillbaka. Någon har sagt; delad glädje är dubbel glädje. Gäller för kärlek också!

Kristdemokraternas väljarstöd ökar starkt

Äntligen en väljarundersökning som visar på en stark ökning för Kristdemokraterna. Det är Aftonbaldet/United Mind som idag redovisar en stark framgång för KD. Ökning är hela 1,7% och då C tappar är nu inte längre KD minsta parti i riksdagen. Undersökningen visar också att S ökar och troligtvis har Löfven del i denna framgång. Det har varit låga siffror för Kristdemokraterna en längre tid, men satsningen på barn och ungdomars uppväxtvillkor, samt det faktum att Göran Hägglund omvalts som partiledare bidrar troligen till uppgången. Inom partiet har optimismen varit hög ända sedan valet och ambitionen är att 2014 göra ett kanonval. De senaste förslagen om en stärkt roll för familjen har säkerligen också bidragit till att fler gillar KD.

Föreningar ska inte drabbas av moms

Idén om att föreningar ska momsbeläggas bör skrotas. Vi är många som engagerat oss i denna fråga och skrivit debattinlägg och försökt påverka våra nationella och europeiska företrädare. Nu är det risk att det blir ett sädant beslut som kommer att krångla till det för många. I Jönköping har ett initiativ tagits, bl a av "Årets Kristdemokrat" Simon Rundqvist och du kan läsa mer på http://www.stoppaforeningsmomsen.nu/ Här kan många engagera sig.

Ska pengar avgöra val?

I USA pågår en intensiv kamp om vem som ska bli republikanernas kandidat i valet. Miljoner satsas för att få fram en utmanare till Obama. Men de verkligt stora pengarna blir sedan i presidentvalet. Kommer det att bli så att pengarna avgör. Läs denna artikel som speglar lite av förutsättningarna. http://www.dn.se/nyheter/varlden/miljardarerna-kan-avgora-kampen-om-vita-huset

Kampen mot bluffare fortsätter

För några år sedan uppmärksammade vår lokaltidning att vi drev en process mot ett sk blufföretag. Därefter har jag haft kontakt med många som blivit tvingade att betala för tjänster som de inte vill ha. I veckan skrev Dagen om
detta. Idag hakade P4 på. Hoppas att det blir en lösning på detta elände.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=4959117#srcomments


Vi har en modern syn på familjen

Detta inlägg har publicerats idag i Skaraborgs Allehanda. Den senaste tiden har Kristdemokraternas familjepolitik diskuterats. Många kritiska röster har höjts och debattörer menar att vår syn är omodern och passar inte dagens jämställda samhälle. Jag har mött många småbarnsfamiljer i Skövde som uttryckt en önskan att få mer tid tillsammans med sina barn. En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna har föreslagit en rad åtgärder för att stärka familjens roll och ställning. Som politiker anser jag att föräldrarna ska själva fatta beslut. Jag har mött föräldrar som vill vara hemma. Detta ska respekteras och stödjas. Det är snarare så att de hånas och anses otidsenliga. Visst är arbetslinjen viktig, men att fostra barn är också ett arbete och bör värderas betydligt högre. Det är lätt att politiker vill lägga sig i och bestämma över föräldrar. Det ska de själva göra. Klåfingriga politiker som vill detaljreglera och kvotera ska inte få bestämma. Ge familjerna makten att själva bestämma över sina liv. Kristdemokraterna vill stödja familjerna och ge dem många alternativ. Valen ska de göra och inte politikerna. Conny Brännberg (KD) Kommun- och regionpolitiker

Kulturupplevelser för regionens unga

Kristdemokraterna har bestämt sig för att satsa på barn och ungdomars uppväxtvillkor. I Västra Götalandsregionen har vi valt att göra vår budget fokuserad på detta. Där lyfter vi bland annat fram barn och ungdomars behov av kultur. Vi äger många framstående och framgångsrika kulturinstiutioner och igår lämnade vi en motion om att utreda möjligheter att låta en viss årskurs få besöka någon av våra större institutioner. För en tid sedan var jag på en gymnasieskola och samtalade med elever om regionen och dess verksamheter. Ingen av dem hade varit på någon konsert i Konserthuset i Göteborg eller varit på GöteborgsOperan. När vi har sådana framgångsrika verksamheter i vårt område och dessutom äger dem anser jag att vi måste se till att skolelever kommer dit och får "smaka" på kulturens stora dragare. Förhoppningsvis ger det mersmak för resten av livet. Ska bli spännande att se vad de andra partierna anser om att Kristdemokraterna vill satsa på att ungdomar får göra dessa kulturupplevelser.

Volvo storsatsar i Skövde

Volvo gör en storsatsning i Skövde. Det gläder oss. Inte så långt härifrån ligger Trollhättan och där kämpar man för SAABs överlevnad. Det betyder oerhört mycket för oss som kommun att ha flera dragare. Försvarsmakten utvecklas, högskolan är populär, länssjukvården har sitt säte, KSS, här och handeln slår rekord. Skövde är på G.
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/2536/skovde-aterupprattas-som-motorbyggarstad


Det blev en rejäl debatt om familjen och dess ställning

De senaste dagarna har det samtalats som aldrig förr om familjen och dess roll i samhället. Sedan den kristdemokratiska arbetsgruppen släppte sin rapport om vad som behövs för familjepolitiken har det varit en intensiv debatt. Jag har tidigare skrivit om jämställdhetsministerns utbrott och hon är inte den enda. Detta tyder på att Kristdemokraterna har funnit ett ämne som berör. Nu är det upp till oss att sprida tankarna till familjerna som det handlar om. Många tycker som Kristdemokraterna och vill ha mer tid tillsammans med sina barn. Detta satsar vi på inför kommande val.
David Lega skriver en bra artikel kring detta i GP. Väl värd att läsa.


2011 – rekordår igen

 Trots finansiella kriser ökar turismen i Sverige. Då siffrorna för 2011 är klara visar vi på ett rekordår igen.

I Västra Götalandsregionen ökade antal gästnätter, på hotell handlar det om 4 643 448 gästnätter. Det är en ökning med 1,5%.

Vår region är också den största campingregionen i landet och även här ökade övernattningar. Den totala ökningen var 1,5%.

Även om man ser på intäktssidan så ökar den.

Alltså positiva siffror för 2011. Nu ska vi analysera dessa ytterligare och vi förbereder för 2012. Sverige har stora förutsättningar för att öka sina turistekonomiska siffror, men då krävs en rejäl samverkan mellan de olika aktörerna. Vi som offentliga företrädare har ett stort ansvar, men självklart är det branschen själv som måste ta sitt ansvar.

Ett enkelt sätt att summera 2011 är:

Vi reser mer.
Vi är fler som reser.
Vi reser allt längre.
Vi spenderar allt mer.


Trafikolyckor och energibrist

Idag har jag kört bil och konstaterat att väder, eller snarare oväder, har väldigt lokala förhållanden. Delvis var det en gnistrande snödag där den gula solen flödade från en blå himmel. Stundtals var det snöigt och ingen sikt alls. Ett antal trafikolyckor har inträffat och vägar spärrats av. Tydligen är det liknande över hela landet.

När termometern rasar så inser vi hur sårbart vårt samhälle är. En långtradare hade lagt sig på sidan och bärgningen innebar att en väg fick stängas av. Jag lyckades finna en alternativ väg och tog mig hem, men de som satt fast i köer är väldigt utsatta. Nu gäller det nog att ha med sig extra kläder, filtar och dryck om man tar bilen.

Jag lyssnade också på radion där det påtalades att ett antal reservkraftverk dragits igång eftersom fyra reaktorer står stilla just nu. Vi förbrukar väldigt mycket energi i Sverige idag på grund av kylan och vi inser hur sårbart allting är och vilka små reserver vi har.

Att vi måste ställa om vårt samhälle framstår som nödvändigt för allt fler. Vår beredskap är mycket begränsad och därför blir vi väldigt sårbara när något oväntad inträffar. Nu är kanske inte vintern och kylan direkt oväntade, men det verkar ändå på något sätt att vi ställer frågan: "Vadå, snöar det i år också?"

FP-minister förskräckt över KD-förslag

Nyamko Sabuni är förskräckt och tar till hårda ord då hon förkastar Kristdemokraternas nya förslag om att ge föräldrar och barn mer tid tillsammans. Ett verklighetsfrånvänt förslag, menar hon i SvD.

Likaså sågas förslaget av andra poltiker och ledarskribenter, tex i dagens GP.

Att jämställdsministern går ut och tar till storsläggan visar på de stora skillnader som finns inom allianspartierna. Att Kristdemokraterna finns med i regeringen försvårar arbetet eftersom de övriga partierna är helt beroende på att KD finns med. Samtidigt driver KD en egen politik och står för familjen som samhällets främsta byggsten. Kritikerna menar att det är ett föråldrat sätt att se på samhället, vilket vi med kraft motsäger.

Det finns en del kloka resonemang i jämställdhetsministerns inlägg i Brännpunkt, men samtidigt undrar man över detta:
"Dessutom behöver man inte vara ett geni för att dra slutsatsen att en förälder aldrig kan jämställas med en utbildad förskolepedagog."

Vad betyder detta? Har FP anammats av den socialdemokratiska sociala ingenjörskonsten och menar att det är bättre att proffsen fostrar barnen, än att vi "vanliga" föräldrar gör det?

Jag tror att Sveriges barnfamilljer gillar Kristdemokraternas förslag och satsningar på att barn och föräldrar måste få mer tid för varandra. Arbetslinjen är bra, men den får inte innebära att man kallas "verklighetsfrånvänd" för att man vill arbeta några år i hemmet och ha barnen nära sig? Tid tillsammans är ett av Kristdemokraternas nyckelbegrepp och vi kommer att hävda att det inte bara är bra för familjerna att få mer tid tillsammans utan det gynnar hela samhället.

Äntligen har det blivit en rejäl debatt med anledning av att KD visar på den politik som man står för. Det bådar gott inför kommande valrörelse.

Kristdemokraterna gör skillnad i svensk politik.

Kristdemokraterna satsar på familjen och retar upp andra partier

Idag presenterar Kristdemokraterna en rad förbättringar för landets barnfamiljer. Knappt har förslagen hunnit bli kända så sågas de av andra partiföreträdare. När sådant händer så brukar det innebära att man har något att komma med, annars skulle ingen reagera.
Kristdemokraterna har bestämt sig för att satsa på barn och ungdomars uppväxtvillkor. På kristdemokraternas hemsida finns hela rapporten att ladda ned. (http://www.kristdemokraterna.se). Den familjepolitiska gruppen som skrivit den har också idag en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Sammanfattningsvis presenteras följande förslag:

Förlängt inkomstskydd – den sjukpenning- och föräldrapenninggrundande inkomsten skyddas i tre år istället för som idag 1 år respektive 1 år och 9 månader.

 Utvidgad rätt till föräldraledighet – vi vill utvidga rätten till tjänstledighet för vård av barn så att båda föräldrarna ges rätt till ledighet på lika villkor. Vårt förslag är att båda föräldrarna ges rätt till 18 månaders tjänstledighet på heltid under barnets första 36 månader. Dagens regler missgynnar pappor som ofta förlägger föräldraledigheten när barnet är lite äldre.

Fler dagar i föräldraförsäkringen – för att göra det möjligt för fler att förlänga tiden hemma med barnet föreslår vi att föräldraförsäkringen byggs ut. Ett första steg är att bygga ut med 30 dagar, från dagens totalt 480 till 510 dagar.

Utökad rätt att överlåta dagar – föräldraskapet är ett gemensamt åtagande för föräldrarna och föräldrarna bör själva, gemensamt få avgöra hur föräldraförsäkringen ska användas.

Vi motsätter oss ökad kvotering och vill avskaffa de begränsningar för att överlåta dagar som finns idag.

 

Avskaffa jämställdhetsbonusen – Jämställdhetsbonusen har införts som ett sätt att motivera föräldrar att dela mer lika på föräldrapenningen. På så sätt signalerar staten med skattemedel att en viss fördelning av föräldrapenningen är ”bättre” än en annan. Försäkringskassans analyser tyder på att jämställdhetsbonusen inte har påverkat fördelningen av föräldraledighet. Samma föräldrar som nu får del av jämställdhetsbonusen, hade valt att dela lika även utan bonusen. Tidigare studier har visat att föräldrar som delar lika på föräldrapenningen i genomsnitt har högre inkomst. Vi vill därför slopa jämställdhetsbonusen och istället lägga pengarna på de föräldrar som har den lägsta föräldrapenningen.

Höjd grundnivå och lägstanivådagar – Grundnivån och lägstanivådagarna höjs från 180 till 250 kronor per dag.

Förbättrad information och bättre planeringsmöjligheter – för att ge föräldrarna makten över föräldraförsäkringen behöver Försäkringskassans planeringsverktyg utvecklas ytterligare.Förebilden bör vara bankernas Internettjänster och att tjänsten bör in nebära att föräldrarna enkelt får överblick över kvarvarande dagar och hur dessa kan tas ut, under vilken tid och vilken ersättning det ger per månad.

Möjlighet att ta ut föräldrapenning tills barnet fyller 18 år – idag kan föräldrar ta ut föräldrapenning till barnet är 8 år. Men även äldre barn har behov av sina föräldrar och vi vill ge föräldrar möjlighet att spara dagar för att kunna ta ut upp till barnet fyller 18 år.


Odell kvar som gruppledare

Det är högt i tak. Vi måste lyssna på varandra. Inga utrensningar ska ske. Vi måste arbeta som ett lag och där det är tillåtet att få höja sin röst, men ändå satsa gemensamt. Så här lät det i helgen i Västerås då Kristdemokraterna var samlade och valde sin partiledning för de kommande åren.
Göan Hägglund är lagledare. Nu gäller det att laget både stöttar sin ledare men också ser till att framföra sina åsikter direkt till honom och inte gå via media.
Mats Odell har ett stort förtroende i vårt parti och menar att hans motkandiderade var viktigt. Självklart är det bättre att vara enhälligt vald, men Göran fick ett starkt stöd.
Mats Odell blev igår omvald som gruppledare i riksdagen. Ett klokt beslut tycker jag. Därmed bevisar vi att någon utrensning inte sker.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4940430


RSS 2.0