Att möta kulturen tillsammans

 
Det är en speciell känsla att få sitta i en salong eller stå bland andra i publikhavet. Efter en tid av social distansering och massor av kulturkonsumtion via skärmarna därhemma så har vi möjlighet att åter vara i olika kulturella salonger. Visserligen är det fortfarande en rad restriktioner, men mötet mellan kulturarbetarna och publiken sker återigen i rummet.
Upplevelsen av kultur, antingen det är en live-upplevelse i en salong eller en läsupplevelse därhemma i läsfåtöljen så bygger det på interaktion. Någon vill förmedla något till mig. Det sker då ett inre möte, där jag interagerar med mina tankar och känslor. Men min upplevelse av ett verk är ofta en annan än andras erfarenheter. Det är därför som det är så härligt att sitta i en salong, ofta med helt okända människor och ta del av deras upplevelser. Någon skrattar där jag kanske inte ens har upplevt det som var så befriande för den som finns bredvid, ibland är det jag som gör en häftig upplevelse och det kan verka som att ingen annan har samma reaktion.
Det som är särskilt intressant är att möta en person efter föreställningen eller att man sett ett konstverk och dela varandras upplevelser av verket.
Kultur handlar om odling, den inre andliga odlingen. Ett frö som läggs i marken växer och utvecklas och kan bli en fantastisk planta. Så är det också med kulturens odling. Något kommer in i oss och när det får blomma ut blir vi berikade som människor. Kultur är en viktig del av varje människas utveckling.