Varför detta tal om falanger inom KD?

Det som nu följer är egentligen något som jag är emot, men det verkar som att jag fallit offer för detta, trots allt. Under en tid har media skrivit om falanger inom kristdemokraterna. Att det pågår intriger och splittringar och att dessa falanger driver vissa linjer. Jag är en aktiv kristdemokrat och möter massor med andra partikamrater. Jag har aldrig hört någon tala för en falang eller säga sig vara representant för en viss falang. Däremot har jag mött massor av debattglada människor, massor av åsikter, men framför allt en vilja att vara med och utforma den kristdemokratiska politiken.
Jag tror inte att det finns någon som ställer upp på allting som ett parti står för. Det är fråga om ett givande och ett tagande. När vi möts har vi olika ideér, vi diskuterar och vrider och vänder på argumenten. Sedan röstar vi och det som majoriteten står för är vårt partis ställningstagande.

Sedan en tid pågår diskussionerna om falanger. Att det ska finnas både vänster- och högerfalanger och de får olika epitet. Det märkliga är att jag aldrig mött dem. Under våra kommun- och landstingsdagar i Norrköping i helgen så var vi över 1000 kristdemokrater samlade. En härlig gemenskap och en uttrycklig vilja att föra vår politik framåt. Självklart har vi olika idéer men vi har också ett respektfullt samtal.

Nu skriver en av partiets kändisar på sin blogg: "Partiet slits nu isär av olika falanger som slåss för att inta partiet" (Désirée Pethrus Engström)

Jag förstår inte inlägget. Att media skriver om splittringar har jag förståelse för, men varför en ledande kristdemokrat uttrycker sig på detta sätt är för mig obegripligt. Jag har verkligen inte upplevt att någon försökt att slita isär partiet. Vi försöker snarare enas och utforma en gemensam linje.

Nu har till och med jag skrivit om detta...

David Lega når verkligen fram

David Lega, kommunalråd i Göteborg, har en sällsynt förmåga att tränga igenom och nå sin publik. Man både skrattar, gråter, förfäras och inspireras då man lyssnar till honom. På Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Norrköping intog han scenen och succé är nog bästa ordet för att beskriva hans föredrag om människovärdet och den framtida kristdemokratiska politikutformningen.
Han är slagfärdig och formulerar sig elegant. Ett begrepp som kallas relationslinjen har börjat att ta form bland oss kristdemokrater. Moderaterna har ju blivit kända för arbetslinjen.
David formulerade det som: Arbetslinjen är mätbar. Relationslinjen är märkbar.
Med en ledare som David Lega kommer säkert Kristdemokraterna i Göteborg att stärka sin ställning.

Revanschsugen partiledare äntrade scenen

Göran Hägglund höll idag ett av sina viktigaste tal. Efter valnederlaget i september samlades nu närmare 1000 kristdemokrater med kommunala och regionala uppdrag i Norrköping. Media har debatterat Hägglunds framtid som partiledare men det rådde ingen tvekan bland deltagarna att han har ett oerhört starkt stöd. Applåderna rungade friskt.

Talet var inspirerande och innehöll mycket av en ideologisk grundplatta där partiets värderingar tydligt lyftes fram. Hela talet andades revanschlust och det är tydligt att Hägglund vill vara med och vinna nästa val. Det råder ingen tvekan om att han uppträder som en ledare och idag förmådde han att samla partiet och lägga an en viktig färdriktning för politikens framtida utformande.


På kommun- och landstingsdagarna är det många seminarier. Jag lyssnade först till partiets framtidsgrupp under ledning av Michael Anefur som presenterade sin valanalys och svarade på frågor. Under några veckor framöver kommer partiledningen att resa runt i landet och lyssna in synpunkter. Sedan kommer en plattform för politikutvecklingen att tas upp vid rikstinget i sommar som denna gång ska hållas i Umeå.

Dagens andra seminiarium var med Alf Svensson och Lars O Molin. Alf är suverän som talade. Ämnet handlade om FN:s milleniemål och projektet med milleniekommuner. Han talade så man blev tårögd om vikten av att arbeta med de globala utvecklingsfrågorna därför att människovärdet driver oss. Att kunna rädda en människa var hans tes och menade att allt solidaritetsarbete handlar om människan och hennes värde. Det är inte många som kan tala och fängsla en publik på det sätt som han gör.

Ikväll kommer det att bli mer lättsamt med mat och underhållning.

I morgon kommer bland annat David Lega att tala och jag ska medverka på ett seminarium om ledarskapsfrågor.

Läs mer i DN

KD driver på ändring av sjukförsäkringsreglerna

En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna vill se en ändring av sjukförsäkringsreglerna, skriver idag Expressen. En arbetsgrupp ledd av riksdagsledamoten Emma Henriksson har arbetat med frågan en tid och nu uttalar sig Emma och förklarar att det finns personer idag som är för sjuka och som dagens undantag inte omfattar.

Det är ett glädjande besked att det nu skrivs om kristdemokraternas kamp för att ändra reglerna. Förändringen av sjukförsäkringen är riktig, men en regering måste alltid visa ödmjukhet och justera regelverket om det visar sig att det finns brister.

Kristdemokraterna går nu ut och driver frågan om förändring och förhoppningsvis kommer detta inom en snar framtid.