Varför detta tal om falanger inom KD?

Det som nu följer är egentligen något som jag är emot, men det verkar som att jag fallit offer för detta, trots allt. Under en tid har media skrivit om falanger inom kristdemokraterna. Att det pågår intriger och splittringar och att dessa falanger driver vissa linjer. Jag är en aktiv kristdemokrat och möter massor med andra partikamrater. Jag har aldrig hört någon tala för en falang eller säga sig vara representant för en viss falang. Däremot har jag mött massor av debattglada människor, massor av åsikter, men framför allt en vilja att vara med och utforma den kristdemokratiska politiken.
Jag tror inte att det finns någon som ställer upp på allting som ett parti står för. Det är fråga om ett givande och ett tagande. När vi möts har vi olika ideér, vi diskuterar och vrider och vänder på argumenten. Sedan röstar vi och det som majoriteten står för är vårt partis ställningstagande.

Sedan en tid pågår diskussionerna om falanger. Att det ska finnas både vänster- och högerfalanger och de får olika epitet. Det märkliga är att jag aldrig mött dem. Under våra kommun- och landstingsdagar i Norrköping i helgen så var vi över 1000 kristdemokrater samlade. En härlig gemenskap och en uttrycklig vilja att föra vår politik framåt. Självklart har vi olika idéer men vi har också ett respektfullt samtal.

Nu skriver en av partiets kändisar på sin blogg: "Partiet slits nu isär av olika falanger som slåss för att inta partiet" (Désirée Pethrus Engström)

Jag förstår inte inlägget. Att media skriver om splittringar har jag förståelse för, men varför en ledande kristdemokrat uttrycker sig på detta sätt är för mig obegripligt. Jag har verkligen inte upplevt att någon försökt att slita isär partiet. Vi försöker snarare enas och utforma en gemensam linje.

Nu har till och med jag skrivit om detta...


David Lega når verkligen fram

David Lega, kommunalråd i Göteborg, har en sällsynt förmåga att tränga igenom och nå sin publik. Man både skrattar, gråter, förfäras och inspireras då man lyssnar till honom. På Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Norrköping intog han scenen och succé är nog bästa ordet för att beskriva hans föredrag om människovärdet och den framtida kristdemokratiska politikutformningen.
Han är slagfärdig och formulerar sig elegant. Ett begrepp som kallas relationslinjen har börjat att ta form bland oss kristdemokrater. Moderaterna har ju blivit kända för arbetslinjen.
David formulerade det som: Arbetslinjen är mätbar. Relationslinjen är märkbar.
Med en ledare som David Lega kommer säkert Kristdemokraterna i Göteborg att stärka sin ställning.

Revanschsugen partiledare äntrade scenen

Göran Hägglund höll idag ett av sina viktigaste tal. Efter valnederlaget i september samlades nu närmare 1000 kristdemokrater med kommunala och regionala uppdrag i Norrköping. Media har debatterat Hägglunds framtid som partiledare men det rådde ingen tvekan bland deltagarna att han har ett oerhört starkt stöd. Applåderna rungade friskt.

Talet var inspirerande och innehöll mycket av en ideologisk grundplatta där partiets värderingar tydligt lyftes fram. Hela talet andades revanschlust och det är tydligt att Hägglund vill vara med och vinna nästa val. Det råder ingen tvekan om att han uppträder som en ledare och idag förmådde han att samla partiet och lägga an en viktig färdriktning för politikens framtida utformande.


På kommun- och landstingsdagarna är det många seminarier. Jag lyssnade först till partiets framtidsgrupp under ledning av Michael Anefur som presenterade sin valanalys och svarade på frågor. Under några veckor framöver kommer partiledningen att resa runt i landet och lyssna in synpunkter. Sedan kommer en plattform för politikutvecklingen att tas upp vid rikstinget i sommar som denna gång ska hållas i Umeå.

Dagens andra seminiarium var med Alf Svensson och Lars O Molin. Alf är suverän som talade. Ämnet handlade om FN:s milleniemål och projektet med milleniekommuner. Han talade så man blev tårögd om vikten av att arbeta med de globala utvecklingsfrågorna därför att människovärdet driver oss. Att kunna rädda en människa var hans tes och menade att allt solidaritetsarbete handlar om människan och hennes värde. Det är inte många som kan tala och fängsla en publik på det sätt som han gör.

Ikväll kommer det att bli mer lättsamt med mat och underhållning.

I morgon kommer bland annat David Lega att tala och jag ska medverka på ett seminarium om ledarskapsfrågor.

Läs mer i DN

KD driver på ändring av sjukförsäkringsreglerna

En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna vill se en ändring av sjukförsäkringsreglerna, skriver idag Expressen. En arbetsgrupp ledd av riksdagsledamoten Emma Henriksson har arbetat med frågan en tid och nu uttalar sig Emma och förklarar att det finns personer idag som är för sjuka och som dagens undantag inte omfattar.

Det är ett glädjande besked att det nu skrivs om kristdemokraternas kamp för att ändra reglerna. Förändringen av sjukförsäkringen är riktig, men en regering måste alltid visa ödmjukhet och justera regelverket om det visar sig att det finns brister.

Kristdemokraterna går nu ut och driver frågan om förändring och förhoppningsvis kommer detta inom en snar framtid.


336 098 personer har skrivit på upproret

Det är kallt i Sverige. Det innebär att elmätarna snurrar på rejält. Då elräkningarna dimper ner i brevlådan får många en chock. Detta har lett till ett stort folkligt uppror. När jag skriver detta har 336 098 personer skrivit på Aftonbladets upprop, riktat till Maud Olofsson.

Jag har ett litet fritidshus där jag har på elen för att hålla en viss grundvärme, ett slags frostskydd. Den senaste räkningen var på 3000 kr. En summa som verkar orimlig, men stämmer säkert.

Att svenska folket är upprörda har också att göra med att elproducenternas direktörer verkar ha förhandlat sig till avtal som gör att de personligen tjänar på att elpriserna ökar.

Avregleringen av elmarknaden skulle leda till ökad konkurrens och därmed pressade priser. Här behövs åtgärder för att vi ska åter få rimliga elpriser.

Media rapporterar en mängd skräckexempel och jag skulle inte bli förvånad om det snart är en halv miljon som skrivit under skrivelsen.

Intressant samtal om regionfrågan

Ikväll har företrädare för de svenska kristdemokratiska distrikten varit samlade i Norrköping för att samtala om regionfrågan. Stefan Attefall, civil- och bostadsminister, höll i samtalen. Mats Sjöstrand som är utredare i frågan redogjorde för processen att ta fram ett förslag kring den statliga myndighetsindelningen och hur han uppfattar diskussionerna hur olika delar av landet resonerar kring regionfrågan. Han ska vara klar i slutet av 2012 med sin utredning men allmänt är uppfattningen att processen måste ta fart under 2011. Ska regeringen hinna fatta beslut så att allt är klart för en omfattande förändring av länsindelningen till 2015 så måste mycket klaras ut detta år.

Det var ett intressant samtal och många inlägg gjordes.

Ambitionen är att det ska bli ett "under-ifrån"-perspektiv och att kommuner och landsting har ett stort ansvar för att driva processerna. Staten kommer nog inte att "peka uppifrån" utan beskedet till de samtliga distriktsföreträdarna var: "åk hem och processa frågan".

Ska bli spännande att följa den fortsatta diskussionen. För oss i Västra Götaland pågår en diskussion om den ansökan som Värmland lämnat in om att bilda en ny region tillsammans med oss. Partierna ska fatta sina beslut under våren 2011.

S-topp vill styra Aftonbladets journalister

Man kan läsa många märkliga artiklar. Att det finns en koppling mellan Aftonbladet och S är väl ingen nyhet, men dagens krav från en ledare inom Socialdemokraterna att Aftonbladet ska skriva mer positiva artiklar om S måste kommenteras.

Hans Hoff, riksdagsledamot för S, är inte vilken socialdemokrat som helst. Han tillhör den absoluta partitoppen genom sitt uppdrag som ledamot av partistyrelsen.

Hans artikel i Aftonbladet är bra på ett sätt. Han visar öppet att S anser att de styr tidningens journalister och till och med ledarna. Det verkar inte som att han överhuvudtaget förstått vad journalistik handlar om. Intrycket att Aftonbladets ledarskribenter går i partiets ledband kommer säkert att föranleda många diskussioner framöver.

Artikeln handlar delvis om Karin Petterssons roll i samband med sitt uppdrag som partiets kommunikationschef under valet. Detta uppdrag har hon lämnat och arbetar nu åter på tidningen. Hans Hoff antyder att Karin Pettersson och andra ledarskribenter tar order av partiledningen. Detta visar inte bara på okunskap utan också på den maktfaktor som socialdemokraternas företrädare tror sig stå för.

Karin Pettersson svarar direkt i tidningen på det enda tänkbara sätt: Hon tar inga order av politiker i sitt yrkesutövande.

Samtidigt får vi som tillhör Alliansen stöd för det som vi kritiserat, nämligen att banden mellan S och Aftonbladet är tajta. Om till och med en partistyrelseledamot skriver att det bör vara mer positiva texter om socialdemokratiska processer så kan det väl inte tolkas på annat sätt än att vi ska förstå att egentligen är det S-politikerna som bestämmer ledarens innehåll.

Nu gäller det för Aftonbladet att bevisa att detta inte är sant.

Så här skriver Hoff: "Aftonbladets ledarredaktion borde enligt min mening på ett positivt sätt delta i samtalet om vem som är rätt kvinna eller man att leda Socialdemokraterna - inte fortsätta sin negativa artiklar om olika personer."

Granskande journalistik är tydligen inte tillåtet...


Stoppa avvisningen av kristna irakier

Denna insändare finns idag publicerad i Skaraborgs Allehanda.

Stoppa avvisningen av kristna irakier

Det jäser runt om i Sverige och allt fler engagerar sig i kampen för de kristna irakier som Sverige vill avvisa. Tusentals människor har vädjat till regeringen att gripa in och omgående stoppa alla avvisningar. Säkerhetsläget i Irak är sådant att de flyktingar som återvänder svävar i livsfara. Några få europeiska länder insisterar att det är möjligt att tvinga flyktingar tillbaka och tyvärr är Sverige ett av dessa länder. Just nu verkar det som att alla länder utom Sverige, Norge, Danmark och England har insett att det är inhumant att tvinga tillbaka flyktingar under rådande förhållanden. UNHCR, FN:s flyktingkommissarie, har framfört kritik mot Sveriges agerande och skriver också på sin hemsida att deras kontor i andra länder vittnar om att avvisade flyktingar från Sverige är nu åter på flykt. I Skövde har flera familjer gått under jorden och andra lever med en fruktan att gränspolisen ska infinna sig och tvinga dem att resa tillbaka. Det är många personer som djupt engagerat sig  och som vill uttrycka sin solidaritet med förtryckta personer. Just nu är det kristna som är särskilt utsatta och det verkar som att krafter i Irak vill skapa ett land utan kristet inflytande. För att åstadkomma ett kristendomsfritt land använder de våld, förtryck och attentat. Jag har lyssnat till många berättelser om de hot och förnedring som människor utsatts för i Irak och jag förstår att de kom till slutsatsen att deras enda möjlighet var att fly. Vi kan aldrig acceptera att en utrotning i ett land sker och jag är glad över alla de personer som valt att engagera sig för de kristna irakiernas skull. Vädjan till regeringen att ingripa kvarstår.

Conny Brännberg (KD)

Kommun- och regionpolitiker


Big Ben drabbas av terrorhoten

Nu har det blivit svårare att turista i London. Detta med anledning av terrorhoten. Det senaste är att man begränsat möjligheterna att få besöka Big Ben. Särskilt för utländska turister. Att få en biljett till en guidad tur har blivit omständigt. Nu krävs det tillständ utöver kostnaden för biljetten.

Terrorhoten påverkar turism på ett särskilt sätt. Efter attentaten på t ex Bali så gick luften ur marknaden och därför vidtas nu åtgärder runt om i världen så att inte turismen drabbas.

Ibland blir det lite kusligt. Känslan att gå in på ett hotell i Egypten är speciell. Känns snarare som att man checkar in på en flygplats och beväpnade vakter runt anläggningen hör till vardagsmaten.

Den engelska polisen står väl rustad och gör allt i sin makt för att förhindra nya attentat. Som en del av försiktighetsmåtten införs också vissa begränsningar som t ex möjligheten att se Big Ben.

Läs mer om hur Big Ben påverkas av terrorismen på Aftonbladet

Kristdemokraterna laddar i Norrköping

Till helgen blir det stor inspiration för hundratals kristdemokrater som möter upp till kommun- och landstingsdagar i Norrköping. Efter den senaste tidens motgång i opinionen kommer mycket av utbudet att handla om inspiration och möjligheten till nya tag i politiken.

Partiets framtidsstategigrupp har lagt en god grund inför fortsatta samtal och med den nya partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson har Göran Hägglund fått ett stort tillskott i sin ledarstab.

Kristdemokraterna är en folkrörelse och ett riktigt gräsrotsparti. En mycket god gemenskap mellan partiets medlemmar har alltid varit ett kännetecken och kommun- och landstingsdagarna brukar leda till att förstärka gemenskapen ytterligare.

På fredag blir det inspirationstal av Göran Hägglund som många ser fram emot. Under konferensen kommer vi också att lyssna till David Lega som alltid har kloka och inspirerande saker att framföra. Ett särskilt pass ska också handla om de unga i politiken.

Jag har förmånen att få medverka på ett seminiarium och ska dela med mig av mina erfarenheter att vara förtroendevald och lite praktiska råd i vardagsarbetet.

Mer info om kommun- och landstingsdagarna finns på www.kristdemokraterna.se

Göran har tagit itu med vårdköerna

Göran Hägglund är den socialminister som verkligen tagit sig an problematiken med vårdköerna. Genom att införa en ekonomisk morot, den s k kömiljarden, kan vi nu konstatera att nio av tio får vård inom föreskriven tid.

På socialdepartementets hemsida kommenterar Göran Hägglund: "Köerna fortsätter att minska. Aldrig tidigare har så stor andel av patienterna fått vård i rätt tid"

Kristdemokraterna har fått ansvar för de mjuka frågorna inom socialdepartementet och när nu SKL och regeringen presenterar resultatet av de senaste åren med långa sjukvårdsköer ser vi att arbetet går åt rätt håll, men målet är att sjukvården ska bli köfri.

Göran har verkligen lyckats med att vända en negativ trend och ett stort problem som han fick överta från socialdemokraterna. Kristdemokraterna gör skillnad.

Läs också på SKLs hemsida

Folk strömmar till Skövde

Det är massor med människor som kommer till Skövde. Så många att det till och talas om att de är ett problem. Som jag ser det så är det ett angeläget problem. Men det ställer också till en del problem.

Jag påmindes om detta i morse på Resecentrum då ett tåg anlände och hundratals människor strömmar ut på perrongen. Vi räknar med att över 10 000 personer pendlar in en vanlig dag. Vi har massor med arbetstillfällen och studieplatser att erbjuda och vi är glad över att många kommer hit.

Att många åker tåg och buss underlättar. En man berättade för mig att han kom på Hjovägen häromdagen och skulle svänga vänster vid Husabykorset. Han fick vänta in 47 bilar från Tibro innan han kunde köra ut. Likadant ser det ut på mornarna vid Rydsrondellen där det ofta är långa köer från Mariestad.

Nu arbetar vi med lösningar på trafikproblemen, men vi planerar också fler bostäder. Det har också blivit en vana för många att ta bilen till stan på lördagar för att handla och även det "problemet" är uppmärksammat. Särskilt vid våra handelsområden blir det lätt trafikstockningar.

Nu sitter inte vi kommunpolitiker och gnäller över problemen utan vi arbetar med dem och ska göra vårt bästa för att lösa oangelägenheterna som uppstår då många vill till Skövde. Självklart är vi stolta över vår tillväxt och gläds över att fler vill komma till vår trevliga stad. 

Tre partier hänger på gärsgården

Tre partier hänger på gärdsgården för att klara sig kvar i riskdagen menar Svenska Dagbladet då det kommenterar dagens opinionssiffror.
Som kristdemokrater gläds vi åt en ökning. När vi minskar så brukar medierna direkt basunera ut det men en ökning leder bara till tystnad.

Idag så ser siffrorna ut enligt följande.


Att Maud är på bild är väl med anledningar av att C är ett s k gärdsgårdsparti

Nytt uppdrag

Inför varje mandatperiod sker en översyn av den politiska organisationen. Det som fungerar bra behålls och annat förändras. I Västra Götalandsregionen har vi tre nämnder inom Regional Utväckling, ibland kallar vi det Tillväxt och Utveckling. Det är Kulturnämnden, Miljönämnden och Regionutvecklingsnämnden. De får sitt anslag av Regionfullmäktige och är s k beställarnämnden. De är operativa och hanterar mycket pengar och stora och viktiga utvecklingsområden.

För det strategiska arbetet har det funnits tre beredningar. Dessa har varit beredningsorgan för Regionstyrelsen. Det har varit Beredningen för Kultur, Beredningen för Miljö och Beredningen för Regionutveckling.

Nu har vi bestämt att dessa beredningar ska förenas och vi ska enbart ha en beredning. Den heter Beredningen för Hållbar Utveckling. Den består av fyra representanter från vardera kommunalförbund (vi har fyra stycken), presidierna från de tre nämnderna inom Regional Utveckling, Regionstyrelsens presidium samt representanter för de partier inom regionstyrelsen som inte är representerade via presidierna.

Nu är valen av ledamöterna i Beredningen för Hållbar Utveckling (BHU) klara och jag är mycket glad att jag fått förtroendet att vara med som ledamot. Jag har sedan regionen bildades varit aktiv i Kulturfrågor och får nu möjligheten att arbeta vidare med dessa, men i ett sammanhang där helheten av regional utveckling betomas.

Ibland tar det lite tid innan uppdragen är klara och ännu återstår några diskussioner innan jag vet hur denna mandatperiod kommer att se ut avseende uppdrag.

Livets höjdpunkt - sker den vid 50?

Häromdagen diskuterade vi uppvaktningar. Av tradition är det brukligt att man uppvaktar personer som fyller 50 år. En del undrar om det är tidsenligt. Förr fick man tydligen en silverkrycka vid 50 eftersom man då började att bli gammal. En del ålderstrappor visar på höjdpunkter och sedan utförslöp.

Nu anser man tydligen att livet är som bäst vid 50. En artikel i Aftonbladet pekar på att många mår väldigt bra vid 50 och sådant som man bekymrade sig för några årtionden tidigare har inte alls samma relevans.

Tidningen har gjort följande lista


Därför ska vi vara lyckliga när vi fyller 50

  Vid relativt god hälsa

  Har mer tid till att njuta av livet

  Hyfsat god ekonomi

  Förhållandet är starkare än någonsin

  Bekväm med sin kropp

  Nöjd över vad man åstadkommit i livet hittills

  Lånen är avbetalda

  Vet vad man vill ha ut av livet

  Barnen är nöjda med sina liv

  Har möjlighet att ta mycket semester

  En krets av pålitliga vänner

  Möjlighet att ägna sig åt hobbyer och intressen

  Njuta av att vara far- och morförälder

  Njuta av att ta ett glas med vännerna

  Möjlighet att kunna hjälpa sina barn ekonomiskt

  Har ett bra socialt liv

  Barnen har flyttat hemifrån

  Barnen har etablerat sig

  Har tagit förtidspensionering

  Mer vänner än någonsin tidigare


Vad ska hända med Götheborg?

Ostindiefararen kan bli en svensk ikon. Alltså något som kännetecknar Sverige runt om i världen. Ishotellet i Jukkasjärvi har lyckats med detta och då många ser ishotellet så förknippar de det med Sverige. Rätt hanterat så kan Götheborg få bli en bild som representerar Sverige. Därför är det oerhört angeläget att alla som har intressen i detta nu samordnar sina insatser och ser till att ta vara på skeppets unikitet. Erfarenheterna från resan till Kina pekar samfällt på att båten lockar stort intresse runt om i världen.

Nu diskuteras frågan i västsverige. Det är självklart att Göteborgs Stad har det mesta att vinna av en god framtid för båten, men blicken behöver lyftas från denna del av landet på så sätt att Götheborg ses som en nationell angelägenhet.

Nu handlar det om mycket pengar. Därför måste staten, regionen och kommunen samverka kring en framtidslösning. Det finns förutsättningar i att skapa något väldigt intressant, men sköts det klantigt så är risken att vi går miste om möjligheten att skapa en ikon.

Kommunstyrelsen i Göteborg har bollen just nu.

GP


Att vara ordförande - bok med praktiska råd

Det känns väldigt roligt att få respons på det man skrivit. Boken "Att Vara Ordförande" är tänkt som en bok med goda råd och praktiska anvisningar till den som är ordförande i ett politiskt sammanhang. Av responsen att döma fungerar boken väl. Den finns nu åter i handeln.Boken kan beställas i bokhandeln eller via www.kristdemokraten.com

Den är utgiven på Norstedts Juridik AB

ISBN 91-39-10857-0


Jag har också förmånen att få leda kurser i mötes- och sammanträdesteknik. Särskilt nu efter ett val så är behovet av praktiskt träning för ordföranden stort och det är väldigt inspirerande att få möta brinnande politiker som vill förkovra sig inom detta område.

Mer info finns på www.brännberg.se


Jetlag är ett märkligt fenomen

Att resa över olika tidszoner kan ibland ställa till problem då man ska komma in i en ny dygnsrytm. Jag är van att resa och har stor erfarenhet av att komma in i rätt tid, men något verkar ha hänt den senaste tiden.

Jag har varit på andra sidan världen under några veckor och kom hem för tio dagar sedan. Vi brukar alltid göra så att vi försöker komma in i rätt tid så snabbt som möjligt. Vår erfarenhet är att så snabbt man kommit till sin destination så ska man lägga sig ett par timmar för att sova av sig reströttheten och sedan vara uppe sent första kvällen och gå och lägga sig rätt sent och sedan se till att man går upp normal tid.

Så gjrode vi även denna gång då vi kom hem. MEN första natten vaknade jag kl 3 och var klarvaken, redo att gå och jobba. Lönlöst att försöka somna om. Nu har det fortsatt varje natt. Att inte sova på nätterna påverkar ens förnågor under dagen.

Jag slog upp begreppet jetlag på Wikipedia och där man kan läsa;

"Jetlag är ett fysiologiskt tillstånd orsakat av störningar av dygnsrytmen. Sådana störningar kan orsakas av skiftarbete eller resor över tidszoner
ypiska symptom för jetlag inkluderar:
 • Trötthet
 • Förvirring och yrsel
 • Illamående och orolig mage
 • Huvudvärk
 • Sömnlöshet
 • Irritabilitet
 • Irrationalitet"

Det finns kanske de som just nu vill kalla mig för en grinig gammal gubbe, men själv säger jag att jag drabbats av jetlag.


Hägglund behöver vårt stöd

Det är kris för Kristdemokraterna just nu. Efter valet har stödet sjunkit och når nu bottennoteringar. I ett sådant läge behöver vi alla som är övertygade om Kristdemokraternas politik sluta oss samman och stötta vår ledning och inte minst vår partiledare Göran Hägglund. Att driva politiska frågor är ett enormt lagarbete och eftersom kristdemokratin är en genuin folkrörelse så är det väldigt många personer involverade.

Jag satt ordförande på rikstinget då Göran Hägglund valdes och det var ett enhälligt val. Det fanns inte ens några andra förslag utan det var självklart att Göran är den bäste personen just nu att leda vårt parti.

Därför är det både märkligt och olyckligt att kunna läsa i Expressen att flera företrädare för partiet anser att Göran är fel partiledare. Jag tror inte att den typen av debatt är frukbar överhuvudtaget. Den skadar enbart.

Jag hade förmånen att få vara med i den efter valet tillsatta Kriskommissionen. Vi la fram ett antal förslag och nu har partiets Framtidsgrupp gått ut med en utmaning till alla medlemmar att vara med och utforma morgondagens politik. Låt oss se till att vi lägger vår energi på att utveckla politiken och inte framföra kritik över en enhälligt vald partiledare.

Det är självklart viktigt vem som är partiledare. Men det är de gemensamma satsningarna som laget tillsammans utgör som skapar valresultat. Det är aldrig en en-mans-show. Låt oss sluta upp, skuldra vid skuldra, och verka för att vi utvecklar de politiska frågorna och formulerar dem så att det svenska folket förstår att vår politik leder till ett Mänskligare Sverige.

Ett mänskligare Sverige

Under valrörelsen myntade Kristdemokraterna begreppet Ett Mänskligare Sverige. Nu har vi fått väljarnas stöd att agera i kommunfullmäktige, regionfullmäktige, riksdag och regeringen. Vår ambition är att på många sätt vara med och förändra Sverige. Kyla och mörker kommer att vara kännetecknande för vårt klimat, men i de mänskliga relationer vill vi verka för värme och gemenskap. Varje människa är unik och behöver mötas på ett personligt och indivuellt sätt. Talet om kollektivet och massorna är inte de uttryck som Kristdemokrater vill stå för. Vi vill lyfta fram varje individ som unik och värdefull och tillsammans vill vi skapa ett mänskligare Sverige där vi bryr oss om varandra och tar tid för att utveckla mänsklig gemenskap. Idag kan du börja med ett leende, ett vänligt handslag eller inbjudan till ett samtal över en kopp kaffe. Det är i de små och nära gemenskaperna som vi bygger ett positivit samhälle.

Märkligt påhopp om val i kommunfullmäktige

Ibland undrar jag vad som ligger bakom människors ageranden. Häromdagen skrev Jan-Erik Nilsson ett insändare i SLA om valen av nämndemän i Skövde kommunfullmäktige. Han ansåg det märkligt att inte Sverigedemokraterna fått något representant i tingsrättens nämndemannagrupp och ansåg att det varit manipulation i fullmäktige och att jag som ordförande för den tillfälliga valberedningen och ordförande för kommunfullmäktige verkade ha gynnat mitt eget parti. Min bedömning är att insändaren i sin helhet var märklig.

Bakgrunden var att Sverigedemokraterna inte hade något person att föreslå, vilket också deras gruppledare bekräftat i tidningen. Vi förde en diskussion mellan partigrupperna och i vårt parti fanns en mycket intresserad person som har invandrarbakgrund och behärskar många språk. De andra partierna ansåg att det var mycket lämpligt att få in denne person och därmed fick KD en nämndeman mer än vad som en strikt matematik skulle fördela.

Hela processen i valberedning och kommunfullmäktige skedde i stort politiskt samförstånd och vi var alla överens och tyckte att vi kunnat utse 21 intresserade och kompetena personer för uppdragen.

Att då ordförande i nämndemannaföreningen ifrågasätter detta i en insändare är märkligt. Jag förstår inte heller motiven som ligger bakom att man går ut hårt i lokalpressen och ifrågasätter besluten och kräver redovisning i tidningen.

Nu är mitt svar publicerat i SLA. Så här blev det:

Jan-Erik Nilsson efterfrågar i SLA (13 jan 2011) besluten kring tillsättande av nämndemän från Skövde kommun.

   

Den tillfälliga valberedningen beslöt vid sitt sammanträde 10-11-08 att fördela antalet nämndemän på så sätt att allianspartierna skulle tillsätta 12 nämndeman och oppositionen 9. Detta efter att Sverigedemokraterna meddelat att de inte hade någon person att nominera. Partierna kom sedan överens om att Moderaterna skulle föreslå 6 nämndemän, Folkpartiet 2, Centerpartiet 2, Kristdemokraterna 2, Socialdemokraterna 7, Miljöpartiet 1 och Vänsterpartiet 1. Den tillfälliga valberedningen beslöt sedan vid sitt sammanträde 10-11-22 att föreslå de 21 personer som nominerats av respektive parti. Sverigedemokraterna bekräftade åter att de inte hade någon person att föreslå. Valberedningen var vid två möten helt överens och beslutet i Kommunfullmäktige var enhälligt. Beredningen och besluten har skett enligt grundläggande demokratiska principer och i gott politiskt samförstånd. Varför Jan-Erik Nilsson, ordförande i nämndemannaföreningen, ifrågasätter kommunfullmäktiges beslut vet jag inte, men samtliga personer som deltagit i processen kring att välja dessa 21 nämndemän från Skövde Kommun har varit helt överens.

   

   

Conny Brännberg (KD)
Kommunfullmäktiges ordförande

 


Wikipedia fyller tio år

På lördag firar Wikipedia sin tioårsdag. Om man skulle läsa www.wikipedia.se på papper så skulle det bli väldigt många band. Kanske ett 70-tal om de såg likadana ut som Nationalencykopedin. Den omfattade cirka 20 band.

Om Wikipedia är tillförlitligt eller inte diskuteras. Under alla omständigheter så använder jag det ofta och har stor nytta av det.

Men idén gillar jag. Delta med dina kunskaper. Har du något att tillföra så gör det. Därför finns det kunskaper om sådant på Wikipedia som man inte finnar någon annanstans och ofta är det formulerat på ett lätttillgängligt sätt.

Man får väl säga Grattis till tio-åringen!

DN

Ingen människa är illegal

Man kan inte säga att en person är illegal. Man kan leva och handla illegalt, men det är inte detsamma som att vara illegal. Men tydligen är detta hett stoff. Några flyktingar på Migrationsverkets förvar i Kållered fick inte skriva en lapp och uttrycka detta. Den revs ned av myndigheten.

Artikeln i GP om flyktingarnas desperata situation väcker också frågan om rätten till åsikts- och yttrandefrihet. Det är möjligt att man kan anse att några av de aktuella flyktingarna har begått illegala handlingar, men att fly kan knappast vara ett brott. Det är en desperat handling som man bara tar till när inga andra utvägar finns.

Just nu hungerstrejkar 15 personer på förvaringen (hemskt ord, egentligen) och försöker på alla sätt slippa att bli deporterade. Kanske får man inte säga så heller, eftersom det väl heter avvisade?

Enlgit artikeln har alla länder i Europa, utom Sverige, Norge, Danmark och England stoppat alla avvisningar till Irak. De allra flesta i Europa anser att Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter måste uttala sig om säkerheten för återvändande flyktingar innan några avvisas. De ovan nämnda länderna anser att de själva kan bedöma frågan och Sverige avvisar därför regelbundet flyktingar tillbaka till en osäker tillvaro i Irak.

Jag har varit engagerad på olika sätt i denna fråga och anser fortfarande att det inte kommit fram några som helst skäl som gör att vi för närvarande med gott samvete kan avvisa flyktingar tillbaka till Irak.

Femte skatteavdrag på gång?

Statsminister Fredrik Reinfeldt har åter uttalat sig om möjligheten till skattesänkningarna. Det blir i så fall det femte skatteavdraget. Nu är det inget löfte men en tydlig ambition om den svenska ekonomin stabiliseras. Det är rätt att sänka skatten om det finns utrymme. Pengarna gör bäst nytta om de används till konsumtion och därmed skapas förutsättningarna för att fler ska få arbete.
Det mest glädjande är att nu nämner också statsministern pensionärerna som målgrupp för sänkt skatt. Det har kristdemokraterna arbetat starkt för och det ser nu ut att ännu en gång kan det bli de äldre som får den skattesänkning som är nödvändig för att fler ska uppfatta skattesystemet som rättvist.

Aftonbladet, DN, SvD

SAAB är viktigt för västsverige

I dagarna har det kommit rapporter från SAABs ledning som visar på försäljningssiffrorna för förra året. På den svenska marknaden ökade försäljningen med 23 procent jämfört med 2009. Procentuellt bra siffror men antalet bilar, ca 9000, är egentligen alldeles för lågt.

SAAB är en viktig arbetsgivare för många i västsverige och det är glädjande att företaget ser ut att kunna överleva. Det är också nu en bekräftelse att regeringen gjorde rätt som inte gick in och tog över verksamheten. Vi minns alla kraven från de rödgröna, men kan nu konstatera att marknaden har hittills klarat av att hålla företaget över ytan. Tyvärr är inte försäljningssiffrorna så goda som många önskat, men ledningen har stora ambitioner inför framtiden.

Det ska bli spännande att följa SAABs utveckling.

DN, Teknikens Värld

Det behövs förändringar i sjukförsäkringen

Göran Hägglund är en bra partiledare. Enligt DN är han också revanchsugen. Jag tror att han har förmåga att leda Kristdemokraterna till helt andra väljarnivåer än vad vi ser idag.

I intervjun i DN ger han också ett värdefullt besked om sjukförsäkringen. Han menar att det behöver förändringar i regelverket. Det är ett nödvändigt steg. Många av alliansens sympatisörer har varit besvikna över många av de tolkningar som gjorts och många personer har drabbats på ett mycket olyckligt och omänskligt sätt.

Att Kristdemokraterna nu tar initiativet till en översyn av reglerna är ett bra och välkommet besked.

Intervjun är värd att läsa i sin helhet.

Vänskap är stort

Sann vänskap är något dyrbart. Det har gått upp för mig under de senaste veckorna att vi har många bekanta men också många vänner. Bekantskap är bra, men ofta ytlig och står inte för någon djupare gemenskap. Vänskap däremot är annorlunda, den gör att man känner att man hör samman på ett speciellt sätt.

Vi har under några veckor träffat många människor som vi umgicks med som nygifta. Några av dem har vi haft regelbunden kontakt med medan andra har vi inte träffat på länge. Nu har vi mötts igen och då känner man av att några är riktiga och sanna vänner. Man delar något speciellt.

Men vänskap behöver också regelbundet underhållas och förnyas. Att ha vänner känns privilegerat. Att ha vänner känns stort och är en stor förmån.

Jag är glad att jag har vänner och sätter värde på det.

Skövdebo förlorade jobbet efter Facebookinlägg

Det gäller att läsa sin arbetsgivares uppförandekod noga. Dessutom att tolka vad de innebär. En skövdebo skrev ett inlägg på Facebook i samband med att hans mamma hade insjuknat och han längtade hem. Företaget ifråga uppfattade inlägget som negativt uttalande mot företaget och beslöt att stänga av mannen från arbete. Dessutom hade några av hans vänner skrivit kommentarer.

Detta är ännu ett fall som tar upp diskussionen om användandet av sociala medier. En del arbetsgivare anser att det är bra att de anställda använder Facebook, andra har stängt av möjligheten. Men detta ställer också frågor kring vad vi gör på vår arbetstid och också om chefen verkligen ska vara "vän" med sina medarbetare.

Diskussionen om FB och vad man får eller inte får skriva om lär fortsätta.GP, Aftonbladet

Året som gått - vad är det man minns?

I slutet av ett år görs mängder av sammandrag kring vad som skett de senaste månaderna. Många medier har också testsajter, t ex GP där man kan testa sina kunskaper.

I sin minnesbank har man lagrat de gångna åren. Tyvärr verkar tiden rusa fram så snabbt och många av de värdefulla minnena faller ofta i glömska. Det positiva och värmande ska man ha kvar och ta fram i tider då man bäst behöver dem.

När jag blickar tillbaka på 2010 så är det många minnen som poppar upp och förhoppningvis har jag blivit både mera erfaren och klokare.

Nyårshälsning i SLA

Detta inlägg publicerades i Skaraborgs Allehanda som en hälsning inför det nya året.

Tillsammans ska vi utveckla Skövde

Det är med stor förväntan som vi närmar oss ett nytt år. Det politiska ledarskapet håller på att formas i kommunen efter de allmänna valen i september. Många politiker har avtackats och lämnar de politiska uppdragen medan andra tillkommer. Oavsett partitillhörighet så är vi medborgarnas företrädare och har det gemensamma målet att vi vill utveckla vår kommun. Men utvecklingen hänger inte endast på de förtroendevalda. Det är genom samverkan med näringslivet, akademin, de ideella föreningarna och enskilda personer som vi kan skapa det Skövde som vi vill se i framtiden. Tillsammans med medborgarna har vi tagit fram en vision som speglar kommunen 2025. Genom att vi samverkar har vi en möjlighet att skapa förutsättningarna för det goda livet.

Inflytande från medborgarna

Det finns många sätt att vara delaktig och påverka utvecklingen. Alla medborgare har möjlighet att komma med förslag direkt till kommunfullmäktige. På detta sätt har alla som bor i Skövde en möjlighet att direkt påverka. Medborgarförslag kan lämnas av en person som är bosatt i kommunen, men inte av en förening eller organisation. Förslaget tas sedan upp i fullmäktige eller hänvisas till en facknämnd. Som förtroendevalda kommer vi gärna till kommunens föreningar och organisationer och lyssnar och lär. Genom studiebesök och samtal kan vi ta del av olika tankar som finns och ta med detta i det politiska livet.

Utveckling som är hållbar

Vår ambition är att tillsammans med de 48 andra kommunerna i Västra Götaland vara med och skapa det goda livet för våra invånare. Vi menar att all utveckling måste vara miljömässigt, social och ekonomiskt försvarbar. De beslut som vi fattar idag kommer att påverka kommande generationer och vi vill inte överlåta problemlösningarna på våra barn och barnbarn. Under den kommande mandatperioden kommer de gröna frågorna att få en tydlig roll och ett tydligt exempel på detta är utvecklingen av alternativa energikällor.

Visionen inbjuder till dialog

Under den kommande mandatperioden kommer en förstärkt allians att leda Skövde. Vi är fyra partier som fått väljarnas förtroende och under ledning av Katarina Jonsson (M) kommer vi att vara lyssnande och inbjuda till en fortsatt dialog. Vi ser också redan ett mycket gott samarbete med de rödgröna som kommer att ledas av Marie Ekman (S). I början av året kommer vi att samlas för att lägga upp strategierna för hur vi tillsammans ska utveckla vår kommun. Det är vår förhoppning att många medborgare vill vara med i det arbetet.

Det är med stor förväntan som vi tar oss an det kommande arbetet och vår ambition är att vara med och utveckla vår kommun med omnejd.

Med dessa rader vill jag tillönska alla ett gott nytt år och ser fram emot att, vi tillsammans, utvecklar Skövde och Skövderegionen.

Conny Brännberg (KD)

Kommunfullmäktiges ordförande


Blodbadet i Alexandria måste fördömas

För några veckor sedan var jag med och ordnade en stor manifestation till stöd för de kristna i Irak. En av deltagarna var väldigt angelägen att vi också skulle lyfta fram situationen för de kristna i Egypten. Han menade att förhållandena förvärrats.

Nu har vi nåtts av budet av ännu ett blodbad. Denna gång i Egypten. I samband med midnattsgudstjänsten då församlingen i den koptiska al-Qidiseen-kyrkan i Alexandria samlades för att ta del av det nya året utlöste en självmordsbombare en explosion alldeles utanför byggnaden. Rapporterna talar om mer än 21 döda.

Detta är ännu ett blodbad och ett dåd riktat mot kristna som måste fördömas. Vi kan aldrig acceptera att denna typ av händelser accepteras. En al-Qaida-grupp har tagits på sig ansvaret. Flera islamska ledare menar att detta är kriminella och inte några anhängar av den islamska tron. Egyptens president Mubarak har vädjat till både kristna och islamska grupper att samverka om fred.

Läs mer i DN och SvD

Nytt år - Nya möjligheter

Vi har lagt ett intensivt och spännande 2010 bakom oss. Göran Hägglund talade en gång om vikten att ha koll på backspegeln men framförallt att ha blicken fäst genom vindrutan. Det är nyttigt med tillbakablickar men visionen driver oss framåt. Vision skapar passion och det är när vi brinner för olika saker som vi också förpliktigar oss att uppnå dem.

Nu blickar vi fram mot ett nytt år. Ett år med nya möjligheter och många förhoppningar. Kristdemokraterna har valt att ingå i alliansregeringen för att via regeringen kunna vara med och påverka Sverige till ett mänskligare land. Vi vill lyfta fram de mjuka värdena och tala om alla människors lika och unika värde, om vikten av kärlek, gemenskap och värme.

Vi kan ha det bra materiellt sett men ändå så mår människor dåligt. Vi behöver varandra och har alla behov av att leva i mänskliga gemenskaper där vi både blir bekräftade och delar med oss till andra.

I Västra Götalandsregionen kallar vi vår utvecklingsvision för Det Goda Livet. Det är med den ansatsen jag ser fram att få vara med och verka för den kristdemokratiska politiken under de kommande åren.

Med dessa rader vill jag säga ett gott nytt 2011 till alla mina läsare

RSS 2.0