Gynnas kristdemokraterna av en motsatt Bradley-effekt?

I media pågår nu en spekulation om Obama ska drabbas av den s k Bradley-effekten. Denna säger att då amerikanska väljare blir uppringda av opinionsundersökare talar de gärna för en afroamerikansk kandidat, men i vallokalens anonymitet, väljer de att rösta på en annan kandidat. Beteckningen kommer från guvernörsvalet i Kalifornien 1982 då Tom Bradley förutspåddes en seger av opinonsinstituten men förlorade valet om posten. Sedan dess talar man i USA om denna effekt och kopplar den till afroamerikanska kandidater.
Samtidigt undrar jag om inte kristdemokraterna råkat ut för någon slags bakvänd Bradley-effekt. Då opinionsundersökarna ringer upp och frågar väljarna säger få att de tänker rösta på kristdemokraterna, men i vallokalen så lägger man ändå sin röst på partiet. När media målar ut kristdemokraterna som "losers" så vill man inte kännas vid våra värderingar vid kontakten med intervjuaren, men innerst inne delar man partiets värderingar och lägger till slut sin röst på någon av oss som är kristdemokratiska kandidater.

Om kristdemokraterna fick bestämma

Det är intressant att möta väljarna nu i halvtid och kunna avlägga rapport om vad alliansregeringen hittills åstadkommit. Så många reformer och stora satsningar har nog ingen ny regering åstadkommit under sina första två år. Samtidigt kan vi kristdemokrater konstatera att fler röster krävs för att få igenom det vi vill. Om vi fick bestämma hade fastighetsskatten varit lägre, pensionerna högre och vårdnadsbidraget sett annorlunda ut. Men med de 6,6% som vi fick i valet är vi med och påverkar. Vi kämpar intensivt för våra idéer och familjerna, företagarna och de äldre står i fokus för vår politik. Vi arbetar outtröttligt med att åstadkomma förbättringar och ber väljarna om ett ännu större stöd i nästa val. Ju fler röster desto mer kan vi påverka en strävan mot ett människovänligare Sverige.Detta är en insändare i SLA 081025


Stor respons på seniorboende

Informationsmötet om seniorboende blev väldigt lyckat. Det kom ca 160 personer för att lyssna till idéer om hur det framtida boendet för äldre kan se ut. Det talades om tre typer av boenden. Seniorboende - "vanliga" lägenheter men med gemenskapsutrymmen. Trygghetsboenden - lägenheter för äldre med lite större trygghetsbehov och Vård- och omsorgsboenden - det som vi idag kallar särskilt boende där man har ett stort omvårdnadsbehov. Från kyrkornas sida i Skövde drömmer vi om ett seniorboende. Det ska innehålla bra standard på lägenheten, gemenskapsrum där man kan äta tillsammans och umgås. Då man har en högtidsdag ska dessa utrymmen kunna användas. I huset ska det också finnas övernattningslägenheter då barn och barnbarn (eller vänner) kommer på besök. Värdar/värdinnor ansvarar för stimulerande aktiviteter.

Momsidé på second hand upprör

För en tid sedan skrev jag några insändare om hotet om momskrav på second hand. Det är många som gör sin röst hörd. I dag finns ännu en artikel om detta. Var med och påverka opinionen. Att belägga de ideella organisationernas second hand-verksamheter med moms är ett feltänk.

Bankens kamera vänd åt fel håll

I samband med finanskrisen var det någon som sa (jag tror det var Alf Svensson) att bankens kameror var riktade åt fel håll. De riktades mot kunderna i banken, men borde istället vändas inåt bankens egna kontor. Nu har vi en ny finanskris som sveper raskt fram över de globala marknaderna. Det verkar som att ett ord överskuggar all debatt, nämlighet GIRIGHET. Sanningshalten i Paulus ord för nästan två tusen år sedan är fortfarande aktuella: "De som vill bli rika låter sig snärjas av frestelsen och faller offer för alla de dåraktiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång. Kärleken till pengar är roten till allt ont... (1 Tim 5:10-11).
Det verkar som att de som spekulerat har varit fartblinda och bara byggt på en "bubbla" som nu brister. Men till stora delar handlar det om dina och mina pengar. För många är ord som "fördärv och undergång" fullt gångbara med tanke på den pågående kristen. En bank bygger sina relationer på ett förtroende. Detta förtroendekapital tar lång tid att bygga upp, men kan raseras över en natt. Nu gäller det för finansmarknaden att åter skapa förtroende hos spararna.  

Det gula guldet i skogen

Allemansrätten är en fantastisk tillgång. Känslan av frihet och att fritt få ströva i skog och mark, angöra en naturhamn eller slå upp sitt tält är sådant som vi svenskar ofta tar för givet. Då besökare kommer från andra länder förundras de över dessa enorma möjligheter.
Jag påminde om detta i går då vi strövade i svampskogen och tog del av det gula guldet - kantarellerna. Just nu i början av oktober finns de fortfarande kvar, men snart blir det trattisarna som tar över helt.
Har du inte ännu gett dig ut i svampskogen så passa på innan frosten slår till. Även om du inte gillar svamp så är skogen i sig värd en vandring.

Seniorboende i Skövde

Jag arbetar intensivt med att sprida information om ett informationsmöte om seniorboende. Det kommer att hållas måndagen den 13 oktober kl 18.30 i Pingstkyrkan Skövde. Det kommer att bli många talare som gör inlägg om seniorboende och beskriver vad det är. Min dröm är att få bygga ett seniorboende på kristen grund. I våras var vi i Örebro och fick inspiration. De har kommit långt med idén om seniorboende och nu är det dags för Skövde. När man saknar pengar för att marknadsföra så får man använda de kanaler som finns tillgängliga "gratis". Flera hundra mejl har hittills skickats från min dator. Min förhoppning är att budskapet om att vi håller mötet sprids.

RSS 2.0