Tack för all uppmuntran!

Jag har fått så många positiva och värmande ord efter insatsen som ordförande på rikstinget. Det var ett rätt utmanande uppdrag att leda mötet med så mycket spänning i luften. Media hade ju verkligen hetsat upp det och använt termer som "strid" och "krig". Men tillsammans jobbade vi i ett stort team med att hålla ordning och reda och det hela avlöpte väl.
Det känns väldigt gott att få stöd och uppmuntran. Jag tror att alla behöver det och vi kan göra mycket mer för att sätta värde på varandra.

Jag var på en konferens där en norrman talade om svenska vanor och förundrade sig över att vi inte säger varma ord till varandra. Han menade att vi kan leva ett helt liv utan att egentligen säga sådant som vi känner för varandra. Men så när ni avlider, fortsatte han, så ordnar ni en stor fest. Då beställer ni de vackraste blomsteruppsättningarna, köper en svindyr kista, spelar den vackraste musik ni kan tänka er, tar på er fina kläder och äter god mat. Varför gör ni inte sådant medan ni lever? Varför väntar ni tills någon är död?

Släpp loss! Ge komplimanger! Uttryck positiva ord till varandra! Sånt säger en norrman till oss svenskar. Kanske något att ta efter.

Nu satsar Kristdemokraterna på framtiden

Årets riksting i Västerås blev inspirerande och försonande. Det har varit en tid av intensiva samtal i partiet och media har beskrivit det som strider. Under rikstinget rådde en god samtalston och alla var fokuserade på framtiden. I år skedde utmaningar på de två ledande posterna, som ordförande och 1:e vice ordförande. Det ingår inte i de vanliga spelreglerna att någon utmanar valberedningens förslag, men denna gång talades det om "Jante lever inte här längre". Nu blev det som valberedningen hade föreslagit, men processen var nog ändå nyttig. Självklart vill alla ledare ha 100% av medlemmarna bakom sig. Då Mats Odell insett att han inte hade medlemmarnas stöd att bli partiordförande bad han om ordet och höll ett mycket bra och viktigt tal. Han försäkrade att han står bakom Göran Hägglund som partiledare och ska göra vad han kan för att föra fram Kristdemokraterna s politik. Likaså gjorde Ebba Busch då valet av 1:e vice ordförande var klart och Maria Larsson hade omvalts. Flera talade om att laget är viktigare än jaget och om vikten av en speluppställning som är optimal. Ibland är det en fördel att byta ut en del spelare, eller t o m coachen, medan i andra fall handlar det om att trimma alla i laget. Göran Hägglund höll i fredags ett inspirerande tal och poängterade vikten av att människor betyder mer än pengar. Många beskrev efteråt detta som hans bästa tal hittills. Att få vara mötesordförande för ett sådant här tillfälle är hedrande.Samtidigt oerhört utmanande. Jag har fått mängder av värmande ord efteråt och det kändes väldigt skönt. Det gäller att hålla tungar rätt i mun och inte kläcka ur sig tokigheter. Samtidigt är det väldigt formellt och det känns skönt om man får deltagarna att skratta till emellanåt. Den här gången var Maria Fälth och Lars O Molin vid min sida. De oerhört erfarna sekreterarna med Camilla Brodin i spetsen skapar en oerhörd trygghet. I vårt parti har vi en enorm organisatör i Tommy Bernevång Forsberg och man vet då han är inblandad att allt är genomtänkt. Likaså var partiets övriga tjänstemän ett väldigt stöd under rikstinget. Nu ser vi fram emot att få förverkliga våra vallöften från 2010 men blickar redan framåt mot valet 2014. Vi kommer att ha ett riksting 2013 eftersom vi nu bestämde att ordinarie sådana ska vara vartannat år. Då kommer vi att ta sats mot nästa val. Nu är det varje kristdemokrats ansvar att tala för vår politik. Ingen annan gör det. Genom att ha engagerade gräsrötter och politiker på alla nivåer siktar vi att höja vårt valresultat rejält nästa val.

Hägglund blev omvald

Det var en rejäl utmaning att vara ordförande Kristdemokraternas riksting i Västerås, men jag hade ett bra teamsom stöttade. Många ville tala och denna gång fick alla som ville talartid. Göran Hägglund blev omvald och mötet kännetecknades av framtidstro och behovet av att bygga ett lag.

På kommun- och landstingsdagar men tänker mest på rikstinget

Det är stort pådrag för Kristdemokraterna i Västerås. Det lär vara över 1100 personer som kommit till Kommun- och landstingsdagarna. Det är mängder av seminarier som ger både kunskap och inspiration. Dagen inleddes med ett tal av Göran Hägglund som kan läsas eller beskådas på http://www.kristdemokraterna.se Korridorsnacket är att det var Göran Hägglunds bästa tal någonsin. Särskilt gillade jag definitionen av verklighetens folk som "den som tar in grannens post på sommaren". Jag gillar sådana enkla bilder. Samtidigt är det mycket snack inför rikstinget som kommer att äga rum så snart inspirationsdagarna är över. Jag är nominerad att vara mötesordförande vilket innebär att jag ska leda förhandlingarna. Det är ett spännande och hedrande uppdrag. Vid min sida kommer denna gång Maria Fälth och Lars O Molin att tjänstgöra. Vi har tillsammans med partiets ledande tjänstemän gått igenom allt sådant som kan "dyka upp". Enligt media kommer Göran Hägglund att få en motkandidat. Som ordförande är jag noga med att det bara finns ett förslag tills det att rikstinget öppnas. Då kan andra kandidater nomineras. Just nu finns det bara valberedningens förslag och det är att Göran Hägglund blir omvald. Det är alltid en utmaning att vara ordförande, men uppdraget i morgon toppar nog listan av utmanande möten.