Mycket bra TV-framträdande av Hägglund

Jag ger Göran Hägglund ett mycket högt betyg för hans insatser i samband med kvällens utfrågning. När jag skriver detta har han också fått höga siffror i kvällspressen. Han visade att han bryr sig, är engagerad och uppträder på ett sätt som gör att han "går hem". Kanske var detta Hägglunds stora genombrott? En del politiker svarar på frågor rent faktamässigt, men Göran visade tydligt i kväll att han tror på det han kämpar för.
Han har ett avspänt sätt då han framträder. Han är precis likadan på TV som han är i "verkligheten".

Bilden togs häromdagen då Göran Hägglund gästade oss i Skövde.

Valstugan i Skövde är invigd

Ikväll hade vi en liten invigningsceremoni vid vår valstuga. Igår och idag har några av våra medlemmar slitit med att bygga valstugan på plats och ikväll öppnades dörren.

Här är några bilder från invigningen.Filmer - allt viktigare i valet

I år har valfilmerna fått stor uppmärksamhet. Inte bara för att de nu sänds på TV4 utan att det finns så många "fönster" där politiker kan visa sina filmer.

Jag får många kommentarer från min valfilm på Youtube. Vi har också i Skaraborg en film som rullar på biograferna.

Det är också flera politiker som lägger upp filmer så gott som varje dag. Min samarbetspartner i Skövde, Mikael Wendt, som är förstanamn på folkpartiets lista, är en av dem som storsatsar på rörliga bilder. Hundratals personer har sett hans olika videosnuttar. Folkpartiet hyllar han t ex med den egna låten "Ja till framtiden" som när jag skriver detta har laddats ned närmare 1800 gånger via Youtube.

Jag har med stort intresse följt Lilith Svensson de senaste åren. Hon har bestämt sig för att använda sociala medier för att kryssa sig till riksdagen. Hon har blivit rejält uppmärksammat för sitt stora engagemang på twitter, facebook , men också med sina videobloggar.

En film som gjort intryck på mig kommer från Umeå. Det är Anders Sellström som skapat en intresseväckande film.

Jag gillar Kristdemokraternas valfilm. Budskapet om ett mänskligare Sverige blir tydligt även om bilderna är "mörka".

Många anser att Centern har lyckats med sin kampanjfilm om framtiden med de "riktiga" jobben.

Genom att googla en stund på olika valfilmer märker man att kampen om väljarna hårdnar och att rörliga bilder har stor betydelse i årets valrörelse.


Auktionspolitik som dominerar valrörelsen

Jag hörde ett nytt ord häromdagen, auktionspolitik. Valrörelsen liknades vid en auktion. från den ena sidan hörs ett bud och strax därefter kommer en höjning från andra sidan. På en "riktig" auktion kommer den som ropar ut den högsta summan också att få betala den. Men på den politiska marknaden finns en liten bisats som heter, "om ekonomin så tillåter".

Det innebär att ett konkret löfte som ges idag, inte är ett löfte, utan enbart en ambition. Om några år kan man sedan säga, "det ekonomiska utrymmer medger inte denna satsning".

Det gamla visdomsordet "Bättre ingenting lova än lova och ingenting hålla" håller än men frågan är om en politiker som inte lovar något blir omvald.

Att vara politiker är att vara förtroendevald, dvs att väljarna har tillit till personen. Man måste stå för det man säger, hålla det man lovar och ta ansvar för sina handlingar.

Det återstår några veckor av valrörelsen och överbudspolitiken eller "auktionspolitiken" kommer säkert att fortsätta, men kloka medborgare genomskådar och lägger sin röst på sådana politiker som är förtroendeingivande.

Demokratin har många styrkor. En är att man kan rösta fram eller rösta bort vissa politiker.

Det är därför som vi som kämpar om rösterna också måste ha en ödmjuk linje. Det är väljarna som avgör valets utgång.

Valstugan invigs på tisdag

Välkommen till Hertig Johans Torg i Skövde, tisdagen den 31 augusti, då vi inviger vår valstuga. Vi är glada över att vi har fått en ny medlem, Jan Sandelius, som tidigare haft uppdrag för Moderaterna, men nu blivit medlem hos oss. Han kommer att inviga vår valstuga kl 18.00.

Bilden togs på måndag kväll så ni förstår att arbetet kommer att pågå ända fram till invigningen.

Öppet kommer det att vara

Vardagar 10 - 18
Lördagar 10 - 14

Läkare som spenderar miljoner

Stockholm står i dagarna värd för en oerhört stor kongress, faktiskt en av de allra största i världen. Man räknar med att över 30 000 läkare och andra specialister deltar i ESC-kongressen (European Society of Cardiology). De främsta forskarna inom området kranskärlssjukdomar finns på plats för att dela med sig av sina rön.

Denna typ av kongresser har stor betydelse för att sprida nya forskningsrön, presentera nya behandlingsmetoder och stärka hjärtläkarna i deras kompetensutveckling.

Men det finns också en annan aspekt av detta nämligen den industri som kallas mötesindustrin. Ibland säger vi lite slarvigt att den tillhör turismen, men är egentligen någon annat. I Sverige säger vi att den ingår i besöksnäringen.

Man räknar med att en delegat som är med på ESC spenderar över 5 000 kr per dygn under konferensen. (Finns en artikel i SvD (papperstidningen) idag om detta Det innebär att det omsätts hundratals miljoner dessa dagar. Allt beroende på en enda kongress.

Sverige har ett gott rykte utomlands. Vi har god kvalitet och framför allt uppfattas vi som ett tryggt land.

Det finns många vinnare på en sådan här kongress:
- Patienterna är troligtvis de som vinner mest
- Läkarna och annan vårdpersonal får kompetensutveckling
- Hotellen är fyllda
- Taxichaufförerna har fullt pådrag
- Restauranger får ökade besök
- Handeln gynnas eftersom många vill ha med sig något hem

Konkret innebär detta att massor med människor får extra arbete därför att 30 000 läkare kommit till stan och spenderar miljoner.

Vi behöver satsa rejält på att få fler konferenser och kongresser till Sverige.

Missa inte Brännbergs valfilm

Jag gillar att möta människor och få berätta varför de ska välja krist-demokraterna och varför de ska sätta sitt kryss på mig.

Men om man inte kan mötas så är valfilmen att rekommendera. I den förklarar jag några skäl varför jag tror att kristdemokratisk politik är den rätta.

Filmen finns på YouTube och har följande länk: http://www.youtube.com/watch?v=TvleYe5elHw

Så här fungerar personvalet

Det verkar bli ett ökad intresse för personvalet Det finns många frågor om kryssandet och jag ska försöka att ge några råd på denna sida.

Sedan 1998 har det varit möjligt att kryssa en kandidat i valet. Allt tyder på att kryssandet ökar. Bland de som väljer en kristdemokrat är det mycket vanligt att man kryssar. För en del andra partier är det mindre förekommande.

Vid det senaste valet, Europaparlamentsvalet 2009, så kryssade ungefär 75 % av de kristdemokratiska väljarna.

Hur gör man för att personkryssa?

Man sätter ett kryss framför namnet på den kandidat som man vill stödja. Det finns en liten ruta att sätta sitt kryss i.

-         Man får bara kryssa en person

-         Man får inte stryka eller ändra något namn. Då räknas inte personrösten

Ska man kryssa förstanamnet?

En del undrar om man ska kryssa förstanamnet om man egentligen anser att listan i sin helhet ska gälla. Jag anser att man alltid ska kryssa förstanamnet på en valsedel om man inte riktigt vet vilken kandidat som man vill ha som sin egen. Litar man på partiets omdöme och anser att listan ska gälla i den ordning som den är presenterad SKA man kryssa förstanamnet. Då markerar man att ingen annan kandidat ska kryssa sig förbi listan.

Om man inte anser att förstanamnet är ”rätt” kandidat?

Då ska man sätta sitt kryss på den person som man anser är den bästa företrädaren för partiet i riksdagen, regionen eller kommunen.

Genom att personkryssa säger man att detta är den lämpligaste kandidaten att representera mig som väljare. Att bli vald är ett förtroendeuppdrag och ett kryss markerar ett sådant förtroende.

Lönar det sig att personkryssa?

Det finns många exempel där en enskild person fått så många kryss att det har påverkat resultatet.

Rent faktamässigt så gäller följande för kryssandet

Det finns en s k spärr till valen. Det gäller lite olika för de olika valen.

Det krävs minst åtta (8) procent av rösterna för att bli personkryssad till riksdagen.

Det krävs minst fem (5) procent av rösterna för att blir personkryssad till regionen

Det krävs minst fem (5) procent av rösterna för att blir personkryssad till kommunen.

Detta är under förutsättning att man fått minst 50 röster i kommunfullmäktigevalet och 100 röster i landstingsfullmäktigevalet (regionen)

Vinner man om man kommer över spärren?

Det beror lite på. Om endast en kandidat når över spärren blir denne först invald och har alltså ”vunnit”. Men om flera personer når över gränsen så ”vinner” den som fått flest antal röster. Man blir helt enkelt rangordnad efter hur många personer som röstat på en.

Hur många röster behöver en kandidat?

Rösterna räknas inom den egna valkretsen. Om jag väljer att ge ett exempel från vår egen valkrets så gäller följande för riksdagsvalet. Resonemanget blir liknande för de andra valen.

Först och främst måste partiet få minst 4% av rösterna i hela landet och dessutom få ett mandat i valkretsen som heter Västra Götalands län Östra ( i vardagligt tal Skaraborg). Det är lite svårt att i förväg säga hur många procent som krävs för att få ett fast mandat. Det kan handla om över sex procent för att man ska vara säker. Det beror på hur det ser ut för de övriga partierna.

På Kristdemokraternas lista toppar Annika Eclund från Tibro. Om ingen annan får personkryss över den s k spärren så blir Annika vår nya riksdagsledamot.

Om någon annan ska kryssa förbi Annika så krävs ett stort antal personkryss. Allt beror på hur många kryss om KD totalt får. Ett räkneexempel, om vi använder siffrorna från valet 2006, visar följande;

I riksdagsvalet 2006 fick Kristdemokraterna 13091 röster. Det var totalt 8,21 procent. Det gav ett mandat i riksdagen. Holger Gustafsson fick då 11,3% av rösterna och valdes åter in i riksdagen.

Om liknande siffror gäller för årets val så krävs det att en kandidat får över 1 000 kryss.

Om jag exemplifierar med mig själv så blir det på följande sätt:

Om tusen personer kryssar mig och ingen annan får över 8 procent av rösterna så blir jag den nye riksdagsledamoten. Oavsett placeringen på listan.

Om flera personer får över tusen kryss så blir det antalet kryss som avgör vem som ska bli ny riksdagsledamot.

Om ingen person får över tusen kryss, men kanske flera som får 900 vardera, så blir det ändå Annika som blir riksdagsledamot. I ett sådant läge behöver ingen kryssa Annika och hon blir ändå invald. Det innebär att om många kandidater ”slåss” om rösterna och de sprids över hela valsedeln ökar förstanamnet sina möjligheter att bli invald. Men allt detta är bara teoretiska resonemang och det blir troligtvis inte alls liknande förhållenanden mellan de olika partierna i årets val.

När blir valresultatet klart?

Det brukar dröja några dagar, kanske en vecka innan man vet vem som blir invald. På valnatten brukar man veta hur många mandat ett parti får, men det kan vara osäkert ända fram till dess att valmyndigheten hunnit räkna alla röster.


KD stärker sitt inflytande i den nya alliansregeringen

Det dimper ständigt ned opinionsundersökningar och många av oss väntar förväntansfullt på dem. Samtidigt så vet vi att det är på valdagen som det avgörs och att man får ta alla mätningar "med en nypa salt". Men det är ändå intressant att spekulera.

Dagens SIFo visar på att alliansregeringen får fortsätta att regera de kommande fyra åren. Moderaterna ser ut att göra ett mycket bra val och deras främsta dragare Reinfeldt och Borg uppträder båda på ett förtroendeingivande sätt.

För oss Kristdemokater är mycket positivt nu. Det kommer fram människor spontant och berättar att de ska rösta på oss och vår politik om ett mänskligare Sverige har nått fram till många. Samtidigt så kan vi konstatera att Kristdemokraternas inflytande i regeringen kan öka nästa mandatperiod. Avstånden mellan KD, C och FP verkar marginella. Idag har kristdemokraterna tre statsråd och nu satsar vi på att öka antalet regeringsledamöter.

Göran Hägglunds popularitet ökar och han har fått stor uppmärksamhet i detta val.Det första steget är att få så många röster som möjligt till riksdagen. Ju större parlamentarisk styrka desto större inflytande i regeringen.

Det är nu en kamp om varje röst.


Dagens SIFO visar följande siffror:

M 33%
C 5,3%
FP 6,2%
KD 5,5%
S 30,8%
V 4,9%
MP 7,6%
SD 4,6%
Övriga 2%

I redovisningen i SvD framgår inte andelen osäkra väljare, men som jag framhållit tidigare så är det de som avgör valets utgång.

Expressen

Kulturpolitisk debatt i Skövde

Ikväll har vi haft en intressant debatt, eller rättare sagt samtal om den framtida kulturpolitiken. Företrädare för samtliga riksdagspartier var med. Den skedde i Kulturhuset Skövde och var en del av konstmanifestationen URSÄKTA. 

Det handlade om den nationella samverkanspolitiken, digitaliseringen och dess konsekvenser, kulturarbetarnas villkor, de estetiska ämnena i gymnasieskolan och betydelsen av pengar bland annat.

Moderator var Kristian Berg och David Karlsson hade något mellanting mellan att vara med och debattera och ställa frågor.

Samtalen fortsatte en rejäl stund även efter att själva debatten var avslutad.

Tyvärr är det inte så många kulturpolitiska debatter under valrörelsen, vilket jag saknar. Med tanke på den stora betydelse som kulturen har borde det ske massor med samtal dessa dagar. Men ännu kan det säkert komma inbjudningar.

Spännande möten med väljarna

Just nu är det kampanjer som gäller. Det innebär möten och åter rmöten. Det som är särskilt roligt är när någon kommer fram spontant och säger något berömmande och det som man blir extra glad över är: "Jag ska kryssa en kristdemokrat" eller till och med "Du får mitt kryss" . Sådant värmer.

Vi möter också sådana som säger USCH och FY eller något liknande då vi vill lämna material. Bland en del väcker vi starka känslor och man får höra både ett och annat vid dessa möten. Men det som särskilt tar tag i mig är alla levnadsöden som man får återgett. Ofta berättelser om hur man blivit otrevligt bemött, felbehandlat, överkörd eller inte tagen på allvar. Självklart möter man också positiva skildringar. Men det är då jag möter dessa männsiskor som har en negativ beskrivning, utifrån sin egen erfarenhet, som jag får kraft att vara med och kämpa för ett mänskligare Sverige. Där det finns plats för alla.

Jag känner mig trygg i den kristdemokratiska politiken. Får Kristdemokraterna ett stort inflytande i en ny regering så kommer det att sätta avtryck.

Jag har fått mina första två röster

Idag blev jag mycket glad. Ett samtal kom från en ung tjej som tillsammans med sin kompis ska åka till USA i början av nästa vecka. De hade varit i Stadshuset idag och undrat över hur de ska göra med röstningen inför valet. Den förtida röstningen börjar ju inte förrän den 1 september och då ska de befinna sig på varmare breddgrader.
De fick reda på hur ombuds-röstning går till, men några valsedlar fanns inte i Stadshuset. De ringde och bad om valsedlar och jag åkte till vårt kansli och kunde så fixa dem valsedlar.
Nu har jag alltså fått mina två första röster och lite ödmjukt konstaterar jag att mina första röster kom från två unga tjejer.
Jag blev mycket glad över detta. Dessutom föreslog de att jag skulle ta en bild för sociala medier. Valrörelsen har börjat bra.

Är filmen ett PR-trick för att få uppmärksamhet?

Sverigdedemokraterna har skapat en ruggig valfilm. Tv4s ansvarige utgivare, Jan Scherman, stoppar filmen och menar att den inte kan visas då den är olaglig. Den bryter mot flera lagar och TV4 är därmed inte beredda att sända den alls.

Proffstyckaren, Jonas Morian, skriver "Och filmen är bland det äckligaste jag sett"

SD vill lyfta tesen "invandringsbroms före pensionsbroms".

MEN det blir nu en fråga om SD medvetet producerat en film som passerar anständighetens gräns, inte för att de vill sända den, utan att de vill ha den stoppad. Kan det vara en så uträknad strategi att de kallt räknat med att få sändningsförbud och därmed en uppmärksamhet som kanske blir större än om filmen visats.

Nu förs det massor med diskussioner på nätet (jag själv är ju just nu en av dem) och därmed får filmen en mycket stor uppmärksamhet.

Trots allt tycker jag att TV4 handlar rätt.

Proffstyckaren, DN, Aftonbladet

Göran Hägglund grillade och grillades i Skövde

Idag har vi haft besök av Göran Hägglund i Skövde. Det var Restaurang Riviera som bjudit in Göran att få vara med och grilla på Matfestivalen. Denna stora hyllning till maten anordnades för 21:a gången. Annika Eclund, förstanamn på Kristdemokraternas lista i Skaraborg inför riksdagsvalet, fick vara grillpartner och jag var konferencier. Massor av människor stannade till och lyssnade till Göran som både småpratade och svarade på frågor. Restaurangens ägare fick efteråt betygsätta Göran och svaret blev att han ska nog vara där han är.Vi är glada över att Göran valde att åter besöka Skövde. Han har varit här vid ett flertal tillfällen och han är en uppskattad politiker.

Vi som är lokala och regionala politiker mötte upp och stöttade Göran.På bilden syns Eva-Lott Gram (två på regionlistan), Dan Hovskär (trea på regionlistan), Göran Hägglund, Conny Brännberg (etta på kommun- och regionlistorna) och Annika Eclund (etta på riksdagslistan)Avdragsrätten för gåvor är en framgång för KD

Kristdemokraterna har nu fått med sig de övriga allianspartierna på en viktig fråga. Nu lovar alliansregeringen att det ska införas avdragsrätt på gåvor till välgörenhet. Detta är ett krav som KD drivit under många år och som kan bli verklighet.

Detta kommer säkert att öka mångas vilja att dela med sig till olika organisationer.

Läs Göran Hägglunds kommentarer i Dagen

En av fem har inte tagit ställning

Då det återstår 23 dagar till valet är osäkerheten ännu stor bland väljarna. Synovates mätning idag visar att närmare var femte väljare ännu inte uppger eller kan uppge vilket parti som idag skulle få deras röst.
21,1 % av de 2041 personer som tillfrågats uppger inget svar.

Några slutsatser ur mitt perspektiv:
- Alliansen leder i ännu en mätning
- Socialdemokraternas nedåtgående trend fortsätter
- Kristdemokraterna får större inflytande i kommande regering än Centern och verkar inte längre vara alliansens minsta parti. Folkpartiet är bara något större. Däremot är moderaterna dominerande i en ny regeringsbildning och min förhoppning är att rösterna fördelas jämnare mellan allianspartierna.
- Sverigedemokraterna kommer inte in i riksdagen

Och den viktigaste slutsatsen blir att kampen handlar om de väljare som ännu inte bestämt sig. Den kampen lär pågå ända tills vallokalerna stänger. 

DN, Aftonbladet, Expressen

Alliansen lovar pengar till digitalisering av biografer

Det är glädjande att allianspartierna enats om ett valmanifest och att det också finns en del utfästelser kring kulturpolitiken.

Ett av många glädjande besked är att det ska tillföras medel för digitaliseringen av biografer. I Västra Götaland pågår just nu filmträffar där denna fråga diskuteras.

Biograferna står inför ett stort teknikskifte. För de större biograferna som ägs av SF och Svenska Bio så pågår redan en stor satsning, men på de mindre orterna så är oron stor inför förändringarna. Det finns helt enkelt ingen lönsamhet i investeringarna, men om all distribution om något år sker digitalt så kommer mängder av biografer att slås ut. Mats Svegfors som utredde frågan föreslog en samfinansiering, en tredjedel från staten, en tredjedel från kommuner/lansting och en tredjedel från näringen.

Regeringen har inte tidigare sagt något i frågan, men i valmanifestet står det klart att det blir pengar till digitaliseringen. Ett besked som många väntat på.

Mer om manifestet finns att läsa i de flesta medier idag.


Kampanjbilar som väcker uppmärksamhet

 


Våra kampanjbilar väcker enorm uppmärksamhet. Det blir många kommentarer. De sticker ut och syns. Vi försöker att nå ut till så många människor som möjligt med vårt budskap om ett mänskligare Sverige och den lokala varianten är ett "tryggare och mänskligare Skövde". Nu har vi laddat med fräscha hemsidor, satsning på sociala medier, affischtavlor, delar ut flygblad, deltar i debatter, syns på bio, har egna reklamfilmer på Youtube och framför allt har vi ett bra valmanifest. Vi möter massor med människor på gator och torg.

I all ödmjukhet ber vi: Kryssa en kristdemokrat

 


Jobbmanifestet - alliansens valmanifest

Idag har alliansen presenterat sitt valmanifest, jobbmanifestet. Du kan läsa mer på Alliansens hemsida, www.alliansen.se där du kan ladda ned hela programmet.

vi ber nu om väljarnas förtroende, att med breda lösningar, skapa ett Sverige som håller ihop och att en rejäl utveckling av välfärden ska genomföras.

Göran Hägglund myntade begreppet "Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter". Att Kristdemokraterna är med i regeringen syns.

Nu ber vi väljarna om ett starkt kristdemokratiskt mandat, dvs kryssa en kristdemokrat.

GP granskar KD

I Västra Götaland är GP den mest dominerande tidningen och är något av en regional tidning, men det mesta handlar om det som sker i Göteborg. Vi som bor i ytterområdena saknar ibland en tidning som täcker hela länet. Däremot har vi mängder av lokaltidningar och bevakningen av den egna kommunen är ofta god.

Många av medierna har nu dragit igång särskilda valredaktioner.

Idag granskas Kristdemokraterna i GP. Väl värt att läsa.

Turister shoppar som aldrig förr

Turismen är en av våra stora basnäringar. Nu har också ett trendbrott skett då det gäller shopping. Svensk Handel visar att nu gjorde utländska turister av med mer pengar i Sverige än vad svenska turister spenderade utomlands.

Shoppingturismen lockar. Den starka satsningen på vissa områden verkar ha bidragit. Torsten Janssons satsning på Glasriket är ju också en gigantisk outlet. GeKås i Ullared är ett fenomen och ett av Sveriges stora besöksmål. Det textila arvet i Sjuhärad gör också att flera företag där drar folk med sitt utbud. Lager 157 har långväga besökare.

Ett intressant område är också de stora kryssningfartygen som oftare anländer svenska hamnar. Där finns en stor utvecklingspotential. Många av dessa resenärer köper gärna med sig ett minne från det land de gästar och då är det inte i första hand något "krimskrams" som de vill ta med sig.

Att shoppingen i västsverige ökar beror till stora delar på att företagen skapat "snackisar". Från Västsvenska turistrådet har det byggts upp en otroligt bra webbsida för turister, företagen har satsat på marknadsföring, men jag tror att det är två saker som är framgångsmodellerna: Det första handlar om bemötande, helt enkelt att det finns ett gott värdskap. Om detta inte fanns skulle ingen vetting människa bemöda sig med att stå i kö för att komma in i en butik. Det andra är att man skapar en "snackis". Ofta bygger den på att man gjort ett fynd som man gärna berättar för andra, eller att man köpt något "äkta" och "genuint" som man stolt vill berätta om för andra. De flesta som berättar om glasen de köpt i Glasriket berättar också om glasblåsaren som de mött då de besökte tillverkningen. Om man lyckas förmedla en "story" och att besökaren sedan själv sysslar med "story telling" har vi hittat goda turistambassadörer.

Turismen, eller rättare sagt besöksnäringen, är en av våra stora basnäringar, men har en potential att växa och bli ändå större. Här finns många av de nya jobben.

Läs mer i GP, SvD, Själva rapporten från Svensk Handel finns att ladda ned.

Turism, shopping, besöksnäringen

Är en "riktig" allians på gång i Västra Götaland?

Vi ser gärna att det bildas en allians i Västra Götaland med M, KD, C och FP. Under de senaste mandatperioderna har C och FP inte velat regera tillsammans med KD och M. Men nu verkar det som att dörrarna till samarbete håller på att öppnas.

Lyssna till vad ledare för FP och C säger om ett eventuellt kommande samarbete:

http://svtplay.se/v/2119157/slutet_pa_ohelig_allians

Träffpunkt Allians i Skaraborg

Alliansens riksdagsledamöter från Skaraborg är ute på en intensiv turné och möter mängder av människor. Budskapet är: Vi vill fortsätta att regera tillsammans.

Tidigt i morse började kampanjandet på Nossebro marknad och sedan blev det besök i Hjo, Karlsborg och Skövde. Kvällen avslutades med en inspirations-kväll där ledamöterna gick igenom de miljard-satsningar som alliansen aviserat.

Mängder av positiva människor kommer fram och berättar om hur de har upplevt denna mandatperiod och det delas ut mycket beröm. De som inte gillar vissa saker som regeringen har gjort framför ofta direkta synpunkter på vilka ändringar som de tycker kan göras. Vi lyssnar och tar med oss deras åsikter in i det framtida arbetet.

Det känns, på gator och torg, som att alliansen har ett rejält övertag i opinionen.Ett samhälle med plats för alla

Välfärden debatteras nu rejält. Den ekonomiska debatten i TV handlade mycket om detta. SvD citerar finansministern som talade om vikten av att hålla ihop Sverige och att ta Sverige framåt tillsammans.

Graden av ett samhälles civilisation visas i omsorgen av de unga och äldre. Ett välfärdssamhälle bygger på att vi inte lämnar någon efter.

Kristdemokraterna kämpar för ett mänskligare Sverige. Det handlar om mycket mer än pengar.

Artikel om turism i flera tidningar

Det börjar bli trångt på debattsidorna inför valet. Vi som bor i Västra Götaland har många lokaltidningar. Vi är också vana vid att det mesta som vi skickar till redaktionerna publiceras. Nu höjer debattredaktörerna ett varningens finger och uppmanar oss att skriva kort, men några löften om publicering finns inte.

Därför är det desto roligare att bli publicerad.

Jag har skrivit många artiklar om turismens betydelse denna mandatperiod och just nu är det en artikel om denna basnäring som har funnits med i rätt många tidningar.

Vill du läsa den så finns den bl a i digital variant hos Lidköpingsnytt.

Gullspångslaxen växer och frodas

Idag har jag varit på en filmträff i Gullspång och samtalen med olika företrädare för biografer har handlat om digitalisering av biografer. Det sker några sådana träffar i regionen med vår filmkonsulent Jens Lanestrand. Ett stort teknikskifte är på gång och kanske kommer de närmaste 18 månaderna att innebära en total förändring av våra biografer. Vi får se om det kommer besked i höstbudgeten.
Filmträffen avslutades med ett studiebesök vid Gullspångsälven där stora insatser görs för att rädda Gullspångslaxen och Gullspångsöringen. Sedan några år finns en laxtrappa i Gullspång där man nu räknar med att några hundra laxar ska passera för att komma upp i lekvattnen om en månad. Förr fanns det stora mängder med denna särskilda art, men ett stort projekt drogs igång för att rädda laxen som var utrotningshotad. Laxtrappan byggdes för att fiskarna skulle kunna passera kraftstationen.
Robert Skog, miljöinspektör i kommunen, berättar entusiastiskt om det lyckade projektet.


Det har blivit något av ett folknöje och en turist-attraktion att besöka laxtrappan i Gullspång. Det lär vara svårt att se några laxar som hoppar, men längre upp i lekvattnen lär man kunna se fisken på nära håll.

 


Miljardsatsningar på välfärdens kärna

Alliansen satsar nu ytterligare miljarder för att stärka välfärden. Löftena från regeringen duggar tätt och svenskarna inser att det omställningsarbete som pågår är inget hot mot välfärden, snarare tvärtom.

Kristdemokraterna arbetar för ett mänskligare samhälle och vi vill ge plats åt alla. Att KD är med i regeringen gör skillnad.

Läs mer om den stora välfärdssatsningen på www. alliansen.se


Löftena från KD till pensionärerna håller

Idag kommer ett besked som landets pensionärer väntat på. Kristdemokraterna har vid ett antal tillfällen sagt att nu är det pensionärernas tur med skattelättnader.

Regeringen har nu kommit överens om att vid en valseger så blir det ytterligare skattelättnader för pensionärerna. Hela 2,5 miljarder kronor ytterligare ska avsättas. Dessutom aviseras redan nu fler lättnader, om ekonomin så tillåter.

De fyra partiledarna för alliansen skriver om detta på DN debatt.


Kvinnorna avgör valet

Alliansen har en egen majoritet enligt dagens SIFO. 51,5 procent av väljarna stöttar regeringspartierna och det innebär en ledning med 7,6%.

Männen har nu tagit ställning och 54,6 % av männen stödjer något av regeringspartierna. Däremot så visar det sig att kvinnorna som grupp ännu inte tagit ställning för det ena eller andra blocket. Flera av partierna har ju redan inriktat sig att nå kvinnorna och säkert kommer det att bli en intensiv kamp om dessa väljare.

Ställningen nu är

S 30,1%
V 5,9%
MP 7,9%
M 32,1 %
C 5,8%
FP 7,8%
KD 5,8%

Inga övriga partier kommer över spärren.

Intressant att notera är att pensionärerna verkar ha bestämt sig för att satsa på alliansen.

SvD, Aftonbladet, Expressen

Kampanj i Lidköping och Skara

Valrörelserna drar igång när valstugorna är på plats. I Skövde väntar vi till början av september eftersom vi först ska ha vår stora matfestival.

Idag har vi dragit runt i Skaraborg och deltagit i olika aktiviteter.


I Skara har man tagit fram ett antal bodar som använts vid olika arrangemang. Nu har de politiska partierna omvandlat dem till valstugor.

Det är verkligen roligt att möta våra kristdemokratiska vänner som arbetar med stor förväntan inför valet. Bilden är tagen i Skara.

I Lidköping var det Alliansdag. De fyra allianspartierna är väl sampratade och presenterade ett gemensamt valprogram. Det var marknadsdag också, men regnet hällde ner och det var rejält blött. Det var ändå många som var intresserade och alliansen satsar på att ta över ledningen i Lidköping.


Annika Eclund och jag tillsammans med Tommy Larsson, kristdemokraternas kommunalrådskandidat i Lidköping.

Nu syns vi på gator och torg

Det är fantastiskt roligt att få vara med i en valrörelse. Man träffar så många människor och hittills i år har det också varit många positiva bemötande. Det är så roligt när någon kommer fram och säger att de ska rösta på kristdemokraterna. Vår kampanj om ett mänskligare Sverige verkar gå hem.
I Skövde dröjer det till september innan vi får sätta upp våra valstugor, men på flera andra orter är nu kampanjerna igång. Vi som är toppkandidater i Skaraborg var med på invigningen av valstugan i Falköping.

På bilden är jag tillsammans med mina goda vänner Eva-Lott Gram, från Hjo och Dan Hovskär som är hemma-hörande i Falköping. Tillsammans kämpar vi nu för att vi alla tre ska bli ordinarie ledamöter för krist-demokraterna i regionfullmäktige.

Vill du läsa mer om oss som kandiderar i Skaraborg så finns här ett antal länkar

Översta namnen på riksdagslistan

Annika Eclund
http://www.annikaeclund.se
Bosse Bergsten
http://www.bossebergsten.se

Holger Gustafsson
http://www.kristdemokraterna.se/holgergustafsson


Översta namnen på regionlistan

Conny Brännberg
http://www.brännberg.se
Eva-lott Gram
http://www.eva-lott.se
Dan Hovskär
http://www.hovskar.seÄnnu en ökning för KD

En månad före valet visar DN/Synovate att KD fortsätter sin ökning. Jag skulle gärna se att stödet för Kristdemokraterna ökade ändå mer, men det är alltid skönt att se att fler personer gillar vår syn på ett mänskligare samhälle.

Samtidigt så gäller det att få ordentligt med röster. Tidningen Barometern har gjort en undersökning i Kalmar län och där finns vår starke man Anders Andersson. Även om mätningen visar 6,3% så är det inte säkert att det räcker för ett fortsatt fast riksdagsmandat. Anders resonemang kring resultat kan du läsa på Anders Arena.

Samtidigt så pekar dagens undersökning på att 22,2%. Det är många och de kommer att avgöra valet. Trenden är att fler personer är osäkra på sitt förra val och kan tänka sig att rösta annorlunda nu.

Politikerbloggen.se kommentar också.

Kristdemokraterna, Politik, Opinionsundersökning, Politikerbloggen

Träffpunkt Allians invigd i de tre stora städerna

Idag har Alliansen invigt en mötesplats, Träffpunkt Allians, i Stockholm, Göteborg och Malmö. I dessa städer bor många människor och tanken med mötesplatsen är att den ska skapa möten, happenings och ge information till väljarna.
Allianspartiernas fyra partisekreterare var på plats och klippte band och höll inspirerande tal. Engagemanget och inspirationen är stark bland alliansens anhängare och den senaste tidens opinionsundersökningar har visat att alliansen har ett försprång. Men partisekreterarna framhöll vikten av att arbeta hårt ända fram till valdagen.


Bilden är tagen i Malmö där massor med politiker från hela landet mötte upp. De var på olika konferenser i Malmö och passade på att möta och uppmuntra de lokala och regionala partikamraterna.


www.alliansen.se, Alliansen,


Bert: Ungdomar är lata

Bert Karlsson ryter till i Aftonbladet och menar att unga är för lata för att plocka bär. Problemet som uppmärksammats med de asiatiska bärplockarna har säkert fått många att ställa frågan om varför inte svenska ungdomar som är arbetslösa tar dessa jobb.

Bert menar att vi har så till den grad skämt bort våra ungdomar och dessutom har facken medverkat till en process att redan första jobbet ska innebära en hög lön.

Bert brukar ju få uppmärksamhet då han säger något. Säkert blir det en debatt kring detta om våra ungdomar?

Ligger det något i det som Bert skriver?

KD på G

Ännu en mätning som visar på en ökning för kristdemokraterna. Dagens Novus visar att den ökande trenden för stöd till partiets politik fortsätter. Man ska ta alla sådana undersökning för vad de är, men trenden är tydlig. Fler väljare ställer sig bakom den kristdemokratiska politiken. Grunden är ett mänskligare Sverige. Det är också ännu en undersökning som visar på att alliansen leder.

Expressen, TV4, Politikerbloggen

Öppna hjärtan – öppna hem

Under valrörelsen träffar vi politiker många människor och deltar i debatter. Vid en debatt häromdagen i Södra Ryd, en stadsdel med många invandrare, blev det samtal om integration. Jag nämnde då titeln på en bok som utmanade mig för några år sedan. Den heter Öppna Hjärtan – Öppna Hem och bygger på tanken att om våra hjärtan är stängda för medmänniskorna så blir också våra hem det.

Integration handlar om att vi möts från ”båda håll”. Vi tror inte på assimilering, dvs att alla ska bli ”riktiga svenskar”. Många av oss, som i vardagligt tal kallar oss svenskar, har påbrå från andra länder, men vår identitet är ändå svensk. Tyvärr är det många som inte vågar närma sig det okända. Jag har bott i stadsdelen Södra Ryd de senaste 30 åren. Många av mina grannar är invandrare och de flesta av mina barns kamrater har utländskt påbrå. Den bästa integrationen är den som görs då vi möts i våra hem. Det är väldigt intressant med offentliga mötesplatser och vi behöver fler av dem. I vårt område har Parkstugan utvecklats till att vara en internationell mötesplats och många vänskap har knutits där. Men många av dem som jag träffar har aldrig varit i ett ”svenskt” hem. Titeln på boken kom till mig under debatten och kanske är det helt enkelt så att om vi stänger våra hjärtan för våra medmänniskor så stänger vi också våra hem.

Bryt trenden redan idag. Gör en kontakt och ta ett initiativ till att ditt hem ska vara öppet. Men den processen börjar nog med att ditt hjärta är öppet.

Nu drar kampanjen igång på riktigt

Som politiker älskar jag valrörelser. Det ger mig en möjlighet att få träffa många och berätta om den vision som jag bär på och som handlar om hur vi ska bygga Sverige och skapa ett mänskligare samhälle. Vanligtvis åker jag alltid kollektivt men under några veckor ska jag dra runt i kampanjbilen som är fylld med reklam så att ingen kan missa att en kristdemokrat använder den.

Under den kommande månaden kommer jag frimodigt, men också ödmjukt, att be väljarna om att de ska kryssa mitt namn på valsedeln.

Förra valet fick jag många kryss och var den politiker i regionen som fick mest personkryss, procentuellt. Denna gång ber jag om ändå fler kryss.


KD satsar på film

Film är ett bra sätt att kommunicera. Därför har kristdemokraterna bestämt sig för att använda filmer under valrörelsen.

Idag har det skett en förhandsvisning av den reklamfilm som snart kommer på TV4.

I Skaraborg har vi en biofilm som vi hoppas ska skapa uppmärksamhet.

Min egen valfilm är inspelad på Torsö där jag berättar om vad jag tycker är viktigt inför valet.


Reklamfilm, valfilm, Kristdemokraterna


Hyllning till Kinnekulle

Vi säger ofta att vi har underbara och unika mijöer att besöka i Västra Götaland, och inte minst i Skaraborg. Idag kan man också läsa om detta i Expressen.

Läs resereportaget om Kulinariska Kinnekulle.

Där står bland annat om "Vilt och svamp från skogen, lokalfångad fisk, sötbär från Kinnekulle och vildväxande ramslök."

Ett reportage som bjuder in att besöka det vackra området.

Läs mer på www.vastsverige.com

I närheten av Kinnekulle finns Läckö Slott, som du inte ska missa om du är i närhetenMot(S)ägesfullt

Min morgontidning heter SLA (Skaraborgs Allehanda). Jag har som vana att börja min läsning med ledaren. Den är oftast mycket välskriven och ger en god analys på ett kortfattat sätt. Idag fastnade jag inför insikten om att även socialdemokraterna verkar gilla den politik som regeringen för.

De rödgröna har en massa förslag. De talar vitt och brett om allt de ska göra. Deras trovärdighet är dock naggad i kanten eftersom S har haft regeringsmakten i så många år och verkligen haft möjligheten att införa en massa förändringar. Tyvärr har de inte lett den svenska skutan i den riktning som väljarna önskar och därför fick alliansregeringen chansen att genomföra sin politik där arbetet står i centrum.

 

Idén om att var och en ska arbeta, kunna försörja sig och ta ansvar för de sina, har gått hem hos det svenska folket.

 

Ledaren i dag handlade om de motsägelser som S visar.

 

Vi ska inte sänka skatten, säger de rödgröna. Vi ska sänka skatten för pensionärerna, säger Mona Sahlin.

 

Vi ska avskaffa systemet med hushållsnära tjänster i hemmen, säger de rödgröna. Vi ska införa Butler-tjänster i kollektivtrafiken, säger Carin Jämtin.

 

Ledaren avslutas med:

”Sammantaget spelar dessa motsägelser en oro för att alliansen kanske, trots allt, förvaltat de sista fyra åren på ett ganska bra sätt. Också sett genom en socialdemokrats ögon”.

Tyvärr finns inte SLA på nätet i en version som är tillgänglig för alla. Den finns att abonnera på i pdf-format. Det är lite synd eftersom det ofta skrivs saker som kan intressera även de som inte valt att ha papperstidningen. För mig som ofta är ute och reser är det väldigt bra att kunna läsa tidningar via datorn


ROT och RUT är stora framgångar

Företagarna visar i en rapport att minst 18 000 heltidsjobb har skapats genom regeringens arbete med hushållsnära tjänster (RUT) och avdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT). Många v dessa jobb var tidigare s k "svarta" jobb, men har nu blivit vita. Det tjänar samhället på, men framför allt individen.

Ur rapporten:
Skatterabatten har överträffat alla förväntningar. Under det senaste året sedan fakturamodellen infördes (1 juli 2009 – 30 juni 2010), har Skatteverket betalat ut ca 10,3 mdr kronor i ROT- och RUT-avdrag.

Närmare 890 000 personer har fått skatterabatten och 27 % (239 000) av dem har fått RUT- avdrag, medan 73 %, 648 000, har fått ROT-avdrag, och därmed är ägare eller delägare i fastighet eller bostadsrätt. Ser vi till företagen som utför tjänsterna är det drygt 11 000 som arbetat med RUT-arbeten och ca 55 000 som utför ROT-tjänster. Det genomsnittliga ROT- avdraget uppgår till ca 14 500kr, medan motsvarande siffra för RUT är ca 3 800 kr.

Effekterna av de införda skatteavdragen har varit mycket positiva. De har bidragit till nya jobb, nya företag, bättre konkurrens och mindre svartarbete.

I västra Götalands beräknar man att det har skapats 530 nya jobb via RUT och 2500 via ROT. Det är alltså över 3000 nya jobb som har skapats.

Budskapet inför valet är enkelt. Alliansregeringen vill fortsätta med avdragen och gärna utveckla dem. De rödgröna vill avskaffa dem. Det innebär nog att merparten av dessa personer som idag har ett arbete blir arbetslösa.

Av denna summa avser ca 90 % ROT-tjänster.

Närproducerat och småskaligt lockar

Gårdsbutikerna ökar i Sverige. Allt fler väljer att handla i en gårdsbutik och det innebär att marknaden ökar och fler bönder öppnar en butik på gården.

Enligt LRF så har antalet gårdar som satsat på egen livsmedelsförädling ökat under de senaste åren. 2007 fanns det 602 gårdar med egen livsmedelsförädling och 2009 var det 848 st. De som har butik är 829. 2007 fanns det 666 gårdsbutiker.

Det som är närodlat och småskaligt lockar fler konsumenter. Den verkliga kraften för att ställa om ett samhälle är inte genom lagstiftning utan genom att konsumenterna "visar var skået ska stå".

Budskapen är rätt enkelt: Tillhandahåll närproducerade livsmedel på den egna gården (eller gå samman flera gårdar) så dyker köparna upp. Vi gillar att få möta människor som lever och verkar på landsbygden och få ta del av deras vardagsslit. De svenska bönderna bryr sig om naturen och djuren och det känns speciellt för många att få veta att de köper en produkt som är framtagen "hemmavid".

Jag är övertygad om att det finns en utveckling av denna marknad.

 


Märkligt S-förslag om servicetjänster

Alliansen har med stor framgång infört avdrag för hushållsnära tjänster, de som i vardagen kallas för RUT-avdrag. Detta ska de rödgröna med Socialdemokraterna i spetsen avskaffa om de får makten.

Samtidigt så gör nu två ledande S-politiker, Ilija Batljan och Carin Jämtin, ett utspel på DN Debatt, som handlar om en ny variant av de hushållsnära tjänsterna. Idén handlar om en butler på tunnelbanan. Man ska kunna ta med sig smutstvätten till tunnelbanan, lämna in den då man åker och sedan kunna hämta ut den, nytvättad, senare.

S anser alltså att det är helt förkastligt att en person åker hem och tvättar åt någon, men att själv släpa med sig smutstvätten och lämna den till en person i tunnelbanan som tvättar åt en är alltså ett av deras nya drag.

Artikeln bygger på idén att man ska utveckla servicetjänster i samband med kollektivtrafiken som gör att folk får tid över. De fråga "När ska vi stockholmare få tid att älska och skratta?". Idén om att bygga in kollektiva tjänster i SLs lokaler är inte helt fel. Det finns säkert mängder av serviceinsatser som kan göras i samband med att man åker kollektivt, men det är själva politiken jag vänder mig emot. Jag gillar idén om att kunna hämta ut en färdigfylld matkasse vid sista hållplatsen och bara behöva släpa hem den sista biten.

Med buller och med bång har S talat om "pigor" och menat att vi utnyttjar människor som sysslar med hushållsnära tjänster. Detta har fått stort utrymme i media och i de politiska debatterna.

Nu vet vi att det inte är själva jobbet som är fel utan det är platsen. Om det sker i hemmet, där man normalt har sin smutstvätt, så är det något negativt med detta, men om man däremot släpar med sig smutsen till kollektivtrafikens lokaler och låter den blir tvättad där så är det något bra.

Rena snurren, tycker jag.

DN, Aftonbladet, Expressen,

Många osäkra väljare

Kampen om väljarna är intensiv. Dagens SIFO pekar på en ledning för alliansen, men den är hårfin. Glädjande att Kristdemokraterna ökar i ännu en mätning.

Det intressanta är att man publicerar att 14,1% av väljarkåren, dvs 800 000 personer, säger att de ska rösta blankt eller har ännu inte bestämt sig. Det är troligtvis dessa som helt avgör.

De partier som lyckas locka soffliggarna att delta i valet kan bli vinnarna.

Ännu en undersökning som visar på en spännande valrörelse. 35 dagar kvar.

SvD, DN, Aftonbladet,

Valaffischen som redan blivit en snackis

Kristdemokraternas kommande affischkampanj inför valet har rönt stor uppmärksamhet. Redan innan affischerna har kommit på plats så har det blivit enorma reaktioner. Jag har surfat runt och kollat in del kommentar.

Creativedirector.se skriver att det är en fullträff och "Nog det bästa jag sett på många år"

Bloggarna.se tror sig veta att bilden på Hägglund togs på ett alliansmöte.

Jinge.se tror att Hägglund egentligen vill pussas. Han har också en affisch där Hägglund möter statsministern.

Även Leif Haglund, S-politiker, kommenterar affischerar och ställer frågor om affischen med texten "Alla som kan ska få jobba". Kul att även oppositionens företrädare intresserar sig.

Stationsvakt är en av många som gör en parodi på affischerna och tycker att det påminner om en Varulv i London.

Folkpartisten Niklas Frykman kommenterar affischerna med att "Göran Hägglund är en kul kille"

Många av medierna valde också att publicera affsicherna som nyhetsmaterial. Så redan innan någon affisch har blivit uppklistrad så kan man säga att de blivit snackisar. De samtalen lär fortsätta på arbetsplater och köksbord runt om i landet den närmaste månaden.
Berättelsen om landet som lämnade sin bidragspolitik för en arbetspolitik

Leif Lewin, professor i statskunskap, gör en mycket intressant reflektion i DN. Han beskriver det systemskifte som Sverige genomgår. Det svenska välfärdssystemet under ledning av det socialdemokratiska partiet införde ett så omfattande omsorgssystem att många valde att åka snålskjuts på det och Sverige blev ett av jordens sjukaste länderna. Idén om att bry sig om varandra var till en början en framgång men till slut höll det inte.

Nu menar Lewin att det är alliansregeringens framgångsrika arbetspolitik som håller på att genomföra en rejäl förändring. Han är ödmjuk och menar att det alltid finns problem i systemförändringar och att detta måste åtgärdas.

"För den stora majoritet som åtnjuter lyckan av bibehållen arbetsförmåga är arbetet inte bara grunden för välstånd utan också grunden för solidaritet med dem som verkligen behöver få del av den välfärd vi andra arbetar ihop. Så återgav de borgerliga landet dess arbetsmoral"

Den gamla devisen "arbete befordrar hälsa och välstånd" verkar hålla

Härligt när det glimmar till i skogen

Det är skönt att få koppla av det politiska kampanj-arbetet med att göra något helt annat. Att gå i skogen en stund är en god avkoppling och ger en fantastisk upplevelse. Att vara ute i det gröna stärker livet och ger värdefulla minnen som man bär med sig.

Att gå och plocka svamp är härligt och när man traskar omkring i skogen och helt plötsligt får syn på de gula glimrande fläckarna med kantareller så myser man.

Någon gång i januari, när vintern är som kallast, berikar kantarellerna en god köttbit och man minns de härliga promernaderna i skogen.

LO puttar in 77 miljoner för att S ska vinna

Anders Pihlblad skriver på politikerbloggen att Lo pumpar in 77 miljoner kronor under mandatperioden för att stötta socialdemokraterna. Den senaste kampanjen som nu genomförs inför valet är en satsning på nio miljoner kronor.

Detta upprör många av LO:s medlemmar som inte anser att deras pengar ska gå till att stötta ett parti vars värderingar de inte gillar.

Valkampanjen är också märklig, för att inte rent av säga riktigt dum Att hänga ut ministrar, de hänger upp-och-ned är smaklöst och gör att många bara kommer att reta sig på kampanjen.

Med ord som "megafel" och "dunderdumt" satsar man nio miljoner för att misskreditera regeringens satsningar och därmed, indirekt, ge sitt stöd till socialdemokraterna.

Säkert kommer många medlemmar att uttrycka sitt missnöje med kampanjen och jag tror inte att LO tjänar alls på detta tilltag.

Fackföreningarna bör vara fristående från de politiska partierna.

FP ställer upp på ännu en idé från KD

I sommar har vi fått se flera utspel från Folkpartiet som egentligen är förslag från Kristdemokraterna. Det är bra att FP nu går ut och aktivt stöttar kristdemokratiska idéer. Det ökar chansen att få dem genomförda.
Ett sådant förslag var parboendegarantin och vi har också länge talat om vikten av att maten på äldreboenden ska lagas så nära de äldre som möjligt. Det var därför som den kristdemokratiskt styrda Götene kommun, med Bosse Bergsten i spetsen, blev utsedd som årets äldrekommun.

Nu har även Folkpartiet anammat idén om ungdomsdomstolar. Kristdemokraterna har länge propagerat för detta därför att unga som misstänks för brott ska inte hamna i kö hos rättsväsendet. Samhället måste agera snabbt och om man kan hindra en ung människa att fortsätta på brottsvägen blir det vinster för alla, särskilt för den unge.

Kristdemokraterna menar att tiden mellan brott och lagföring måste kortas. Genom att det finns särskild kompetens vid ungdomsdomstolar ska brott som begås av ungdomar mellan 15-18 år snabbt kunna genomföras.

Det är nog inte så att Fp har idétorka utan de har helt enkelt läst kristdemokraternas valmanifest och nu får KD ändå mer stöd i sina idéer.

Kristdemokraterna har sagt att vi vill fortsätta verka i en alliansregering. Eftersom det är fyra partier som ska besluta om alla förslag tillsammans har nu steget mot ungdomsdomstolar tagit ett kliv framåt.


Ministern ryter till om äldrematen

Maten som lagas på äldreboenden håller inte måttet. Det finns risk för att de äldre blir undernärda. Så kan det inte vara anser äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, som enligt AB överväger lagstiftning.

Den nya skollagen anger att kommunerna har en skyldighet att erbjuda näringsrik kost till eleverna. Något liknande kan bli fallet när det gäller mat som serveras till våra äldre.

Maria Larsson anser att äldres mat är ofta för trist och är producerad för långt borta.

Samtidigt meddelar de rödgröna att det behövs ett kökslyft i Sverige. Tydligen har Peter Eriksson sagt en del kloka saker idag om detta och menar att mat ska vara tillagad på plats och helst vara ekologisk. Man kan väl inte annat än hålla med honom.

Under Maria Larssons ministerstyre har mängder av insatser gjorts för att de älde ska få det bättre. Hon har veron får verkligen gjort ett gott jobb denna mandatperioden och jag hoppas att väljarna inser detta och att hon får fortsätta sina insatser för att skapa ett mänskligare Sverige.

I dagarna har det också varit en hel del uppmärksamhet kring skötsel, eller rättare sagt misskötseln av minkar. Vi upprörs över bilderna som kablats ut. Vi bryr oss om våra djur. Vi stiftar lagar om att korna måste vara ute och att hästarna inte får vara ensamma. Men vi borde nog fundera en hel del på attityden som vi har om våra äldre medborgare. De kan lämnas ensamma, utan sällskap och maten serveras i plastbyttor. När Kristdemokraterna talar om ett mänskligare Sverige så handlar det mycket om hur vi tar hand om våra äldre. Det vet Maria Larsson och hon arbetar för att göra det bättre för våra äldre. Lokalt tillagad, näringsriktig och god mat tillhör stegen för att skapa ett mänskligare Sverige.

Debattartikel om nedskärning av vårdplatser

Idag finns denna artikel publicerad i SLA som handlar om nedskärningar av vårdplatser och vårt krav i Västra Götaland på en ordentlig översyn av denna fråga men också om vårdplatsgaranti.

När kommunerna tog över ansvaret för långtidssjukvården försvann mer än varannan vårdplats inom sjukvården. Under resten av 90-talet och fram till idag har vårdplatserna återigen halverats. Effektivitet stavas skälet den här gången, vilket nog är en del av, men inte hela sanningen.

Det finns exempel på att sjukvården har utvecklats och att det i sin tur har lett fram till kortare vårdtider. Men vi vet att många av de vårdplatser som försvunnit under senare år gjort det på grund av besparingskrav. Det är inte fel att kräva effektivisering inom sjukvården. Tvärtom finns det områden som kan förbättras och bli mer effektiva. Men jakten på effektivitet har lett till att antalet vårdplatser minskat för kraftigt. Risken är att effektiviteten går förlorad när platserna är för få.

De som drabbas hårdast är som vanligt våra äldre och multisjuka patienter. När det gäller sängplatser inom geriatrik och medicin har man på många håll passerat smärtgränsen. Konsekvenserna av nedskärningarna är ökad risk för vårdskador till följd av smittspridning, misstag med information och fördröjda ordinationer. De skapar också en situation för personalen som innebär daglig kamp med tid och rum för att kunna ge en del av våra mest vårdbehövande patienter den goda och säkra vård som de har rätt till. Det man tror sig kunna tjäna i kronor på kort sikt förloras i anständighet, säkerhet och förtroende. På lång sikt är sådana besparingar även ekonomiskt förödande eftersom bristfällig vård skapar större vårdbehov och ökade vårdtider.

Att kunna erbjuda äldre och multisjuka patienter adekvat vård på medicinavdelning eller geriatrisk avdelning främjar förutsättningarna för att kunna bedriva effektiv sjukvård. Att låta inläggningsklara patienter bli liggandes på akuten, i ett sköljrum eller bli hemskickade i hopp om bot och bättring gör det inte.

Nyligen gick socialminister Göran Hägglund ut och vädjade till landstingen att öka antalet vårdplatser igen. I Västra Götalandsregionen har Kristdemokraterna krävt att det ska göras en översyn av antalet vårdplatser i hela regionen med målet att antalet platser ska motsvara behovet. Nu föreslår vi också att det införs en vårdplatsgaranti. Ingen patient ska skrivas ut eller nekas plats på grund av platsbrist. Och ingen patient ska behöva stå ut med att ligga i sköljrum, korridorer eller andra utrymmen som inte är avsedda för omvårdnad. Vi menar att säkerhet, trygghet och anständighet är en förutsättning för effektivitet inom hälso- och sjukvården.

Conny Brännberg (KD)

Kandidat till Regionfullmäktige


Hägglund tuffar till sig

Aftonbladet har rubriken: "Hägglund tuffar till sig i en ny kampanj". Detta skriver de med anledning att Kristdemokraterna har idag presenterat sina valaffischer. De är mycket annorlunda och sticker verkligen ut. Idén bygger på att Hägglund står ansikte mot ansikte mot avsigsidor i samhället och står som den trygge ledaren för kampen som ska leda till ett mänskligare samhälle.

Alla affischer finns att ta del av på www.kristdemokraterna.se

Reaktionerna har varit många och blandade. Det tyder på att kristdemokraternas valaffischer kommer att debatteras.

Två KD-politiker med på SvD topp-tio

Har sociala medier någon betydelse inför valet? SvD ägnar frågan uppmärksamhet idag. På Brännpunkt skriver forskarna Marie Grusell och Lennart Hast och har en hel del synpunkter kring bloggosfären och menar att de inte tror att sociala medier får något större genomslag inför valet.

Samtidigt publicerar tidningen en lista över de tio politiker som bäst använder sociala medier. Glädjande kan jag konstatera att två kristdemokrater finns med på topp-listan.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund (www.partiledaren.se skrivs av hans medarbetare och är också rätt vitsig)  lovordas av många över det engagemang som han visat intresserade medborgare som hör av sig. Snabbt får de svar och ofta är de vitsiga. Dessutom är Göran en rackare på att uppdatera sina sociala medier.

Det är också glädjande att Lilith Svensson finns med på listan. Hon satsar stenhårt på att använda olika kanaler och flera kallar henne Twitter-drottningen.

Vem som har rätt om sociala mediers betydelse får vi nog reda på när forskarrna gjort sitt. Jag tror att det har stor betydelse inför valet?

Har jag rätt eller fel?


Göta Kanal lockar

Besöksnäringen i Västra Götaland är under stark utveckling. Fler och fler besökare lockas att ta del av de unika upplevelser som regionen kan erbjuda.

Göta Kanal är en sådan upplevelse som lockar hundratusentals personer varje sommar. De flesta väljer landvägen men de som väljer vattenvägen har inte mindre än 58 slussar att välja på.

Många tidningar och media har gjort intressanta resereportage och beskriver vad som händer på kanalen. Ett sådant exempel är GP som bland annat beskriver om att cykla utmed kanalen.

För den som vill veta mer så rekommenderas
www.vastsverige.com
www.gotakanal.se

I år upplever kanalen också ett jubileum eftersom det är 200 år sedan första spadtaget. Det finns också en särskild Facebook-sida om kanalen.

Ett besök vid kanalen är ett tips som ger en unik upplevelse.


När passar det dig att komma?

Jag hade ett behov av att få hjälp med min bil. Killen på verkstaden frågade: När passar det dig att komma?

Jag var lite oförstående inför hans fråga och ställde en motfråga: När har ni tid att ta emot bilen?

- Vi tar emot den när det passar dig, blev svaret.

Jag kunde inte låta bli att fråga hur det fungerar med kön på verkstaden, och fick följande svar: Vi tar hand om din bil när det passar dig.

Jag kunde alltså själv bestämma när jag skulle lämna bilen på verkstaden och de såg till att de anpassade sitt schema till en tid som var bra för mig.

När jag tänker på sjukvården undrar jag: Varför är det lättare att få tid på verkstaden än hos doktorn?

På biosalongerna i Skaraborg ställer vi bland annat denna fråga:

Se vår film: http://www.youtube.com/user/studiokd#p/u/3/wrhsPiYJwws

Våra löften för ett mänskligare Sverige

Idag har Göran Hägglund och kristdemokraternas partiledning presenterat valmanifestet inför höstens spännande val. Det är formulerat i 13 steg och 89 löften. Syftet med politiken är att skapa ett mänskligare samhälle.

Du kan läsa hela valmanifestet på www.kristdemokraterna.se

De 89 löftena visar konkret på den politik som vi vill införa formulerat i 13 steg.

Stegen är:

1. Låt familjerna bestämma mer
2. Mer respekt för äldre 
3. Tryggare vård utan köer
4. Alla som kan ska få jobba
5. Fler företag ger fler jobb
6. Ingen ska behöva vara rädd 
7. Tryggare barn lär sig mer
8. Eget sparande är också välfärd
9. Välkommen till Sverige
10. Samhället är större än staten
11. Kultur är livsviktigt
12. En stark röst i världen
13. Tänk på nästa generation

I valmanifestet framgår det vad vi vill inom respektive steg.

Media har uppmärksammat valmanifestet. Särskild uppmärksamhet har löftet om 10 000 nya jobb för personer med funktionsnedsättning fått. Dessutom diskuteras frågan om kamphundar rejält.

Vill du läsa mer så finns artiklar på

DN, Aftonbladet, Expressen (TV), Dagen, SvD

Vilken roll har föräldrarna i skolan?

Jan Björklund har fått stor uppmärksamhet idag då han i ett tal på Marstrand föreslog att utbildningsnämnden skulle kunna tvinga föräldrar att komma till skolan och vara med i klassrummet.

Förslaget har både fått ros och ris. Själva grundidén att föräldrar har ett stort och viktigt ansvar är ju helt rätt, men själva sättet att fatta ett politiskt beslut att "tvinga" föräldrarna till skolan verkar vara något av en nödlösning som jag ifrågasätter.

Självklart ska skolan ha en uppmuntrande attityd och välkomna föräldrar att vara med i klassrummet, men det ska då ses som ett erbjudande och inte ett tvång.

Det finns många vittnesbörd om att det behövs krafttag för att få ordning och reda i skolan och där har föräldrarna ett stort ansvar. Men jag tror mer på att uppmuntra föräldrar att delta än att fatta politiska beslut att de måste vara med.

Valet blir nog en spurt av rysarmodell

Ännu en opinionsundersökning har kommit idag. SvD presenterar att Alliansen leder men att det fortfarande är det många som inte har avgjort sig. Då en del undersökningar presenteras i media framgår det inte att det finns många som helt enkelt inte vill eller kan säga vilket parti de ska rösta på.

För oss kristdemokrater har de senaste undersökningarna visat på en uppåtgående trend. Vi är övertygade om att den syn på hur man bygger ett tryggt samhälle genom starka små gemenskaper, särskilt familjen, har stort stöd, och är en politik som vinner i längden.

Att ta hand om varandra, att stärka gemenskapen, och därmed lyfta människovärdet, är bland de mjuka frågorna, men kanske det som avgör höstens val?


Hägglund har egen app

Nu finns det möjlighet för alla Iphone-användare att ladda ned en Hägglund-app. Den heter "Göran säger" och ger möjlighet att få det senaste från kristdemokraternas ledare som är en flitig användare av sociala medier. Många har uppskattat möjligheten att få kontakt med Göran via sociala medier. Dessutom är han ofta kul och vitsig vilket nog måste anses ovanligt bland de politiska topparna.

Klicka här för att ladda ned appen.

Vård när du behöver den

I Västra Götalandsregionen har S, FP och C styrt under denna mandatperiod. Vår ambition är att vi ska ha en alliansledning nästa mandatperiod.

I Göteborgs-Posten skrev häromdagen två ledande socialdemokrater Kerstin Brunnström och Ulla Y Gustafsson om sin syn på vården i regionen. Detta fick moderaternas ledare, Jonny Magnusson, att reagera. Han menar i sin replik att socialdemokraterna saknar visioner för vården.

"Tyvärr saknar vi liknande tydliga visioner hos våra politiska motståndare. När diskussionen ska handla om hur vi vill se framtidens sjukvård och vad politiken skall göra för att nå dit gräver socialdemokratin ner sig i budgetsiffror och fastighetsinvesteringar och tappar bort personalen och patienterna."

Vi kristdemokrater har med framgång, trots vår roll som oppositionsparti, drivit våra hälso- och sjukvårdsfrågor. Vi har formulerat en vision om en "tillgänglig och köfri sjukvård". Vi menar att vården i Västra Götaland har möjlighet att bli mycket bättre, men det bygger på två grundprinciper; den politiska styrningen av vården måste ändras och personalen måste få ett betydligt större inflytande.

Under sommaren har Göran Hägglund talat mycket om vården och dess behov. Det har bland annat handlat om

- fler vårdplatser
- VIP-kort för äldre (den som regelbundet besöker vården ska inte behöva köa sig in)
- maxtider på akuten
- Den nationella vårdgarantin måste skärpas ytterligare och uppfyllas över hela landet. Målet ska vara en sjukvård utan köer.
- fler förebyggande insatser som stärker folkhälsan
- Psykiskt sjukas och funktionshindrades behov av god vård och omsorg måste prioriteras

Detta är bara några av de områden som lyfts fram.

Vi kristdemokrater i Västra Götaland har en vision för vården. Den vill vi genomföra nästa mandatperiod. Men det kräver medborgarnas röster i valet. Därför satsar vi nu stort på att göra vår politik känd och därmed ber vi också om ett ökat stöd från väljarna.

Läs mer om vår konkreta politik på http://www.vgregion.kristdemokraterna.se/varpolitik2/Sjukvard

Vandalisering - till ingens glädje

Idag uppmärksammar SLA att kostnaderna för sönderslagna busskurer kommer att drabba Västtrafik med 50 miljoner kronor i år. Detta är pengar som är helt i onödan. Att ge sig på en busskur är helt meningslöst och orsakar bara onödiga kostnader.
Jag är ingen vän av övervakningskameror överallt men ibland undrar man om det inte behövs eftersom det är uppenbarligen så att vandalisering kostar skattebetalarna en massa pengar.

Det som är vårt gemensamma borde ju vara föremål för omsorg av alla, men uppenbarligen är det inte så.

Men att skapa ett övervakningssamhälle känns också som ett misslyckande.

Att ha koll på rätt och fel borde tillhöra ett samhälles fundament.

Att slå sönder en busskur tillhör definitivt kategorin fel gärningar.

Turismen - framtidens industri

Rätt hanterat så kan turismen bli betydande i Västsverige. Detta skriver tre forskare på GPs debattsida och menar att det finns en stor potential för utvecklingen av turismen. Samtidigt höjer de ett varningens finger för att Västsverige som varumärke blir allt och därmed inget.

Lösningen handlar, enligt debattörerna, om att lyfta fram det unika och genuina och ta fasta på detta.

"Det finns ett kulturhistoriskt arv som präglar människorna på en plats och har man ett budskap som förstås och bejakas på den plats det berör, blir kommunikationen äkta och kan förmedlas av dem som bor, verkar och upplever platsen. Vi måste våga bejaka det vi står för och våra rötter."

Jag har under de senaste åren haft förmånen att få lyssna till flera framgångsrika destinationer och det som ofta återkommer är att invånarna, de som bor och lever på platsen, måste känna stolthet över sin bygd och vilja visa den för andra. Om det lokala värdskapet saknas så blir också mottagandet därefter.

Det finns oerhört mycket som är unikt i Västsverige och surfar man runt en stund på www.vastsverige.com så finner man att det inte saknas utbud. Samtidigt får man ge debattörerna rätt i att det gäller att kunna kommunicera detta.

Rätt satsat så är turismen en av de stora kommande näringarna och redan idag kan vi kalla den för en av våra basnäringar i Västsverige.

Jag hoppas att få vara med nästa mandatperioden och utveckla turistnäringen i Västsverige.

KD satsar på de äldre

Det är fart i pensionärsfrågan just nu. Det finns mängder av uppretade pensionärer i Sverige som tycker att de har blivit orättvist behandlade.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har lovat att fortsätta nästa mandatperiod med att backa upp pensionärerna. I alliansregeringen har KD drivit frågan och håller envist fast vid den.

I dagens Expressen kan man rösta på vilket parti som man anser är bäst för pensionärerna. KD ligger bra till. Den här veckan har jag ett debattinlägg i Skaraborgs media om våra satsningar på de äldre.

Vi syns på bio

Nu är vår valfilm klar och kommer snart ut på biosalongerna i Skaraborg. Den finns också att ta del av på Youtube.

Klicka här och lyssna till våra argument om en bättre vård i Skaraborg och äldres möjligheter till boende.

Svar till PRO om satsning på äldre

I Skövde har PRO krävt svar från partierna om deras äldrepolitik. Idag finns nedanstående svar i SLA från Kristdemokraterna.

Kd vill satsa på de äldre

Bernt Hagberg (PRO) efterfrågar i lördagens SLA vad de politiska partierna vill med sin äldrepolitik. Eftersom svaret kräver ett rejält utrymme väljer jag att begränsa mig till några områden och skickar över vårt valmanifest till PRO.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund talade vid årets riksting om att kristdemokraterna ska bli pensionärernas parti. När han sommartalade på Öland upprepade han detta och kräver en rejäl skattesänkning för pensionärerna. 

Många äldre upplever det som en stor orättvisa att de betalar en hög skatt. Om man betraktar pension som uppskjuten lön så ska det inte vara några skillnader i skatteavdragen.

På den kommunala och regionala nivån har vi också drivit många frågor som handlar om de äldres situation. Med ledorden Trygg och Respekterad vill vi slå an en ny satsning för de äldre i samhället.

Valfrihet inom hemtjänsten är ett sådant område där vi anser det självklart att den som har hemtjänst ska själv kunna välja utförare av tjänsten. Det kommunala monopolet ska bort och nya företag släppas fram. Regeringens satsning på hushållsnära tjänster (RUT-avdrag) gör att detta är en växande bransch. 

En utbyggnad av äldreboenden är också angelägen. Mest för de äldres egen skull men vi behöver också en bostadsrotation. Det är stora ungdomskullar som nu är i åldern för att skaffa egen lägenhet. Skapas det nya och ändamålsenliga bostäder för de äldre kan ungdomarna flytta in i nuvarande bestånd.

Inom hälso- och sjukvården har kristdemokraterna i Västra Götaland aktivt drivit frågor om bättre samverkan mellan kommuner och regionen, satsning på särskilda äldrecentraler och ett VIP-kort i vården är vårt nästa steg. Den som är äldre och har regelbundet behov av vård ska inte behöva köa sig till vården utan få tillgång till den direkt.

När vi kristdemokrater talar om de äldre ser vi att detta är en viktig del av vår familjepolitik. Vi tror också att många unga bryr sig om de äldres välfärd. De är måna om att gammelmormor ska få ett gott äldreliv då behoven av omsorg och vård ökar.

Conny Brännberg (KD)
Gruppledare för Kristdemokraterna i Skövde

     


Leve allemansrätten

Sverige är fantastiskt. Det tål att upprepas. Så här i bär- och svamptider så känns det angeläget att utropa: leve allemansrätten. Det är en unik rättighet som vi har att fritt få ströva omkring i skogen och plocka bär och svamp. När jag bodde "over there" minns jag alla skyltar med "no trespassing".

Det ser ut som att det kommer att bli en hel del svamp och bär i år. Blåbären lockar inbjudande och en hel del lingon är på gång.

Det har varit flera mornar i sommar som vi har njutit av god youghurt från Hjordnära och berikat den genom att gå ut på vår skogstomt vid torpet och plocka smultron och blåbär. Känns riktigt somrigt och säkert ett minne att ta fram en bister vinterdag.

Jag påminner mig idag om allemansrätten och utbringar ett glädjerop för att den finns.

Jag gillar att ströva omkring i skogarna.

KD framåt i sommarmätning

Kristdemokraterna har fått ett ökat väljarstöd under sommaren. Det visar Sentio Research i en undersökning som publiceras i många tidningar idag.

KD får 5,1% av väljarstödet vilket är en uppgång med 0,6%.

Totalt får allianspartierna 46,6% vilket är något högre än de rödgröna. Allt tyder på en tuff kampanj och att de sista veckorna kommer att avgöra.

För de övriga allianspartierna var dagens siffror
M 30,4% 
FP 5,9%
C 5,3%

Aftonbladet, SvD

RSS 2.0