Mycket bra TV-framträdande av Hägglund

Jag ger Göran Hägglund ett mycket högt betyg för hans insatser i samband med kvällens utfrågning. När jag skriver detta har han också fått höga siffror i kvällspressen. Han visade att han bryr sig, är engagerad och uppträder på ett sätt som gör att han "går hem". Kanske var detta Hägglunds stora genombrott? En del politiker svarar på frågor rent faktamässigt, men Göran visade tydligt i kväll att han tror på det han kämpar för.
Han har ett avspänt sätt då han framträder. Han är precis likadan på TV som han är i "verkligheten".

Bilden togs häromdagen då Göran Hägglund gästade oss i Skövde.

Valstugan i Skövde är invigd

Ikväll hade vi en liten invigningsceremoni vid vår valstuga. Igår och idag har några av våra medlemmar slitit med att bygga valstugan på plats och ikväll öppnades dörren.

Här är några bilder från invigningen.


Filmer - allt viktigare i valet

I år har valfilmerna fått stor uppmärksamhet. Inte bara för att de nu sänds på TV4 utan att det finns så många "fönster" där politiker kan visa sina filmer.

Jag får många kommentarer från min valfilm på Youtube. Vi har också i Skaraborg en film som rullar på biograferna.

Det är också flera politiker som lägger upp filmer så gott som varje dag. Min samarbetspartner i Skövde, Mikael Wendt, som är förstanamn på folkpartiets lista, är en av dem som storsatsar på rörliga bilder. Hundratals personer har sett hans olika videosnuttar. Folkpartiet hyllar han t ex med den egna låten "Ja till framtiden" som när jag skriver detta har laddats ned närmare 1800 gånger via Youtube.

Jag har med stort intresse följt Lilith Svensson de senaste åren. Hon har bestämt sig för att använda sociala medier för att kryssa sig till riksdagen. Hon har blivit rejält uppmärksammat för sitt stora engagemang på twitter, facebook , men också med sina videobloggar.

En film som gjort intryck på mig kommer från Umeå. Det är Anders Sellström som skapat en intresseväckande film.

Jag gillar Kristdemokraternas valfilm. Budskapet om ett mänskligare Sverige blir tydligt även om bilderna är "mörka".

Många anser att Centern har lyckats med sin kampanjfilm om framtiden med de "riktiga" jobben.

Genom att googla en stund på olika valfilmer märker man att kampen om väljarna hårdnar och att rörliga bilder har stor betydelse i årets valrörelse.

Auktionspolitik som dominerar valrörelsen

Jag hörde ett nytt ord häromdagen, auktionspolitik. Valrörelsen liknades vid en auktion. från den ena sidan hörs ett bud och strax därefter kommer en höjning från andra sidan. På en "riktig" auktion kommer den som ropar ut den högsta summan också att få betala den. Men på den politiska marknaden finns en liten bisats som heter, "om ekonomin så tillåter".

Det innebär att ett konkret löfte som ges idag, inte är ett löfte, utan enbart en ambition. Om några år kan man sedan säga, "det ekonomiska utrymmer medger inte denna satsning".

Det gamla visdomsordet "Bättre ingenting lova än lova och ingenting hålla" håller än men frågan är om en politiker som inte lovar något blir omvald.

Att vara politiker är att vara förtroendevald, dvs att väljarna har tillit till personen. Man måste stå för det man säger, hålla det man lovar och ta ansvar för sina handlingar.

Det återstår några veckor av valrörelsen och överbudspolitiken eller "auktionspolitiken" kommer säkert att fortsätta, men kloka medborgare genomskådar och lägger sin röst på sådana politiker som är förtroendeingivande.

Demokratin har många styrkor. En är att man kan rösta fram eller rösta bort vissa politiker.

Det är därför som vi som kämpar om rösterna också måste ha en ödmjuk linje. Det är väljarna som avgör valets utgång.