Ansvar som arbetsgivare

I Tidningen Dagen har under en tid pågått en debatt som rör församlingar och dess anställda. I dagens tidning har jag en insändare där jag lyfter fram arbetsgivarens ansvar. (Dagen 080826)

Debatten om "Guds hand" rasar

Det har blivit en mediastorm kring debatten om "handen" på signalerna vid övergångsställen. Semiotik är ett intressant ämne och tolkning av tecken lockar många. Många personer tar dagligen del av tecken som de inte är medvetna om. Till och med så att man bär kläder med symboler som man inte har en aning om att man sprider. Är debatten om handen en "pseudo-debatt" eller är den ett uttryck för att man inte längre får stå för sin tro i vårt land? Debatten pågår bland annat i Dagen.

Klimatmärkning av livsmedel

Klimatmärkning av livsmedel


Genom att handla lokalt producerade livsmedel medverkar vi konkret till att ta ansvar för miljön. Men det är svårt för konsumenten att veta vad som är det bästa valet. Därför är det positivt att initiativ tas till nya märknings- eller certifieringssystem där man ser den miljöpåverkan eller energikostnad som en produkt kräver allt från odlingen till butiken. Allt fler konsumenter kräver deklarationer av olika slag och ekologiska eller KRAV-märkta grödor lockar stort. Särskilt ekologisk mjölk har blivit en stor framgång. Makten för att åstadkomma de verkliga förändringarna ligger hos konsumenten, inte genom lagstiftning. Det man efterfrågar och köper kommer också att finnas tillgängligt. Genom att köpa lokalt producerade grödor gör vi konkreta miljösatsningar. Där det inte finns lokala alternativ är det viktigt att noga kolla vilka märkningar som finns. Någon typ av miljömärkning eller rättvisemärkning borde vara en självklarhet för alla hushåll.

(Insändare publicerad i SLA 080818)


Familjen är det som bygger ett samhälle

Ännu en gång ryter Gudrun Schyman till och kritiserar oss som tror på familjen som samhällets byggsten och pekar på att det blåser "familjefundamentalistiska" vindar i Europa. (Aftonbladet Debatt 080816). När hon utropade "död åt familjen" visade hon tydligt var hon står i dessa frågor. Det ligger dock en hel del i det som Feministiskt initiativ tar upp och alla partier bör ta åt sig av kritiken. De patriarkala strukturerna är inte i linje med vad kristdemokraterna står för. Jämställdhetsfågan ligger högt på vår politiska agenda. Detta är också en viktig fråga att driva i de kommande diskussionerna om Sveriges roll och representation i EU.

Tibro ligger i Skaraborg

Även Tidningen Dagen berättar om koden på övergångsställen. Men tyvärr har webbredaktören missat att Tibro ligger i Skaraborg och ingen annanstans. (Efter detta påpekande har redaktionen föredömligt nog ändrat sin text. Nu är allt rätt)

Snacka om frimodighet

Kolla inslaget om Janne Lund och Prisma Teknik på Aftonbladet TV. Det är det man kan kalla frimodighet!

Hur ska Public Service finansieras?

Det är angeläget att värna idén med public service. Att ha en television i allmänhetens tjänst ska borga för självständighet från staten, publicistiskt oberoende och utgöra ett allmänt "sanningsvittne". Sedan Sveriges Television startade på 50-talet har den lyckats att ha en hög trovärdighet bland tittarna. Detta har bland annat skett genom TV-licensen som en uppbördsform. Finansieringen har inte skett via statsbudgeten och därmed har televisionens roll bland andra medier som en tredje statsmakt fått en stark ställning. På DN Debatt skriver bland andra förre SVT-chefen, Christina Jutterström, om ett nytt sätt att finansiera televisionen som omfattar alla invånare. Jag tycker att det ligger mycket i dessa tankar. Men oavsett hur finansieringen sköts, rent tekniskt, ska den vara att verktyg för att garantera televisionens fristående ställning. Att låta riksdagen besluta om kostnaderna via statsbudgeten är den sämsta vägen.

Nya Arn-filmen lockar att besöka Skaraborg

I går var det världspremär av Arn - Riket vid vägens slut. Skara lyckades för andra gången ordna en världspremiär. Skaras kommunalråd, Charlotte Nordström, höll ett mycket bra tal til den specialinbjudna publiken. Skara tog emot på ett väldigt bra sätt och gatorna var kantade med människor. Att bli trevligt bemött och omhändertagen när man besöker en plats gör att man vill återvända. Skara har på många sätt lyckats med att använda sig av ARN-filmerna för att lyfta fram sin stad. Filmen då? Vår nye landshövding, Lars Bäckström, sammanfattade mångas intryck: "Tvåan var bättre än ettan. Och ettan, den var bra". Det oerhört vackra foto-arbetet i filmerna, skildringarna av den storslagna naturen i Skaraborg och att platserna är genuina gör att ARN-filmerna lockar fler att upptäcka det vackra i Skaraborg. Välkomna hit och ta del av ARN-riket. Det ska bli spännande att läsa vad kritikerna säger om filmen. Jag säger: Gå och se den!

Kärlek lever av att kärlek se

Någon gång under min studietid fastnade jag inför strofen "kärlek lever av att kärlek se" (kanske för att jag själv var nyförälskad). Sedan har jag själv citerat den många gånger. Men var det verkligen Shakespeare som formulerade detta? Jag har sökt på ett antal sajter för att finna upphovsmannen/kvinnan. Någon som vet vem som skrev det?

Back in business

Så har då arbetet dragit igång igen med full fart. Min sommar har inneburit sol och bad på Torsö, bär- och svampplockning och ett riktigt "torparliv". Under flera veckor la jag ifrån mig klockan och vaknade när jag var utvilad och gick och la mig då det kändes lagom. Dessutom hade vi ett härligt bröllop i familjen då Johan och Frida gifte sig. Margaret och jag fick fyra veckor tillsammans och har haft det riktigt skönt och avkopplande även om arbetet med det nya huset innebar en hel del intensiva arbetsdagar, men det var också avkopplande. Nu känns det "gött" att få vara tillbaka, kavla upp ärmarna och ge sig in i spännande debatter. Jag drivs av en vision att vara med och förändra samhället. Då är det skönt att få ta sig an en intensiv höst utvilad efter en skön sommarledighet.

RSS 2.0