Boka in ett besök på Läckö

 
Boka in ett besök på Läckö i sommar. Det är en upplevelse som berikar. Läckö Slott i sig är en sevärdhet men också den förändringar som sker inuti slottet i form av återmöblering och mängder av målningar som finner sin väg till eller tillbaka till slottet. Det ryktas om att många bönder i området har möbler från Läckö hemma från de auktioner som hållts på slottet. Samtidigt så ger utställningarna upplevelser utöver själva huset och sommarens utställning med Mattias Klums bilder ger mersmak, Nu ser vi fram emot sommarens operaföreställningar som är en pärla. (Mer info på www.lackoslott.se)
Den lilla slottsträdgården är också en oerhört upplevelse. Här möter du gränslandet mellan trädgårdskonsten och trädgårdshantverk. Det är vackert, inbjudande och konsnärligt gestaltat, men också funktionellt. Det som skördas i den ekologiska trädgården serveras i restaurangen. Här kan man verkligen tala om närodlat och korta transportvägar. Dessutom är alla planter (mer än 12000) uppdrivna på plats.
 
 
 
I våras var Kronprinsessan Victoria, tillsammans med Prins Daniel på Läckö och invigde det nya Naturumet Vänerskärgården - Victoriahuset. Det var en "gåva" till Victoria på 30-årsdagen och är nu ett besökscentrum till Vänerskärgården. Där får man en överblick av allt det som finns vid och i Svergies största sjö. Dessutom fnns det en restaurang som tillhör det bästa i Skaraborg. (Läs mer i White Guide). Det finns nu också möjlighet till övernattning i Naturumet. Jag var där på en konferens i veckan och en fransk familj var gäster. Deras son, cirka sex år, lånade ett metspö i receptionen och ställde sig på bryggan på Naturumet. Efter en stund nappade det och han fick kämpa och till slut drog han upp en aborre. Han blev oerhört förtjust. Vilken känsla att först få kunskap om vad som finns i vattnet och sedan på egen hand gå ut och upptäcka. Egentligen behöver man inte gå ut för det finns undervattenskameror som tar bilder på vad som lurar i vassen.
 
Alltså en rekommendation till Läckö men också omgivande samhälle. Området har mycket att erbjuda i sommar.
 
 

Syrien behöver fred - inte vapen

Det strömmar in vapen till Syrien. Några tjänar massor med pengar på denna handel, men folket i Syrien lider. Vapen löser inga konflikter. Landet håller på att bombas sönder och miljoner syrier befinner sig på flykt. För varje dag som går minskar deras möjligheter att kunna återvända hem. För hemmet finns inte längre. Infrastrukturen är skadad. Lidandet är enormt. Många är på väg till vänner och släktingar i Sverige för att finna en fristad och få tak över huvudet. Men resan till Sverige är mödosam och många har "fastnat" i andra europeiska länder, men de allra flesta finns i flyktingläger i granländerna.
Alf Svensson, kristdemokraternas europaparlamentariker, beskriver en vädjan från kristna i mellanöstern som möt EPP-gruppen. De säger entydigt, Inga fler vapen, tack!
Nu är det inte en konflikt mellan kristna och muslimer i första hand. Jag har lyssnat till många personer som försökt att förklara orsakerna till inbördeskriget i Syrien. Den enda bild som jag kan få är att grupper står mot grupper och det är inte i första hand en religionsfråga. Åratal av konflikter ligger bakom och nu verkar enda lösningen vara att skjuta ihjäl varandra.
Omvärlden avvaktar och ser på. Helt obegripligt! I andra konflikter där lidandet varit stort har världssamfundet tydligt markerat att beteendena är oacceptabla och intervenerat.
Jag är stolt över Alf Svenssons insatser för mänskligheten under många år. Nu visar han att han bryr sig om det syriska folket och kämpar för att skapa ett internationellt stöd. Det syriska folket behöver vårt stöd men framför allt behöver de fred och försoning.
Tyvärr är det svårt att tolka nyheterna från Syrien. Oerhört mycket propagande förmedlas och vad som är sant eller falskt är svårt att avgöra.
Låt mig ge ett exempel. Jag lyssnade till en nyhetssändning som talade om att telefonnätet var utslaget. Det gick inte att få kontakt med Syrien. Jag nämnde detta för några flyktingar och frågade dem om de var oroliga för sina släktingar. Vi har daglig kontakt med dem, sa en av männen. Jag hävdade då att det var omöjligt att ringa men han tog upp sin mobil och bevisade motsatsen. Tydligen låg det i någons intresse att förmedla ett budskap om att man inte kunde ringa till Syrien, men motsatsen blev snabbt bevisad.
Syriens sak är vår och i Sverige finns det många syrier som behöver vårt stöd idag. De är inte bara oroliga för sin egen situation utan också för sina släktingar och vänner. Här kan vi alla göra en medmänsklig insats. 

Massor med förslag om skolan

Nu ger sig kristdemokraterna på allvar in i skoldebatten. Annika Eclund, vår riksdagsledamot från Skaraborg, har lett en arbetsgrupp som presenterar massor med förslag. Sedan alliansregeringen tillträdde har mängder av reformer genomförts och FP har lett mycket av idéerna kring skolutveckling. Men nu vill även KD visa på vikten av bildning och läsning.
Arbetsgruppen som nu lämnat sin rapport kommer med många förslag. Min gissning är att kanon-idén kommer att få stor uppmärksamhet. Gruppen föreslår att en "klassiker-lista" ska införas och på så sätt ska alla elever tillförsäkrats att de tagit del av det svenska kulturarvet i form av litteratur, film, musik och andra kulturyttringar som ska anses som "måsten". Säkert blir det debatt om detta.
Lärarna är "nyckelpersoner" och en rad förslag som berör yrkeskåren finns bland förslagen.

Ge skickliga lärare en god löneutveckling under yrkeskarriären
Rensa bland lärares uppgifter och ansvar, låt lärare vara lärare och ge utrymme för mer lärarledd ämnesundervisningstid
Underlätta för fler vuxna i skolan – exempelvis klassmorfar eller unga vuxna som rastvakter
Utveckla och uppvärdera speciallärarnas och fritidspedagogernas roll i skolan
Inför högre betygskrav för att kunna antas till lärarutbildningen
Inför antagningsprov/lämplighetsprov vid antagning till lärarutbildningen
Gör det lättare att stänga av studenter som visar sig uppenbart olämpliga för läraryrket
− Erbjud fler snabba vägar in i läraryrket
Ge lärare möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling med delvis bibehållen lön
Öka användningen av det kollegiala lärandet i alla skolor

Hela rapporten kan läsas här

 

Finns det något positivt med Instagramdomen?

Domen har nu fallit i det s k Instagrammålet. Två unga tjejer fälldes för grovt förtal. Domen innebär att samhället tydligt visar att de kränkande budskap som de skrivit på sociala medier inte är acceptabla. Straffet blev hårt och något som kommer att följa med dem resten av livet. Det är bra att det nu visas att detta inte är tillåtet. Förhoppningsvis finns det också något positivt med domen, nämligen en tydlig varning att inte skriva nedsättande, kränkande eller nedsvärtande på nätet. Det skrivs tusentals budskap på sociala medier varje dag. Det är en fanstastisk möjlighet att kommunicera som inte tidigare generationer haft, men det krävs också en etisk diskussione. Nätetik är något som alla föräldrar måste tala med sina barn om, som lärare måste ta upp och som föreningsledarna ständigt behöver framhålla. Kort sagt; hela samhället har ett ansvar för att "samtalen" på näten hålls på en korrekt och gärna kamratlig nivå, men där det finns en tydlig gräns för vad som är OK och vad som inte är OK. En idé som dykt upp är s k Nätvandrare, vuxna som finns på olika sajter och har viss koll. Deras ansvar är då att påpeka när övertramp skett.
Det är självklart ett oerhört hårt slag för tjejerna som fällts och deras familjer som får betala skadestånd till offren. Men förhoppningsvis har många lärt sig att samhället inte tolererar kränkningar. Så det finns kanske något positivit med domen?
 
SvD, GP,GT