Filmproduktion och rymdforskning

Det är väldigt spännande att vara förtroendevald. Som politiker får man insikt och kunskap inom väldigt många områden. Tack vare att människor hör av sig, via mejl eller telefon eller pratar med en då man är ute och handlar får man en massa idéer och tankar på frågor som man kan ta upp som politiker. Ett annat bra sätt är att vara ute och besöka olika verksamheter.

Idag har vi regionfullmäktige i Vänersborg. Det är vårt "parlament" i Västra Götaland. Som politiker kan man agera på många olika sätt.

Idag valde jag att använda mig av s k interpellationer. Det är ett sätt att rikta en fråga till en ansvarig politiker. I dag blev det två sådana.

Förra regionfullmäktige diskuterade jag representation inom Film i Väst. I dag var det åter ett samtal om Film i Väst och jag hade ställt frågor om hur bolaget bidragit till att skapa arbetstillfällen i länet?

Den andra interpellationen hade sin upprinnelse i ett studiebesök på Volvo Aero i Trollhättan. Tillsammans med andra kristdemokratiska politiker (Riksdagsledamöter, region- och kommunpolitiker) fick vi en god inblick i den spjutspetskompetens kring rymdfordon som finns i Trollhättan. Detta besök ledde till att jag idag hade en diskussion om Sveriges roll i det europeiska rymdforskningsarbetet. 

Som förtroendevald blir man allmänbildad och förhoppningsvis är man med och skapar en god utveckling och förståelse kring utvecklingsområden. Idag blev det alltså både film och rymdforskning som var mina bidra till debatten i Vänersborg. 

Tranrekord - igen

Ett säkert vårtecken är ankomsten av tranor. I år slås det, återigen, rekord i antalet tranor. Du kan läsa mer på www.sr.se/skaraborg. Dagsnoteringen är 18.500 tranor. Mängder av besökare strömmar till "Konst-och tranriket Hornborga". En mängd entreprenörer välkomnar dig som vill besöka området.

Familjen - samhällets viktiga byggsten - även i Sydafrika

- Det är familjen som är det viktigaste för oss, menar 23-åriga Nolusofefe, när vi står i Khayelitsha, en av de gigantiska kåkstäderna i Sydafrika. Denna stadsdel i Kapstaden har minst 500 000 invånare, vissa menar att det snarare är en miljon.

När den 23-åriga dramastudenten beskriver sin uppväxt i det som många av oss skulle kalla slum, talar hon om kärlek, om de band som finns inom familjen och bland vännerna. Gång på gång talar hon om sin mamma och mormor och den betydelse som de har för att hålla ihop familjen.

Frågor om jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter känns oerhört angelägna efter att ha varit i Sydafrika och samtalat med många människor om hur man bygger ett samhälle.

Det är två faktorer som kraftigt bidrar till problematiken; alkoholen och männen. Det är märkligt att vi glorifierar alkoholen på det sätt vi gör när den skapar enorma sociala orättvisor och utgör en grogrund för kriminalitet. Jag vet att det är skillnad på bruk och missbruk, men om fler avstod från alkohol skulle många må bättre. Männen då? Oavsett kultur så är det ett fördärv när män anser sig överlägsna kvinnor, Jämställdhet är en förutsättning för att skapa social välfärd. Övergrepp och förtyrck av kvinnor bygger på en falsk bild att män har rätt att utnyttja kvinnor.

Bilden av den starka kvinnan, som trots svårigheter håller ihop familjen, är den bild som Nolusofefe förmedlar. För henne står inte hoppet till någon regering långt borta. Det är hon och familjen som tillsammans skapar förutsättningar för en bättre morgondag.

Efter resan i Sydafrika är jag ännu mer övertygad om familjens betydelse för att bygga det goda samhället.

Familj, Alkohol, jämställdhet, fattigdom

På lärresa om demokrati och frihet

Den här veckan har jag varit i Sydafrika på en lärresa om betydelsen av demokrati och frihet. Vi har besökt massor med organisationer och insitutioner som arbetar med utvecklingen av Sydafrika. Vi har träffat människor från kåkstäderna som beskrivit sina liv före och efter befrielsen från apartheidpolitiken. 

Det blir mängder av reflekttioner under sådana här dagar. Många av de som vi mött använder kultur och idrott som verktyg för att åstadkomma förändringar.

Om det är något som framstår som tydligt så är det: Demokrati måste erövras varje dag. Starka krafter som vill förtrycka den enskilda människan gör sig ständigt påmind. Våld, övergrepp och utnyttjande av andra människor måste bearbetas i sin linda. Förebyggande arbete har stor betydelse.

Idag ska vi besöka Soweto och Apartheidmuseet.