Valsedlarna i Skaraborg är klara

 
Det är med stor tacksamhet och rejäl ödmjukhet som jag ännu en gång får kämpa i en valrörelse som toppnamn för Krist-demokraterna i Skaraborg. Ikväll valdes jag att vara etta på regionfullmäktigelistan, en position som jag även hade 2010. Då var också Eva-Lott Gram, från Hjo, tvåa och vi får nu möjligheten att vara toppkandidater tillsammans ännu en gång.
Nu är vi mer erfarna och kanske ändå mer laddade för nu vill vi ta över ledningen i Västra Götalandsregionen. Min avsikt är att kämpa för att alliansen tar över och att kristdemokraterna tar plats i den yttersta ledningen för regionen. Det kommer jag att satsa på.
 
 
I mitt tal till de många kristdemokraterna från Skaraborg som mötte upp till nomineringsstämman så använde jag mig av tre värdeord. Som illustration använde jag detta vedträ. Jag vill med detta också illustrera att jag brinner för frågorna. Vedträt tog jag med från vedboden där jag ägnade en helg åt att stapla ved. Sista sommaren som min Far levde så tog jag ned några träd och han stod vid klyven och klöv björkveden. Så istället för att brännas så blev den illustration ikväll.
V-E-D; Värderingar, Empati och Delaktighet
 
Jag brinner för de kristdemokratiska värderingarna. De principer som bär kristdemokratin ska jag driva så starkt som jag kan. Jag tänker på människovårdet, alla människors lika och unika värde, på förvaltarskapstanken där vi förvaltar skapelsen istället för att förbruka den, om subsidiaritet som handlar om att fatta beslut på mesta ändamålsenliganivå och alla de andra värdena som är ryggraden i vår politik.
Men det krävs också empati, att känna och visa medkänsla för den enskilda människan. Att bry sig om den som inte får tid hos läkaren, den som blir nekad en sängplats, den som inte orkar tala för sig själv längre, flyktingen som hamnat i vårt land och alla de barn och unga som far illa. Utan en sann medkänsla blir man inte trovärdig och jag är tacksam för de som jag hittills kunnat möta, men jag vill mycket mer.
Det tredje ordet, delaktighet, är en programförklaring från min sida. Jag vill betona vikten av att vi arbetar tillsammans, krokar i varandras armar och bildare kedja. Jag talade om att "jaget är viktigare än laget" och att vi alla behövs. Att träda upp som lokala politiker, regionala politiker och nationella politiker är något som jag vill se mycket mer av. Jag är för personval, men det är inte jaget som är det viktiga, utan partiet. Jag citerade Alf Svensson som med auktoritet sa nyligen: "Jag har hört att det finns de som säger Jag och Partiet. Det heter Partiet och jag".
 
Vi fastställde också riksdagslistan ikväll. Den toppas av Annika Eclund och Björn Rubenson.
 
 

Debatt om järnvägar och vård i livets slutskede

Det har varit några intensiva dagar i Vänersborg. I måndags möttes den kristdemokratiska regionfullmäktigegruppen för samtal om aktuella frågor men också en hel del inför de kommande valen. Vi var på Ronnum i Vargön och hade vårt gruppmöte. Idag har det varit regionfullmäktige i Vänersborg och jag var med i två debatter.
Den första handlade om Karlsborgsbanan. Jag ställde en fråga till regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman om vi kan förvänta oss något svar om Karlsborgsbanan. Hon sa att det blir inga besked innan valet och att skaraborgarna kan samtala om detta under valrörelsen. Min point var att det har vi väl gjort i fyra år och menade att hon bara förhalar frågan. För de som vill avveckla den ligger den som en hämsko över området och hindrar bland annat Tibro att utveckla sitt centrum. För de som vill rusta upp banan innebär varje dag bara ökade kostnader. Det borde vara så att Losman ser till att frågan kan avgöras i regionfullmäktige. Men det verkar dröja. Det var i alla fall ett besked.
Det andra inlägget handlade om palliativ vård och jag vill lyfta fram vården i livets slutskede. Det blev en bra debatt och vi var nog överens om vikten av denna vård. Jag framhöll säskilt närstående och deras behov. Blev en rätt hyfsad debatt och vi var överens om vikten av insatser. Ingen ska behöva dö ensam var vi nog överens om. Detta tema är också underlag för en debattartikel som jag skrivit ihop med vår gruppledare och som cirkulerar runt i flera tidningar.

Intensiva dagar i höstmörkret

Att vara förtroendevald är inget vanligt jobb. Det är ett sätt att leva. Man får vara med om väldigt många upplevelser som verkligen berikar och förhoppningsvis gör man också nytta för medborgarna. Om man inte gör någon som gör skillnad så röstas man bort i nästa val. Det är demokratins styrka.
Så här års är det intensiva dagar. Så mycket händer samtidigt och man får vara med om både "hög och lågt". Vi som arbetar inom partierna är nu fullt sysselsatta med att planera för valen 2014. Mycket tid går åt till samtal och strategidiskussioner och arbetet med valsedlarna är i full gång.
I går hade jag ett "tight" schema, men eftersom jag åker kollektivt får jag också några timmar på tåget för att kunna läsa och skriva. Men då jag kom till stationen strax efter kl 7 igår morse möttes jag av skylten "tåget inställt" eller "preliminär tid" och så ett klockslag som inte lovade någonting. Klockan 09.00 skulle jag vara i Örebro och det är ca 15 mil dit. Snabbt gällde det att få tag på bilen och sedan köra till nomineringsstämman där jag skulle vara ordförande. Jag räknar alltid med att tåget går då det ska, men igår blev det jäktigt. Sedan skulle jag hem för att vara värd för ett arrangemang som Västra Götalandsregionen ansvarade för. Min planering var att ha fått fyra timmar på tåget för att läsa och skriva och det blev istället en förskjutning av detta. Däremellan hann jag också med ett antal telefonsamtal för att klara ut en del aktuella frågor.
Jag är tidsoptimist och räknar med att "allt ska gå som tåget", men även jag börjar nu att undra över om det går att åka kollektivt med små tidsmarginaler. Alternativet är att åka till en plats dagen innan för att hinna med.
Att vi behöver satsa på kollektivtrafiken är så uppenbart. Förhoppningsvis kan partierna enas inför nästkommande mandatperioder på att vi behöver bygga ut både väg och järnväg. 

Svensk mat visar upp sig i Storbritannien

Vårt svenska kök genomång en internationell lansering. Allt fler uppmärksammar vår mat och framför allt hela upplevelsen kring matbordet. Att vi satsar på lokalproducerat har framgång. Detta var tydligt då vi var värdar för World Food Travel Summit. Nu är det dags för Try Swedish! En stor satsning där västsverige visar upp sina läckerheter från Bohuskusten. Våra skaldjur och konceptet skaldjursresan sprider sig och lockar fler och fler internationella besökare.
Satsningen i Storbritannien har uppmärksammats av flera medier och vi är glad över att få denna exponering. Den leder till att fler besöker västsverige och det är precis vad vi vill.
 
http://www.mynewsdesk.com/se/vastsvenska-turistradet/pressreleases/skaldjur-fraan-bohuslaen-staerker-sverigebilden-i-storbritannien-931548
 
http://www.gp.se/ekonomi/1.2187234-svensk-mat-frestar-brittiska-smaklokar

50 år sedan skotten i Dallas

I dag är det 50 år sedan John F Kennedy mördades i Dallas. Runt om i världen uppmärksammas detta och trots att hans ämbetsperiod blev kort framstår han som en av världens stora ledare. Hans namn uppmärksammas i många olika sammanhang och flera av hans uttalanden lever.
Nästan alla som talar om vision refererar till de ord som han uttalade om att innan decenniet är över har vi satt en man på månen. I sitt tal till kongressen 25 maj 1961 uttalade han de berömda orden:
"I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth"
Ett annat av de berömda citaten handlar om relationen mellan medborgaren och staten. Detta uttryckte han i samband med att han installerades som president och svor eden i janurai 1961. Citatet nedan är så som han uttryckte det, men ofta ser man det i en annan form;
"And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you--ask what you can do for your country."
 
  I våras var jag iThe Kennedy Center i Washington DC och kunde då konstatera att hans minne lever kvar mycket märkbart. I detta kulturhus för "performing arts" finns en närvaro av Kennedy.Läs gärna mer på deras hemsida.
I dag uppmärksammar media över hela världen att det är årsdagen av de hemska händelserna. Men tyvärr är det oerhört många sedan dess som fallit offer för kulan. De borde också uppmärksammas, men tyvärr faller många i glämska alldeles för snabbt.
 
Det finns flera sajter som har lagt ut talen från Kennedy. Intressant att lyssna till. För oss om gillar retorik är det mycket intressant.

Jul på Liseberg - en stor attraktion

 
Västsvenskarna gillar Liseberg, men allt fler utifrån upptäcker också denna pärla i hjärtat av Göteborg. Konceptet "Jul på Liseberg" attraherar allt fler.SOM-insttutet gör regelbunda mätningar och påvisar att 51% av befolkningen i Västra Götaland har de senaste tolv månaderna besökt nöjesparken. Det är starka siffror. Tittar man på befolkningen i Göteborgs stad så är det 66 % som varit på Liseberg senaste året.Om man tittar på de populäraste besöksmålen för västsvenskar så ser listan ut så här. Procent av västra götalänningarna som uppger att de besökt:
Liseberg - 51
Gekås i Ullared - 39
Universeum - 28
Göteborgsopean - 19
Gamal Ullevi - 17
Läckö Slott - 16
Lorensbergsteatern - 16
Borås Djurpark - 15
 
Läs mer om Jul på Liseberg på www.liseberg.se
 

En hel mässa om kvalitet

- Alla har varit här.
- Ingen annanstans kan man få lyssna till så många av Sveriges bästa föreläsare.
- Vad är nyttan med detta?
Åsikterna var blandade om man ska gå på de samtal som jag förde under kvalitetsmässan. Några lovordade och andra ifrågasatte. Kanske är det så ett bra arrangemang ska vara.
Mängder av utställare och många av Sveriges mest kända föreläsare har funnits på plats och mängder av nätverkande samtal har genomförts. Parallellt med Kvalitetsmässan genomfördes också Politikerdagarna och många förtroendevalda har varit i Göteborg.
Avslutning hade koppling till valen 2014. Sören Holmberg gav mängder av fakta och slutsumman av hans resonemang är att valsegern avseende riksdagsvalet är väldigt svår att förutse. Visst övertag för alliansen på några områden medan de röd-gröna ligger bättre till på andra. Däremot verkar det klart att Reinfeldt är klart populärast som statsministerkandidat.
EP-valet kallade han "träningsmatch" och att valet till Europaparlamentet 25 maj kan mycket väl påverka riksdagsvalet. Henrik Oscarsson menade att EP-valet har en helt annan dimension. Där handlar det mer om partierna och inte om att bilda regering. Detta kan gynna mindre partier eftersom folk röstar på det parti de gillar bäst och detta förklarar att Junilistan och Piratpartiet lyckades få representanter i Bryssel.
Bilden nedan är från den monter som beskrev en del av verksamheterna i Västra Götalandsregionen.
 

Ett bra exempel på krishantering

En riksdagsledamot har kört för fort. Erkänt och kärt för fort. Sådant kan vara till stor nackdel för en förtroendevald. Men i detta fall (artikel i Bohuslaningen) har politikern gjort helt rätt. Han hade två alternativ; berätta om det eller strunta i det och hoppas att ingen skulle upptäcka det. Men sådant brukar dyka upp och kan ligga en politiker rejält i fatet. Tänk bara på vad ett kvitto kan innebära, med tanke på göteborgshändelserna. I detta fall så skickar den folkvalde ett meddelande till Radio Väst och nu också Bohuslaningen. När jag läste detta på Radio Väst så "förlät" jag honom direkt.Jag har också kört sex kilometer för fort och kände att "sådant förekommer".Men om han inte hade meddelat media kunde detta ha blivit en stor sak. Om han försökt att dölja en sak så kanske det finns fler. Att vara förtroendevald innebär att man har förtroende. Det kan snabbt raseras. I detta fall tror jag att de flesta håller med mig. Han har gjort fel. Erkänt detta och därmed är det inget att orda mer om. Knappas något som kommer att hållas emot honom i valrörelsen. Alltså ett bra exempel på krishantering, eller hantering innan det blev någon kris.

Arena49 - ny mötesplats för Natur- och Kulturarv

I Västra Götalandsregionen finns det 49 kommuner. Tillsammans har de ett rikt natur- och kulturarv. Detta manifesterades på ett påtagligt sätt idag på Arena49. Det var en mässa och seminariedag där kommunerna, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet bjöd in intresserade för att samtala, diskutera och nätverka kring fråor som har att göra med vårt gemensamma arbete med natur- och kulturarvet. Det blev många tillfällen till samtal men också var det intressanta föreläsare som talade om olika aspekter kring dessa frågor. Jag fick förmånen att få avslutningstala och ge min bild av natur- och kulturarvet. En utvärdering kommer att göras och det verkar som att mässan har kommit för att stanna.

Västsvenska Turistrådet gör skillnad

Det är några bra artiklar i GP idag om besöksnäringen. Turismen i Bohuslän har fått internationell uppmärksamhet vid flera tillfällen och detta ger oss en chans att visa upp vår unika skärgårdsmiljö. Genom att samverka och "sälja" varandra kan kommuner och näringen bilda kedja och bli starkare om vi bildar led och går fram tillsammans. Västsvenska Turistrådet är vårt regionala utvecklingsbolag och leder de framgångsrika processerna i Bohuslän, men också stor gramgång i Skaraborg. En liknande utveckling ser vi också i Sjuhärad och intresset ökar också i Dalsland. Om någon vecka möts styrelserna för Västsvenska Turistrådet och Göteborg&co för att förstärka sitt samarbete. Under den senaste tiden har Västsvenska Turistrådet visat att det går att skapa sam erkan. VT gör skillnad.
http://www.gp.se/resor/1.2182904-samarbete-for-fler-turister

Ett sammanträde som tog nästan nio timmar

Ibland ser en dagordning rätt enkel ut. Det är några ärenden som man ska behandla under ett möte. I lördags var jag inbjuden att vara ordförande på en stämma där man skulle utse valsedel för riksdag- respektive regionvalen. Jag hade räknat med att det skulle ta 2-3 timmar eftersom det var en del information också. Men mötet utvecklades till ett möte på en fascinerande hög mötesteknisk processnivå. Två olika uppfattningar blev tydliga och från båda håll försökte man att göra allt man kunde för att fastställa "rätt" valsedel. Jag är utrustad med rätt stort tålamod och efter ett antal år som ordförande utvecklat en viss vana att processa frågor. Men detta var nog mitt livs svåraste möte att leda. Det blev aldrig hetsigt eller stressat men några tyckte nog att alla procedurfrågor var onödiga, men spelreglerna var tydliga och vi gjorde så som man skulle. Än det ena, än det andra yrkandet dök upp och de två grupperna stred för sitt eget förslag. Efter närmare nio timmar (men då bröt vi för en kortare lunch) så kunde vi konstatera att vi hade två listor. Allt skedde i demokratisk ordning och efteråt var alla överens om att man gjort vad man kunnat för att få igenom sitt förslag. Båda "lagen" tackade mig för min insats och det kändes skönt. Det var tufft, komplicerat, tekniskt avancerat, men efteråt så var det "goda förlorare" som lämnade lokalen. Några efterspel kring processen kan nog inte uppstå utan alla kan säga att de gjorde sitt yttersta. Varje gång som jag är ute och leder möten (vilket jag gör ofta) så lär jag mig alltid något nytt. Den erfarenheten tar jag med mig till nästa uppdrag.

Ingen Keso längre i Skövde

Nu verkar det vara definitivt besked om Arlas nedläggning i Skövde. 90 jobb försvinner. Koncernen har beslutat att göra en stor strukturomvandling inom bolaget och Skövde framstår som en förlorare. Kommunen har aktivt arbetat med att få anläggningen att kunna växa, men bolagets koncernledning gör en annan bedömning än vad vi lokala politiker hade jobbat för. Tyvärr få vi konstatera att denna förlust inte bara drabbar oss i Skövde, utan de stora förlorarna är mjölkbönderna som redan är hårt drabbade.
Mer i Skövde Nyheter.

Ännu ett inlägg om vikten av ett fungerande näringsliv

Jag har debatterat en hel del den senaste tiden om näringslivet och välfärden. Enkelt uttryckt så säger jag att vi måste satsa på näringslivsutveckling för att få intäkter för välfärden.
 
Den här veckan har jag skickat ut en debattartikel enligt nedan:
 

Företagen grundlägger välfärden

För att säkra en god välfärd med en trygg sjukvård i framtiden krävs ett starkt näringsliv. Därför är det oerhört viktigt att ge företagen bästa möjliga förutsättningar att blomstra.

Nya jobb kan inte kommenderas fram av politiker. På sikt kan arbetslösheten bara bekämpas genom att företagen växer och blir fler. Det sker när enskilda människor satsar sin tid, sitt engagemang och sitt sparkapital på att starta eller utveckla ett företag. Politikers uppgift är att skapa goda förutsättningar att driva företag. Till exempel genom att minska regelbördan samt satsa på forskning inom näringslivsutveckling och utbildningsväsende.

Välfärd och företagande hänger ihop. När näringslivet stärks ökar antalet jobb och därmed även skatteintäkterna. Då skapas mer resurser för satsningar på exempelvis sjukvård.

Västra Götalandsregionen har stor kapacitet att stärka möjligheterna för näringslivet att skapa arbetstillfällen. Bland annat genom satsningar på utveckling av infrastruktur samt på olika program, projekt, satsningar och nätverk som utökar företagens möjligheter att utvecklas.

Men i dag utnyttjas inte den potential som Västra Götalandsregionen har att kunna stärka välfärden till fullo. Det politiska arbetet och strukturen inom verksamheterna präglas i hög grad av stuprörstänkandet. I alltför liten utsträckning tas ett helhetsgrepp kring frågor som berör regionens ansvarsområden – regional utveckling, hälso- och sjukvård samt kultur. Detta är inget som gynnar näringslivet och därmed inte heller välfärden.

Det är inte bara möjligheterna att arbeta över gränserna för de egna verksamhetsområdena som försummas. Men idag utnyttjas inte den potential Som Västra Götalandsregionen har att kunna stärka välfärden till fullo. Samarbetet bör stärkas betydligt då det finns mycket att vinna på att utbyta kunskaper och erfarenheter samt samordna insatser som berör näringslivsfrågor.

I Sverige är det allt färre som försörjer allt fler. För att möta denna utmaning krävs ett starkt näringsliv. Nio av tio nya jobb skapas i mindre företag. Därför måste näringslivsfrågorna ständigt lyftas i Västra Götalandsregionen.

Conny Brännberg (KD), regionpolitiker


Skövde - billigt att leva

Ännu en undersökning som bekräftar det som skövdeborna redan vet. Här är taxor och avgifter låga. Pengar räcker längre helt enkelt. Detta är ett bra argument för att flytta till Skövde. Våra fastigheter är också betydligt billigare att köpa än i Göteborg eller Stockholm. Dessutom är kommunikationerna mycket bra. 2 timmar till Stockholm och en timma till Göteborg. 
Läs en artikel om Nils Holgerssonundersökningen.
http://www.skovdenyheter.se/artikel/40183/skovde-nast-billigast-i-landet

Volvos satsningar i Kina leder till kommunala kontakter

Globaliseringen är väldigt påtagbar. Detta märks inte minst i ägandet av företag i västsverige. Flera stora företag har kinesiska ägare och det leder också till utbyten mellan kommuner och regioner. För Skövdes del så har många från Volvo varit engagerade i uppbyggnaden av en ny fabrik i Zhangjiakou. Under kontakterna med lokala myndigheter har det också blivit viktigt att ha relationer med stadens politiska ledning. I går var en delegation, ledd av kommunens vice borgmästare, på besök i Skövde. Det var industrialister som vill bekanta sig med den svenska marknaden och de representerade ett brett register av företag. Ett "letter of intent" mellan Skövde och Zhangjikou skrevs under och vad det innebär får framtiden utvisa.
Jag har under många år varit intresserad av internationella kontakter och menar att det är oerhört viktigt att politiker och andra samhällsledare är ute i världen och tar del av andras satsningar och planeringar. Vi har mycket att lära av andra och förhoppningsvis kan vi dela med oss en hel del också. Devisen "Utan Spaning Ingen Aning" är ett bra ledord för oss förtroendevalda. Jag är medveten om att det också finns en stark kritik mot att vi reser "för skattebetalarnas pengar". Det får man ha respekt för, men samtidigt tror jag inte att invånarna i Skövde vill ha ledare som inte rör sig utanför den egna kommungränser. Man vill ha internationella kontakter, möjligheter att exportera varor och tjänster, berikas av andra kulturer men också ibland arbeta med att bidra till andra.
 
 

Det är gott om opinionsundersökningar men ofta missar de en viktig sak

Det duggar tätt kring opinionsundersökningarna. Rubrikerna blir stora då ett parti går upp eller ned några procent. Men det som sällan nämns är att väldigt många är osäkra eller helt enkelt inte vill tala om vilket parti som får deras röst. Om man läser Expressens senaste undersökning så pekar man ut Sverigedemokraterna som det tredje största partiet och gör vinkligen kring hur de ska stoppas. Det är ju väljarna som avgör vilka partier som kommer in i riksdagen och inte de enskilda partierna. Men i denna undersökning framgår att var femte väljare (drygt 19%) av väljarna utgör "osäkra" eller vad man ska kalla det. Alltså en mycket stor grupp väljare som idag inte säger något och kommer troligtvis att avgöra valet. Man kan undra varför det så sällan skrivs om denna grupp och istället ges stora rubriker om sossarna tappat några procent?

Säg inte EU-valet

Jag har förstått att det är bättre att vi talar om EP-val, dvs valet till Europaparlamentet, än att vi säger EU-valet. Det finns fortfarande de som tror att vi röstar om EU. Men det valet är redan avklarat och nu ska vi se till att vi skickar de bästa svenska representanterna till Parlamentet. Min röst kommer att läggas på Lars Adaktusson.Det är bra att regeringen satsar rejält med pengar för att förmå fler svenskar att delta i valet i maj 2014 än vad som skett vid tidigare tillfällen.
1999 var det 38,8%.
2004 var det 37,9%
2009 var det 45,5%
Vad blir det 2014?

Miljoner drabbade av supertyfonen Haiyan

Bilderna från sydostasien är bland de värsta som vi sett. Miljoner människor är drabbade.Omfattningen av skadorna är ännu inte kända då tillgängligheten är oerhört begränsad och stora delar av kommunikationssystemet har slagits ut. Nu rustar världens internationella biståndsorganisationer och alla medel som direkt samlas in kan komma att göra en oerhört nytta. Vid denna typ av naturkatastrofer är de första dagarnas insatser så viktiga. Känns fantastiskt att många volontärer är beredda att hjälpa till. Det är i dessa dagar som vi visar sann solidarietet.

Kristallnatten är en påminnelse

Om detta må ni berätta. Under några år har det varit starka insatser för att vi inte ska glömma Förintelsen och alla dess ohyggliga fasor. Kriget mot judarna är något av det sämsta som europeer har gjort sig skyldiga till. Kristallnatten blir därför en påminnelse om att det aldrig ska få hända igen. Kristallnatten, natten av krossat glas, namnet kom av alla de butiksfönster som krossades natten mellan 9 och 10 november 1938, uppmärksammas runt om i världen. Man tror att 20 000 personer arresterades denna natt. 400 dödades direkt och 267 synagogor brändes. En samlad attack mot det judiska folket som vi idag påminns om. Och säger; Aldrig mer!

Fotbollsvännerna fixar moralen

IFK Göteborg framstår som moralens främsta väktare. Det som inte juridiken, ekonomer, politiker eller ens Janne Josefsson och Uppdrag Granskning fixar det löser fotbollsvännerna i Göteborg.
Bakgrund: Uppdrag Granskning visar på en "kvittoskandal". Kanske är det rent av ett brott. Vi får se för en polisanmälan är gjord. Bolagets granskare, attestanter och kommissioner som ska lösa ett problem har inte kommit åt det. En person har gjort något som man inte får göra. Det verkar vara ställt utom allt tvivel. Men ingen har riktigt kommit åt det. Varken bolaget eller den mäktiga kommunen verkar ha någon lösning.
Vad sker då? Jo fotbollsklubbens ledning inser att denne person är deras egen ordförande. De känner säkert att de blir indragna i något som de känner är fel. Snabbt skrider de till verket. Personen ställs åt sidan, s k "time out" dvs under en tid är det inte han som förknippas med klubben. Har det då något med klubben att göra? Egentligen inte, men de anser att ett fel har begåtts och vill inte bli förknippade med detta.
Det verkar som att det finns en ledning i IFK Göteborg som har koll på rätt och fel, vett och etikett, moral och etik.
De är dessutom så mäktiga att de nu får stor uppmärksamhet och verkar vara den part som löser det som ingen annan löst.
 
Jag uppfattar att de säger: Sådant här ska man inte hålla på med. Det är fel. Den som begår fel får konsekvenser av sitt felaktiga beteende. Det är väl moralens väktare om några.
 
Nu finns det också en människa bakom allt detta. Jag tror att fotbollsvännerna är så kloka att de ger personen i fråga stöd, men tar avstånd från hans beteende.
 
Det verkar som att ledningen för IFK Göteborg verkar kunna skilja på person och sak. Om jag nu skulle bli medlem i en fotbollsklubb så vet jag nog vilken klubb jag skulle välja. Sådana personer med sådan styrka gillar jag att umgås med.
http://www.expressen.se/gt/sport/ifk-profilerna-vill-inte-se-att-rignas-fortsatter/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5698201
 
Om du inte såg Uppdrag Granskning så finns det möjlighet fortfarande: http://www.svt.se/ug/#./kommungranskarna-gbg-1?&_suid=138393551663008675651640555434
 

Löfven: Räkna inte bort Kristdemokraterna

Härskarteknik är aldrig bra. Allra sämst är det då det förekommer bland ledande personer. I dag sysslar Stefan Löfven och Carin Jämtin, två av landets höjdare inom politiken, med ett riktigt lågvattenmärke. De skriver i DN om hur de ser på regeringssamarbete efter valet. De menar att blockpolitiken måste luckras upp och att de är beredda att samverka med andra partier.
Vad är då härskartekniken? Jo, de utesluter i sitt resonemang att Kristdemokraterna kan vara en part. Varför kan man undra då de namnger Miljöpartiet, Vänsterpartiet och dessutom strävar efter att splittra alliansen då de skriver att de har en del gemensamt med Folkpartiet och Centerpartiet.
 
De har innan nämnt Kristdemokraterna, men då att partiet löper risk att inte komma med alls i riksdagen.
 
Artikeln är nog tänkt att förminska Kristdemokraternas roll. Att ge en bild av att Kristdemokraterna inte har någon chans att ta sig in i riksdagen och därför är inte ens nämnda som en samarbetspartner.
 
Att inte låtsar om att en person finns i en gemenskap är en hemsk upplevelse för den som drabbas av en sådan härskarteknik. Att lite subtilt få höra i slutet av en arbetsdag; "Nämen är du här, dig har jag inte lagt märke till" är ett hårt slag som tyvärr förekommer regelbundet. Att någon sitter på höga hästar och ser ner på andra är ofta kränkande.
 
På flera platser i landet råder ett mycket gott samarbete mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Det beror på att man lagt med prestige och personmotsättningar och tar sig an kommunens åtaganden med "kommunens bästa i sikte". Debattartikeln försöker beskriva ett Sverige i krist och att vi måste samlas. Att då utgå från att man räknar bort vissa, osynliggör dem och tar därmed avstånd, är ingen bra plattform för "rädda landet": Att man dessutom vill slå in kilar mellan de icke-socialistiska partierna är inte bättre.
 
Om S menar allvar och vill ha en samlingsregering så borde tonen vara en helt annan.
 
Nu blir det nog så att Löfvens och Jämtins artikel sporrar fler kristdemokrater att ännu mer satsa på valrörelsen och visa att vi finns och vill göra skillnad i politiken. Så kanske får dagens DN-artikel motsatt effekt mot det som S-topparna egentligen ville.
 

Skövde gillar biogas, men...

I Skövde pågår en stor satsning på produktion av biogas. Vi är överens om detta politískt och satsar åtskilliga miljoner för att stärka produktionen. Men den nya produktionsanläggningen har problem. Det stinker. Något som inte ska kunna ske då det handlar om väl slutna processer. Men något har gått fel och det verkar oerhört svårt att finna orsakerna. Detta drabbar framför allt de närboende. De har protesterat åtskilliga gånger. Nu har också biogasbolaget blivit polisanmälda för sina problem. Något måste hända och Torbjörn Bergman, ordförande för Miljönämnden, är beredd att föreslå ett vite om problemen inte upphör. Det är bra att fler ryter till. Situationen är ohållbar och bolaget måste lösa problemen.
Läs mer i SLA.se
http://www.skovdenyheter.se/artikel/38087/darfor-polisanmaler-han-stanken

Det ska finnas en säng för den som är sjuk

Vi har en hälso- och sjukvård i toppklass. Varje dag görs heroiska insatser på våra sjukhus. De allra flesta patienter får en alldeles utmärkt vård. Det är den ena sidan av berättelsen om den svenska sjukvården. Den andra handlar om de som inte kommer till eller som trots att de är så sjuka att de behöver sjukhusets vård inte får tillgång till en säng.
Dagens Samhälle uppmärksammar att det saknas 600 vårdplatser varje dag i Sverige. Överbeläggningar är vanliga och s k utlokalisering sker dagligen. Överbeläggning innebär ofta att man får en  "viloplats" på sjukhuset, men inte i en sjukhussäng på en vårdavdelnign. Utlokalisering innebär att man får en säng men på en annan vårdavdelning än den som är specialist för den åkomma som man lagts in för.
Ansvaret för dessa frågor vilar på landstingen/regionerna. Sveriges socialminister, Göran Hägglund, har nyligen sagt att så här kan det inte fortsätta och ställt frågan om staten borde ta över planeringen av vården. Han har fått medhåll från många. Samtidigt så är det ett misslyckande mot de regionala politikerna runt om i landet som inte klarat av att tillföra tillräckliga resurser till vården.
Tillsammans med Monica Selin har vi nyligen i våra regionala medier lyft frågan om en vårdplatsgaranti, ett krav som kristdemokraterna i Västra Götaland driver. Frågan är mer het än någonsin tidigare.
Hur ser det då ut i vårt eget län. Tidningen Dagens Samhälle presenterar dessa siffror för våra sjukhusgrupper:

Siffrorna står för:

Den första anger hur många överbeläggningar som görs per 100 disponibla vårdplatser. Den andra siffran står för antalet överbeläggnignar i sept 2013. Den tredje visar på antalet utlokaliserade patienter under sept 2013.

NU-sjukvården 4,3  798  305
Kungälvs sjukhus 3,7  185  177
Sahlgrenska universitetssjukhuset 3,4  1 544  28
Skaraborgs sjukhus 3,2  508  314
Alingsås lasarett 1,5  48  18
Södra Älvsborgs sjukhus 1,3  161  201

Vad vill då Kristdemokraterna?
- Tillför sjukvården mer resurser
- Inför en vårdplatsgaranti - har doktorn sagt att man behöver sjukhusvård så ska politikerna se till att den finns
- Ändra hela sjukhusorganisationen så att vi får mindre enheter där personalen får ett betydligt större inflytande över vården.
- Låt politiker beställa sjukvården via hälso- och sjukvårdsnämnderna men låt "icke-politiker" få leda sjukhusstyrelserna.

Vill du veta mer om våra förslag så finns de t ex i vårt budgetförslag: www.kdvg.se

 


Det är inte OK att tårta en politiker

Det spekar ingen roll vilket parti en förtroendevald riksdagsledamot representerar så är inte våld eller tårtning, som väl är något slags ofredande, OK. Det kan aldrig försvaras. Här måste vi alla resa oss tillsammans mot de krafter som vill ta till odemokratiska metoder för att slåss mot demokratiskt valda förtroendevalda. Tyvärr är de inte bara våra folkvalda riksdagsledamöter som råkar ut för övergrepp. Det är lika avskyvärt då det riktas mot regionala eller lokala politiker.
Vi måste stå upp tillsammans och ta avstånd från allt hot och aggression som visas mot våra folkvalda.
Här är några av dagens artiklar kring tårtningen:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17796603.ab
http://www.dn.se/sthlm/akesson-kritisk-mot-polisen/
http://www.expressen.se/nyheter/irene-darfor-tartade-jag-jimmie-akesson/
 

Skövdes lokaltidningar på webben

Nu finns båda skövdetidningarna på webben. Sedan Västgötatidningar bestämde sig för att göra en nysatsning  i Skövde och återväcka liv i Skövde Nyheter så blev det en stark ställning på webben. Deras framgång har blivit så stor (de har lyckats bli en rejäl snackis i Skövde) så även NWT har bestämt sig för att göra en satsning på sitt flaggskepp i Skövde, den dominerande dagstidningen Skaraborgs Allehand (SLA).
För många år sedan arbetade jag på Skövde Nyheter. Det var i början på 90-talet då tidningen datoriserades och hela produktionsprocessen förändrades. Sedan lades tidningen ned under några år men har nu gjort en comeback. Då fick de flesta vänta till dagen därpå för att nås av en lokal nyhet. Genom att vara väldigt snabba med uppdatering av sin hemsida har de lyckats att få stor uppmärksamhet och jag hör fler kommentarer om SNs innehåll än om SLA. Säkert har detta nått ledningen för SLA som nu gör en stor satsning på webben.
Det innebär att Radio Skaraborg, vår P4-kanal i Skaraborg, som alltid var vana vid att vara "det snabbaste" mediet nu fått rejäl konkurrens. Det kommer säkerligen att innebära att en intressant nyhet betydligt snabbare kommer att nå allt fler.
Men det finns också en baksida med snabbt och korta artiklar. Nämligen att det journalistiska "grävandet" minskar. Kraven på snabba leveranser gör att en enskild medarbetare ska prestera alltmer och snabbt. Detta kan försämra det journalistiska hantverket. Den traditionella dagstidningen, med specialister inom olika fackområden, har haft tid för ordentlig research och därmed stärkt den journalistiska kvalitén. Självklart är detta möjligt också i andra medier, men tidningen har länge stått för detta och också gett läsaren ordentliga underlag och bakgrundsmaterial.
Nu är det bara att önska båda skövdetidningar lycka till och som politiker ska vi nog se till att de har mycket att skriva om. Att vi granskas är ju en del av demokratin och förhoppningsvis kan tidningarna nu nå fler läsare.
Du finner adresserna här:
www.skovdenyheter.se
www.sla.se
www.radioskaraborg.se/skaraborg
 

Knota inte!

Vår pastor gav oss en hemläxa i samband med predikan i söndags. Han utmanade alla att leva en vecka utan att "knota". Att klaga är vanligt men inte alltid uppbyggande. Att framföra kritik då något är fel är ju en förutsättning för att vi ska kunna åstadkomma förändringar, men det finns en typ av klagan som inte leder någonstans. Klagan för också med sig en massa negativ energi som bara drar ned och förstör.
Idén om att leva en vecka utan att klaga är intressant och ska bli spännande att få höra om någon som brukar klaga upplevt en förändring.
Gränslandet mellan att knorra/klaga och framföra kritik kan ibland vara hårfint, men kanske det är attutyden bakom som avgör hur vi uppfattar detta?

Uppmuntran är viktigt

Alla blir glada av uppmuntran. Det är stort då man blir uppmuntrad men kanske ändå större att få ge uppmuntran till andra. Någon har sagt att ett uppmuntrande ord under ett misslyckande är värt mer än timmar av beröm efter framgång. Det är bra med beröm, men ofta ges det i samband med en prestation. Då man gjort något så blir man belönad för det. Det är också stort då det sker, men uppmuntran kommer ofta i andra sammanhang när man minst anar det. Det är därför som man tar till sig det.
Jag minns särskilt några gånger då jag känt uppmuntran. De har inte varit förväntade och kommit på ett "överraskande" sätt eller framförts av personer som jag inte förväntat mig att de skulle säga det. En gång var det ett vykort som en dag fanns i min brevlåda, ett telefonsamtal eller en person som stannade mig på torget och uttryckte några värmande ord. Man sätter värde på sådant.
 
Kanske har vi alldeles för lite av uppmuntran? Då borde vi ändra på det! Börja i dag med att uppmuntra någon i din omgivning. Det kan handla om en mening, ett meddelande via brev eller digitala medier. Eller varför inte ta telefonen och ringa någon? Kanske ska du vara så frimodig att du bakar en kaka och går till grannen och överraskar? Ett SMS kan också betyda mycket!
 
I morse blev jag uppmuntrad och det är nog därför som jag skriver detta inlägg i kväll. Det är gott att få men också gott att ge.
 
 

Allhelgona - en tid att minnas men också sörja

Att besöka graven är för många något man gör under allhelgonahelgen. Det är en tid att sörja men också att minnas. I går och i dag är det tiotusentals människor som går till gravar, tänder ett ljud, lägger ned någon blomma eller krans och minns. Vi har anledning att vara tacksamma för de som gått före och banat vägen för oss. I många kyrkor ordnas också minnesgudstjänster och anhöriga som förlorat en nära kan få känna tröst i gemenskapen i gudstjänsten. Även om Sverige i många stycken är ett land som ibland kallas sekulariserat så är det ändå något av evighetens och existentialismens tankar som dyker upp en sådan här dag. Vi behöver minnas men också sörja. Det är en styrka att kunna göra det tillsammans och då kan ett besök i kyrkan vara att rekommendera.
 

Medborgarförslag vitaliserar delaktigheten

Skövde kommunfullmäktige får många medborgarförslag. Det är mycket bra. Det innebär att invånarna, egentligen bättre beteckning än medborgarna, får lämna förslag inom alla kommunala områden. Det har hittills handlat om trafikfrågor, konst och kultur, satsningar på Billingen, marknadsföring av staden, belysningsfrågor, tillgänglighet, fritidssatsningar och annat. Med andra ord mängder av olika områden.
Alla gillar inte idén att medborgarna har denna möjlighet. Det finns de som hävdar att det är de politiska partierna som ska ha känningar bland folket och föra fram synpunkterna sedan i förslag till berörda nämnder eller som motion till fullmäktige.
Jag är mycket positiv till dessa initativmöjligheter för medborgarna och det är min ambition att fortsätta verka för dem.

Gothia Science Park växer

Den åttonde etappen av Gothia Science Park är nu inflyttningsklar. Teknikparken växer så det knakar och det är glädjande att se hur inkubatorn driver fram nya företag. Dessa växer och anställer och så håller det på. Nu finns över 6000 kvadratmeter nya ytor. Glädjande nog har man inte ens hunnit inviga det nya huset förrän planeringen av ett nytt hus dragit igång.
 
 

RSS 2.0