Valsedlarna i Skaraborg är klara

 
Det är med stor tacksamhet och rejäl ödmjukhet som jag ännu en gång får kämpa i en valrörelse som toppnamn för Krist-demokraterna i Skaraborg. Ikväll valdes jag att vara etta på regionfullmäktigelistan, en position som jag även hade 2010. Då var också Eva-Lott Gram, från Hjo, tvåa och vi får nu möjligheten att vara toppkandidater tillsammans ännu en gång.
Nu är vi mer erfarna och kanske ändå mer laddade för nu vill vi ta över ledningen i Västra Götalandsregionen. Min avsikt är att kämpa för att alliansen tar över och att kristdemokraterna tar plats i den yttersta ledningen för regionen. Det kommer jag att satsa på.
 
 
I mitt tal till de många kristdemokraterna från Skaraborg som mötte upp till nomineringsstämman så använde jag mig av tre värdeord. Som illustration använde jag detta vedträ. Jag vill med detta också illustrera att jag brinner för frågorna. Vedträt tog jag med från vedboden där jag ägnade en helg åt att stapla ved. Sista sommaren som min Far levde så tog jag ned några träd och han stod vid klyven och klöv björkveden. Så istället för att brännas så blev den illustration ikväll.
V-E-D; Värderingar, Empati och Delaktighet
 
Jag brinner för de kristdemokratiska värderingarna. De principer som bär kristdemokratin ska jag driva så starkt som jag kan. Jag tänker på människovårdet, alla människors lika och unika värde, på förvaltarskapstanken där vi förvaltar skapelsen istället för att förbruka den, om subsidiaritet som handlar om att fatta beslut på mesta ändamålsenliganivå och alla de andra värdena som är ryggraden i vår politik.
Men det krävs också empati, att känna och visa medkänsla för den enskilda människan. Att bry sig om den som inte får tid hos läkaren, den som blir nekad en sängplats, den som inte orkar tala för sig själv längre, flyktingen som hamnat i vårt land och alla de barn och unga som far illa. Utan en sann medkänsla blir man inte trovärdig och jag är tacksam för de som jag hittills kunnat möta, men jag vill mycket mer.
Det tredje ordet, delaktighet, är en programförklaring från min sida. Jag vill betona vikten av att vi arbetar tillsammans, krokar i varandras armar och bildare kedja. Jag talade om att "jaget är viktigare än laget" och att vi alla behövs. Att träda upp som lokala politiker, regionala politiker och nationella politiker är något som jag vill se mycket mer av. Jag är för personval, men det är inte jaget som är det viktiga, utan partiet. Jag citerade Alf Svensson som med auktoritet sa nyligen: "Jag har hört att det finns de som säger Jag och Partiet. Det heter Partiet och jag".
 
Vi fastställde också riksdagslistan ikväll. Den toppas av Annika Eclund och Björn Rubenson.
 
 

Debatt om järnvägar och vård i livets slutskede

Det har varit några intensiva dagar i Vänersborg. I måndags möttes den kristdemokratiska regionfullmäktigegruppen för samtal om aktuella frågor men också en hel del inför de kommande valen. Vi var på Ronnum i Vargön och hade vårt gruppmöte. Idag har det varit regionfullmäktige i Vänersborg och jag var med i två debatter.
Den första handlade om Karlsborgsbanan. Jag ställde en fråga till regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman om vi kan förvänta oss något svar om Karlsborgsbanan. Hon sa att det blir inga besked innan valet och att skaraborgarna kan samtala om detta under valrörelsen. Min point var att det har vi väl gjort i fyra år och menade att hon bara förhalar frågan. För de som vill avveckla den ligger den som en hämsko över området och hindrar bland annat Tibro att utveckla sitt centrum. För de som vill rusta upp banan innebär varje dag bara ökade kostnader. Det borde vara så att Losman ser till att frågan kan avgöras i regionfullmäktige. Men det verkar dröja. Det var i alla fall ett besked.
Det andra inlägget handlade om palliativ vård och jag vill lyfta fram vården i livets slutskede. Det blev en bra debatt och vi var nog överens om vikten av denna vård. Jag framhöll säskilt närstående och deras behov. Blev en rätt hyfsad debatt och vi var överens om vikten av insatser. Ingen ska behöva dö ensam var vi nog överens om. Detta tema är också underlag för en debattartikel som jag skrivit ihop med vår gruppledare och som cirkulerar runt i flera tidningar.

Intensiva dagar i höstmörkret

Att vara förtroendevald är inget vanligt jobb. Det är ett sätt att leva. Man får vara med om väldigt många upplevelser som verkligen berikar och förhoppningsvis gör man också nytta för medborgarna. Om man inte gör någon som gör skillnad så röstas man bort i nästa val. Det är demokratins styrka.
Så här års är det intensiva dagar. Så mycket händer samtidigt och man får vara med om både "hög och lågt". Vi som arbetar inom partierna är nu fullt sysselsatta med att planera för valen 2014. Mycket tid går åt till samtal och strategidiskussioner och arbetet med valsedlarna är i full gång.
I går hade jag ett "tight" schema, men eftersom jag åker kollektivt får jag också några timmar på tåget för att kunna läsa och skriva. Men då jag kom till stationen strax efter kl 7 igår morse möttes jag av skylten "tåget inställt" eller "preliminär tid" och så ett klockslag som inte lovade någonting. Klockan 09.00 skulle jag vara i Örebro och det är ca 15 mil dit. Snabbt gällde det att få tag på bilen och sedan köra till nomineringsstämman där jag skulle vara ordförande. Jag räknar alltid med att tåget går då det ska, men igår blev det jäktigt. Sedan skulle jag hem för att vara värd för ett arrangemang som Västra Götalandsregionen ansvarade för. Min planering var att ha fått fyra timmar på tåget för att läsa och skriva och det blev istället en förskjutning av detta. Däremellan hann jag också med ett antal telefonsamtal för att klara ut en del aktuella frågor.
Jag är tidsoptimist och räknar med att "allt ska gå som tåget", men även jag börjar nu att undra över om det går att åka kollektivt med små tidsmarginaler. Alternativet är att åka till en plats dagen innan för att hinna med.
Att vi behöver satsa på kollektivtrafiken är så uppenbart. Förhoppningsvis kan partierna enas inför nästkommande mandatperioder på att vi behöver bygga ut både väg och järnväg. 

Svensk mat visar upp sig i Storbritannien

Vårt svenska kök genomång en internationell lansering. Allt fler uppmärksammar vår mat och framför allt hela upplevelsen kring matbordet. Att vi satsar på lokalproducerat har framgång. Detta var tydligt då vi var värdar för World Food Travel Summit. Nu är det dags för Try Swedish! En stor satsning där västsverige visar upp sina läckerheter från Bohuskusten. Våra skaldjur och konceptet skaldjursresan sprider sig och lockar fler och fler internationella besökare.
Satsningen i Storbritannien har uppmärksammats av flera medier och vi är glad över att få denna exponering. Den leder till att fler besöker västsverige och det är precis vad vi vill.