Sjukhuset har pengar över

Skaraborgs Sjukhus, som är en del av Västra Götalandsregions hälso- och sjukvård, visar bra siffror i bokslutet. Ledningen uttalar sig i SN och menar att de har balans i budget men inte i verksamheten.
Några stora utmaning finns inom:
- sommarvikarierna
- obemannade tjänster på psykiatrin
- långsiktiga svårigheter med kompetensförsörjning
 
Med anledning av de många skriverier som varit kring psykiatrin ställer jag vid nästa regionfullmäktige en interpellation. /det uppmärksammas av SLA idag). Den handlar om vad regionen totalt gjort för att hjälpa Skaraborg som uppenbarligen har problem. Jag vill veta vad den politiska ledningen gjort för att underlätta situationen i Skaraborg där många patienter har drabbats av situation som uppstått. Det ska bli intressant att få svar på den frågan. När regionen bildades så var ju tanken att vi skulle skapa en "stor familj" och hjälpas åt. Hur fungerar det nu efter 15 år?
 
 

Inte lätt att vara kollektivresenär

Jag föredrar att åka kollektivt. Ofta fungerar det bra, men i dag var en rejäl struldag. Tåget som jag hade räknat med att komma med på var inställt. Då gäller det att snabbt få reda på alternativ och jag loggade in mig på både Västtrafiks och SJs sajter. Tyvärr kunde jag inte få fram information varför jag ringde till Västtrafik. Jag blev trevligt bemött men enda beskedet var att jag behövde ringa till SJ eftersom tåget inte var ett Västtrafiktåg. Men om jag väntade 40 minuter kunde jag ta en buss till en angränsande station och vänta en halv timma för att sedan ta nästa tåg. Då tittar jag mig omkring och ser att bussen som skulle anlända om 40 minuter stod vid busshållplatsen. Chauffören meddelar att vi skulle nog hinna till nästa station för att där kunna åka med ett tåg. Mycket riktigt så kommer ett tåg som gör att mina förhoppningar att hinna hem ökar. Ombord försöker jag att boka en biljett till ett annat tåg som jag skulle försöka byta till. Då fungerar varken mobilen eller datorn. Vid en station lyckas jag få nätkontakt och kan beställa en biljett. Tyvärr blir det växelfel och tåget som jag sitter på är 20 minuter försenat. Det innebär att jag helt enkelt missat tågen som jag beställt en biljett till.
Nu sitter jag ombord på ett annat tåg och skriver detta. Nu har jag i alla fall en uppkoppling men är rejält försenad och missar ett viktigt möte.
Kanske ska man resonera att man ska vara glad att man överhuvudtaget kommer hem, men faktum är att jag övervägde i morse att ta bilen. Men eftersom jag föredrar att åka tåg så står bilen kvar hemma på parkeringen.
 
Några timmars strul, ett missat möte och frustration att inte de olika tågoperatörna kan ha gemensam kundtjänst eller lämna information om varandra, att inte kunna få uppkoppling med mobilen, och dessutom så var jag nog inte den enda som råkat ut för missöden utan trängseln var rejäl, så konstaterar jag nu att jag borde nog ha tagit bilen.

Debatten fortsätter om pensionerna

Förra veckan skrev jag ett debattinlägg om pensionärernas frustration i samband med att de första pensionerna betalats ut 2014. I dag kommenteras detta i en insändare i Skaraborgs Allehanda. Jag skrev att "pensionärerna upplever att pensionen minskar", ett ordval som uppmärksammas i insändaren. När en pensionär öppnar kuvertet så kan de konstatera att pensionen 2014 blir betydligt lägre än den var under 2013. Det blir alltså inte lika mycket över i plånboken. Samtidigt så bygger all framtida pension på beräkningar och ingen har egentligen ett löfte om en viss summa.
Nu kan man diskutera vissa ord eller uttryck men faktum är att många pensionärer är missnöjda. Därför känns det skönt och trovärdigt att kunna debattera denna fråga eftersom Göran Hägglund är den partiledare i alliansen som i alla budgetförhandlingar lyft fram pensionärernas situation. Han har haft framgång för sina krav, men vi är ändå inte nöjda. Fler insatser krävs. Kristdemokraterna står på pensionärernas sida.

Moderaternas provval i Skövde väcker uppmärksamhet

Moderaterna kör ofta med öppna kort. Det är nog en effekt av Schlingmans påverkan och när det gäller provvalen så har det verkligen varit öppet. Till och med vi som inte är medlemmar i partiet har fått delta i provvalen. Region och riksdagslistorna är klara och snart är det dags för kommunlistorna. I Skövde har provvalet väckt uppmärksamhet. Michael Nimstad, som jag arbetat nära i ett styrelseuppdrag, beskrivs som en "skräll". Han fick oerhört starkt stöd bland allmänheten och om detta skriver nu lokala medier.
Läs mer i SN och SLA