Alliansen satsar på forskning

Det är ett glädjande besked att det kommer en satsning på forskning. I dagens DN beskrivs hur regeringen kommer att stärka forskningen genom att satsa på spjutspetsforskning. Det finns en börda som ofta drabbar svenskar och den kallas ofta för Jantelagen. Rättvisetänket och alla ska vara med har ibland en hämmande effekt. Nu vågar alliansen satsa på vissa områden och det är modigt gjort. I första hand handlar detta om satsning på forskarna för det är oftast människor som är det viktiga, samtidigt som tekniken och material ibland drar stora kostnader. Innovationspolitiken är avgörande för Sveriges framtid och en ökad satsning på forskning är mycket välkommen.

Järnvägssatsning i Västra Götaland

Idag har alliansens partiledare släppt en rejäl nyhet. En stor satsning på järnvägar är på gång. För oss i Västsverige så blir det en satsning på delar av sträckan Borås-Göteborg som bland annat innebär en satsning på Landvetter. För oss i Skaraborg så väntar vi på besked om underhållspengar till Västra Stambanan och vi hoppas att detta kommer med i regeringens satsning.
 

Kristdemokraterna bryr sig om pensionärerna, enligt SLA

Jag tillhör dem som börjar att läsa min morgontidning (Skaraborgs Allehanda) med att kolla in ledaren. Idag tar den upp likheter i politiken och pekar på att i några fall verkar det inte vara någon skilland mellan S och M i deras syn, t ex verkar båda vara bolagens bästis. Men ledaren avslutar med en passus till partierna att också bry sig om pensionärerna.
Det är två delar i det som jag reagerade på:
1. Ledaren beskriver att Kristdemokraterna är det parti som bryr sig om pensionärerna, men är ensam om det
2. De andra partierna bryr sig inte om vad KD står för
 
Detta pekar på vikten av att samla röster. Skulle fler ha röstat på Kristdemokraterna hade makten ökat och påverkan av politiska beslut hade varit större. Det är därför som vi vädjar att fler ska rösta på Kristdemokraterna. Pensionärerna är en viktig grupp och det råder ingen tvekan om att de har stöd i den kristdemokratiska politiken. Men fokus just nu är inte på de äldre (även om den är en viktig fråga). All politikutveckling i partiet går ut på att lyfta fram barn och ungdomars uppväxtvillkor. Många barn har det tufft idag och den psykiska ohälsan bland unga ökar. Vår idé är att samhällsgemenskapen byggs genom familjen och därför blir familjepolitiken i fokus. Vår kamp fortsätter för att föräldrar ska få mer tid för sina barn. En särskild målgrupp som vi är måna om är ensamstående föräldrar som har det tufft ekonomiskt idag. En av arbetsgrupperna som arbetar med vårt politiska underlag inför valet 2014 handlar om skolan. Ska bli spännande att följa.

Om alla gjorde rätt för sig

I dag läser jag i Skaraborgs Allehanda att man uppskattar att fuskåkandet kostar Västtrafik (vårt regionala kollektivtrafikbolag) cirka 50 miljoner kronor per år. De pengar skulle göra stor nytta om de tillfördes verksamheten. Som kristdemokrat talar jag om vikten av värden. Med värden menar vi sådana konkreta ställningstaganden som leder till att vi bygger en god samhällsgemenskap. Ärlighet och hederlighet och att göra rätt för sig är sådana grundläggande värden som det goda samhället behöver. Många lurar andra och det allra farligaste med detta är att efter ett tag ser man inget fel med det. Så är det säkert med fusken i kollektivtrafiken. Man sätter det i system och om det inte finns kontrollanter så blir det snarare regel än undantag att man plankar. Men det drabbar alltid andra. Det finns de som inte vill betala skatt och gör allt för att pengarna ska hamna i egen ficka. Men de kräver själva skolgång, ambulans och sjukhusvård. Men det goda samhället kräver att alla bidrar.
 
Jag tycker att ROT- och RUT-avdrag är mycket bra. De har gjort svarta jobb vita. Det är inte anständigt ett land att folk ska emgageras för jobb utan den trygghet som en anställning innebär.
 
Därför uppmanar vi alla att göra rätt för sig. Det skulle vara intressant att veta hur mycket skatten skulle kunna sänkas om alla betalade det som de ska göra. Säkert handlar det om mycket stora summor.