Inför tydligt system för ursprungsmärkning

Vad äter vi? Var kommer maten ifrån? Dessa två frågor behöver besvaras. Ett enkelt sätt att göra detta är att införa ett tydligt system för märkning av produkter. Vi vill veta vad vi stoppar i oss helt enkelt. Konsumentkrav om närproducerade livsmedel blir allt viktigare och mängder av onödiga transporter kan undvikas. Konsumenten har stor makt och vill göra aktiva val. Men det behöver finnas en tydlig märkning av produkterna. När man står i affären och ska göra ett val kan en sådan märkning leda till att vi väljer sådant som är bra för både människan och naturen. Jag vill verka för att EU tar fram gemensamma regler för märkning av produkter så att vi får hjälp att göra kloka val. Rättvisemärkning är ett sådant exempel som också stärker utvecklingsländerna.

Det finns många olika "etiketter" på varor som är angelägna. Ursprungsmärkning, rättvisemärkning, ekologisk odlade och energideklarationer är sådant som konsumenter efterfrågar. Samtidigt så kan vi inte ha massor med olika etiketter utan dessa behöver samordnas och göras enkla. Etiketten "ett gott miljöval" ska vara laddat med en massa krav men ändå göras enkelt för konsumenten att förstå. Att detta sker i EU gör att vi kan få gemensamma systen i alla europeiska länder.

Politik, Kristdemokratena, EU-valet 

Kristdemokraterna inför EU-valet på webb-TV

Vill du veta mer om Kristdemokraterna? Möta några av dem som kandiderar till EU-valet? Då kan du ta del av vårt lokal-TV-program som sänds på Öppna Kanalen i Skövde. Klicka här.

Conny Brännberg är programledare och visar en informationsfilm gjord av några elever på Kaggeholms folkhögskolas medielinje. I programmet möter du en rad kända kristdemokrater. Fyra av kristdemokraternas kandidater presenterar sig och sina frågor. De är Ella Bohlin, Sofia Modigh, Christina Doctare och Tuve Skånberg.

Alf Svensson - en lysande retoriker

Ikväll trollband Alf Svensson publiken som hade kommit till Stadsbiblioteket i Göteborg för att vara med på ett kampanjmöte inför EU-valet. Alf Svensson talade om EU som ett fredsprojekt och vikten av att bygga EU på värden. Ännu en gång visade han med tydlighet att han är en av Sveriges största retoriker.Kvällen inleddes av Ella Bohlin som engagerat pekade på de hjärtefrågor som driver henne. Hon avslutade med att skildra några upplevelser hon gjort i mötet med vitryska ungdomar som kämpar för demokratin. Hennes engagemang smittar av sig och hon talar med både tydlighet och auktoritet. Alf och Ella har båda det gemensamt att de går hem hos breda grupper. Unga människor gillar Alf och äldre gillar Ella. Men unga gillar också Ella och ser henne som en förebild.

Dessa båda drar ett stort lass i valrörelsen men rapporterna från Sofia Modigh, Christina Doctare, Per Landgren och Tuve Skånberg tyder också på att kampanjen har framgång. I Skaraborg har jag och Holger Gustafsson försökt att vara på många platser och synas i vimlet.

Tillsammans kan vi! Vi bör sikta på två mandat under de kommande fem åren!