Inför tydligt system för ursprungsmärkning

Vad äter vi? Var kommer maten ifrån? Dessa två frågor behöver besvaras. Ett enkelt sätt att göra detta är att införa ett tydligt system för märkning av produkter. Vi vill veta vad vi stoppar i oss helt enkelt. Konsumentkrav om närproducerade livsmedel blir allt viktigare och mängder av onödiga transporter kan undvikas. Konsumenten har stor makt och vill göra aktiva val. Men det behöver finnas en tydlig märkning av produkterna. När man står i affären och ska göra ett val kan en sådan märkning leda till att vi väljer sådant som är bra för både människan och naturen. Jag vill verka för att EU tar fram gemensamma regler för märkning av produkter så att vi får hjälp att göra kloka val. Rättvisemärkning är ett sådant exempel som också stärker utvecklingsländerna.

Det finns många olika "etiketter" på varor som är angelägna. Ursprungsmärkning, rättvisemärkning, ekologisk odlade och energideklarationer är sådant som konsumenter efterfrågar. Samtidigt så kan vi inte ha massor med olika etiketter utan dessa behöver samordnas och göras enkla. Etiketten "ett gott miljöval" ska vara laddat med en massa krav men ändå göras enkelt för konsumenten att förstå. Att detta sker i EU gör att vi kan få gemensamma systen i alla europeiska länder.

Politik, Kristdemokratena, EU-valet 


Kristdemokraterna inför EU-valet på webb-TV

Vill du veta mer om Kristdemokraterna? Möta några av dem som kandiderar till EU-valet? Då kan du ta del av vårt lokal-TV-program som sänds på Öppna Kanalen i Skövde. Klicka här.

Conny Brännberg är programledare och visar en informationsfilm gjord av några elever på Kaggeholms folkhögskolas medielinje. I programmet möter du en rad kända kristdemokrater. Fyra av kristdemokraternas kandidater presenterar sig och sina frågor. De är Ella Bohlin, Sofia Modigh, Christina Doctare och Tuve Skånberg.

Alf Svensson - en lysande retoriker

Ikväll trollband Alf Svensson publiken som hade kommit till Stadsbiblioteket i Göteborg för att vara med på ett kampanjmöte inför EU-valet. Alf Svensson talade om EU som ett fredsprojekt och vikten av att bygga EU på värden. Ännu en gång visade han med tydlighet att han är en av Sveriges största retoriker.Kvällen inleddes av Ella Bohlin som engagerat pekade på de hjärtefrågor som driver henne. Hon avslutade med att skildra några upplevelser hon gjort i mötet med vitryska ungdomar som kämpar för demokratin. Hennes engagemang smittar av sig och hon talar med både tydlighet och auktoritet. Alf och Ella har båda det gemensamt att de går hem hos breda grupper. Unga människor gillar Alf och äldre gillar Ella. Men unga gillar också Ella och ser henne som en förebild.

Dessa båda drar ett stort lass i valrörelsen men rapporterna från Sofia Modigh, Christina Doctare, Per Landgren och Tuve Skånberg tyder också på att kampanjen har framgång. I Skaraborg har jag och Holger Gustafsson försökt att vara på många platser och synas i vimlet.

Tillsammans kan vi! Vi bör sikta på två mandat under de kommande fem åren!

Lyssna till varför Alf Svensson vill till Bryssel

Idag har Alf Svensson varit på besök i Skaraborg. Han var inbjudan till Kinnarps. Radio Skaraborg mötte honom. Vill du lyssna till varför han vill till Europaparlamentet? Klicka här

Kristdemokraternas tidigare partiledare drar stor uppmärksamhet till sig och tiotusentals flygblad har spritts över hela landet i samband med hans personvalskampanj.

Kristdemokraterna, Alf Svensson, EU-valet

Rösta - plikt eller möjlighet?


Det är många som basunerat ut att vi kan förvänta oss ett lågt valdeltagande vid EU-valet den 7 juni. I samband med den stora novembermätningen 2008 frågade SCB om deltagandet och många medier hakade på och drygt ett halvår innan valet ansågs det vara det "glömda" valet.  I vintras la EU-upplysningen också ut en sådan rubrik på sin hemsida.

Nu har medierna börjat att bevaka valet och det återstår bara två veckor tills den "stora valdagen". Men redan har några röstställen rapporterat om ett ökat intresse.

Att fritt äga en röst är förutsättningen för demokratin. För fem år sedan valde majoriteten av svenskarna att inte rösta. Därmed utnyttjade de inte heller sin demokratiska möjlighet att direkt påverka valet. Indirekt kanske det gynnade eller missgynnade något av partierna.

Ska man betrakta röstandet som mer än en rättighet och istället tala om skyldighet. Flera personer som jag mött under valrörelsen har talat om sin "medborgerliga plikt", dvs att rösta.

De politiska partierna gör nu vad de kan för att få fler att rösta. Kristdemokraterna använder sig av en uppmärksammad TV-reklam. Medierna har nu också chansen att ta sitt ansvar och granska, kommentera och informera om valet.

Min uppmaning är tydlig: Gå och rösta! Använd din möjlighet att påverka utgången av de svenska representanterna. Jag ser gärna många kristdemokrater i Bryssel. Kryss gärna Ella Bohlin!

Politik, EU-valet, demokrati, röstning, Kristdemokraterna, Ella Bohlin

Många kommer att rösta på Kristdemokraterna

I dag har kampanjarbetet inför EU-valet fortsatt. Jag har varit i Lidköping och Skövde. I den idylliska staden Lidköping var det stor marknad och en massa människor ute. Det var också flera blåsorkestrar på plats och förgyllde tillvaron med vacker musik. Ett glatt gäng kristdemokrater satsade på att försöka övertala lidköpingsborna att rösta. Tyvärr var det väldigt många som sa att de inte skulle rösta alls. Nu gäller det att vara ute på gator, torg, skolor, arbetsplatser och andra platser där människor finns. Först och främst för att uppmana till röstning den 7 juni, men också att inspirerar för att de lägger sin röst på Kristdemokraterna.


Sedan fortsatte vi till Skövde och var med på Rydsdagen i Södra Ryd. Det kändes väldigt uppmuntrande att få höra många personer som bestämt sig för att rösta på Kristdemokraterna. Det värmer gott när man möter människor som uppskattar de insatser man gör. Det var också några som bestämt sig för att bli medlemmar i Kristdemokraterna.
Många partier har nu synts ute i vimlet och det börjar att bli lite valstämning, men valtemperaturen är fortfarande lite ljum. Men nu när medierna börjar intressera sig för EU-valet kommer säkert många fler att höra av sig.På Rydsdagen i Södra Ryd tillsammans med Holger Gustafsson och Ann-Katrin Jönsson

Kristdemokraterna, EU-valet

Haft en ledig dag

Det är fantastiskt att få ha uppdrag som man verkligen trivs med. Jag är otroligt tacksam för möjligheten att få vara politiker. Under vintern har det varit många och långa dagar. Därför var det skönt att kunna klämma in en ledig dag innan den sista spurten inför EU-valet inleds.

Vi har varit vid torpet och pysslat idag. Klippt gräs, planerat för en grillplats och fått ner fyra potatisar i landet och två tomatplantor. Ambitionen var ett riktigt stort grönsaksland men det får vänta. Kanske blir det någon rad med sallad också.


Varmkomposten har tömts och härlig svart mylla omger tomaterna


Välkommen och hjälp oss att inviga vår nya grillplats

Folknykterhet - fantasifoster eller spännande vision?

I dag firas Folknykterhetens Dag. Det har skett sedan 1924 och hette länge Nykterhetsfolkets dag. Alla en dag då man satte de nyktra i centrum. Numera talar vi om folknykterhet som handlar om visionen om att det svenska folket ska dricka mindre.

Är idén om nykterhet bara ett missfoster eller kan den vara en drivkraft som kan få EU-parlamentariker att agera i riktningar så att alkoholen framöver får en helt annan ställning än idag?

Om jag hade talat på Folknykterhetens Dag så hade jag nog lyft fram
- Mängden alkohol över gränserna måste minskas
- Den illegala handeln med alkohol måste stoppas
- Langning till minderåriga måste upphöra
- En attitydförändring till alkohol är nödvändig
- Att lagstiftning är plan B. Plan A är att folk frivilligt väljer bort alkoholen
- Att de europeiska länderna måste tillsammans se alkohol som ett hot mot folkhälsan
- Att barn har rätt till att växa upp i "vita " zoner

Se till att den som du sänder till Bryssel är en lovar att verka för en ändrad alkoholpolitik.Mobilisering av kristna väljare

En ny sajt har startat: Vote and Pray. På deras hemsida kan man läsa " Kampanjen "Be och Rösta 2009" siktar på att mobilisera, inspirera och informera troende kristna i Europa att vara delaktiga i valet till Europaparlamentet."

I de amerikanska valen talar man ofta om den kraft som kristna utgör. Kanske är det också dags för Europas kristna att ställa upp för en värdegrund som gör skillnad.

Sajten nås via www.prayandvote2009.eu

Det är European Coalition for Israel som lanserar den.

TV-reklam - nytt sätt för politikerna att nå väljarna

Politisk TV-reklam är ett nytt grepp i Sverige. Kristdemokraterna gör nu en storsatsning och hoppas på detta sätt väcka ett ökat intresse för Europaparlamentsvalet. Andra partier rasar och anser att politiker ska inte använda denna typ av kommunikationskanal.

Är det kontroversiellt? Se själv:


Din makt som konsument är stor

Köp ekologiskt! Köp rättvisemärkt! Denna typ av uppmaningar har lett till att många konsumenter väljer livsmedel med denna typ av etiketter. Därmed framför man också ett budskap till marknaden: Jag vill ta ansvar och markerar detta genom mina inköp.

På en marknad råder efterfrågan och tillgång. Det som efterfrågas görs tillgängligt. Om efterfrågan saknas och ingen köper en vara så försvinner utbudet på marknaden.

Jag tror att ibland ska man lagstifta, men konsumentmakten är stor och kan göra en verklig skillnad.

Kristdemokraterna ställer krav på märkning av produkter, t ex ska det tydligt framgå om en gröda är genmodifierad så ska en tydlig GMO-etikett finnas med. Likaså ska alla grödor ha ha en tydlig markering med ursprungsland.

Inför EU-valet framstår konsumentfrågorna som allt viktigare. Självklart tror jag att politikerna har ett ansvar, men jag påstår att den verkliga makten har konsumenten,

Påverka marknaden nästa gång du går in i en butik och köper en vara. Välj klimatsmart!

EU-valet. GMO, Kristdemokraterna, Konsumentmakt

Din röst kan göra skillnad

-Jag kommer inte att rösta alls i EU-valet, därför att...

Trots att vi bara börjat dra igång valrörelsen så har vi träffat massor med människor och diskuterat röstningen inför Europaparlamentsvalet 7 juni. Många har redan bestämt sig att rösta på ett visst parti, men många undrar vad det är för skillnad mellan partierna, men många verkar också "aktivt röstskolka". Skälen till att man avstår är många, men det verkar som att många är besvikna på de traditionella partierna och vill därför markera att de inte gillar den förda politiken och att avstå blir då en markering.

Jag försöker att uppmuntra till att rösta. Demokratin bygger på att vi använder oss av röstning som ett aktivt instrument för att fördela makten i förhållande till folkviljan. 

Årets EU-val kan komma att avgöras av "nya" partier. Inte för att de egentligen har ett så starkt folkligt stöd, men om många avstår från att rösta överhuvudtaget, så får de "nya" partierna ett större utrymme eftersom de verkar ha en god förmåga att mobilisera sina väljare.

Därför är min uppmaning; RÖSTA! Det kan vara så att just din röst avgör. 

Självfallet säger jag också att en röst på Kristdemokraterna är en framtidssatsning. Vi har startat en ny sajt som uttrycker "MITT SKÄL". Gå in och se varför du ska ge din röst på en kristdemokrat; www.mittskal.se

Fundera ordenligt igenom vem du vill se som din representant i Europaparlamentet. Välj någon som verkar vara en god företrädare för dina åsikter och ge den ditt kryss.

 


Släpp fram de unga politikerna

Varför har ni så många gamla på er lista? Varför gör ni inte som Kristdemokraterna. De har Ella Bohlin, en ung politiker, på första plats.

Detta var en fråga från en elev häromdagen på en debatt om kandidaterna till Europaparlamentet.

"Betonghäckar" och "köttberget" är två metaforer som använts för att beskriva de som både klamrar sig fast vid makten och de som "står i vägen" för en ung generation som vill komma fram.

Jag har läst en del inlägg där Folkpartister försvarar sin lista med att erfarenhet är bra.

När Kristdemokraterna sammanställde sin lista så var självfallet ålder en viktig aspekt, men jag tror att politisk ambition, "viljan att åstadkomma något" var en mycket viktig aspekt. Vi valde Ella Bohlin som vår kandidat enhälligt. Hon är ung, 30 år, men är också en erfaren politiker, vilket inte minst märks i hennes utmärkta TV-debatter och intervjuer.

Om man granskar Kristdemokraternas lista så finner man en del äldre, men också många yngre. Några från norr och några från söder. En del är födda i Sverige medan andra kommer från andra länder. Alltså en lista som speglar många olika människor. Tanken är att man på listan ska kunna finna "sin" politiker.

Jag är stolt över att vara med i ett parti som släpper fram de unga. Det har inte minst den unga generationen upptäckt. Samtidigt så är det många som visar Alf Svensson sitt stöd. Nu tror jag inte att unga alltid röstar på en ung och att pensionärer enbart lägger rösten på en senior. Mångfald och en spridd lista tror jag är bäst. 

Kristdemokraterna presenterar ett starkt lag inför Europaparlamentsvalet.

Nu är det nog så att "kryssen" kommer att avgöra. Jag tror att valet den 7 juni kommer att bli det stora "kryssvalet"

Kristdemokraterna, Ella Bohlin, EU-valet 

Är Anna Odell kriminell?

Okänd, kvinna 2009-349701är rejält i debatten nu. Konstfackseleven Anna Odell har genom sin utställning om den fejkade psykosen dragit igång en stor kulturdebatt.

Oavsett vad man tycker om själva konstverket - vissa anser att det överhuvudtaget inte är konst utan bara trams - så har det blivit flera parallella debatter.

En handlar om konst och kultur, om vilka rättigheter och friheter som en konstnär har. Hur långt på gränserna får en konstnär tänja. Vad är provokation? Vad ska vara tillåtet? Nu har åklagaren bestämt sig för att pröva detta rent juridiskt.

En annan debatt handlar om patientens rätt inom den psykiatriska vården. Annas beskrivning av känslan av maktlöshet som en patient blir utsatt för väcker många frågor.

En tredje handlar om varför en student kan få sådan uppmärksamhet när vi har flera tusen konstnärer som inte märks alls i samma utsträckning. Har kulturen blivit en fråga om "utsmyckning" och om estetik ska försköna.

En sak är i alla fall säker - Odell har dragit igång en debatt och kulturen diskuteras.

Anna Odell, Aftonbladet.

EU-debatt i Herrljunga

Det är verkligen roligt att vara ute på gymnasieskolor och möta alla frågor som den unga generationen har. Det är 335 930 nya väljare i detta val (163 061 kvinnor och 172 869 män) och de har massor med frågor. Ibland sägs det att ungdomar inte är intresserade av politik, men det är inte den bild man får då man besöker skolor. Det är nog så att det traditionella partiarbetet inte intresserar, men åsikter det har den unga generationen.

Idag var det debatt i Herrljunga. Aulan fylld med Samhällsvetare som hade massor med frågor. Den första handlade om jordbrukspolitiken och vad vi anser om CAP. Jodå, Herrljunga ligger mitt på västgötaslätten och där finns massor med bönder. Denna första fråga satte ribban och sedan blev det massor med frågor kring både stort och smått.

Några i publiken tyckte att det var för få unga som släpptes fram på listorna. Känns därför extra skönt att veta att Kristdemokraterna har valt att ta med många unga på listan inför Europaparlamentsvalet. Dessutom finns en del äldre och på så sätt återspeglar listan olika väljare.

Jag tror att detta val kommer att avgöras genom "kryssen". Vi får se när valmyndigheten räknat samman resultaten.

Ta hand om varandra

Under de senaste dagarna har jag deltagit i tuffa budgetsamtal. I Skövde ingår jag i majoriteten (Allians för Skövde, KD,M,C,och FP) och i Västra Götalandsregionen är vi tyvärr i opposition eftersom FP, C och S regerar tillsammans.

Skatteintäkterna är mycket lägre än vad vi räknade med då vi la budgeten förra året. Planerna måste revideras. Neddragningar är oundvikliga. Att höja skatten i detta läge har inte ens S föreslagit.

Den närmaste tiden ställer stora krav på solidaritet. Omsorgen om varandra måste lyftas fram. Jag tror att alla har vi någon i släkten eller vänkretsen som varslats eller som redan blivit av med jobbet. I en sådan tid behöver vi stötta varandra. Socialtjänsten och Hälso- och sjukvården kommer att ha ett tufft job framöver.

Nu är det viktigt att fundera kring prioriteringar. Det innebär att något ska ställas före något annat. Vi kommer inte att kunna genomföra alla önskemål. Vad är det som är viktigast, blir en angelägen fråga?

Kristdemokraterna menar att människan och omsorgen om varandra måste stå i centrum. Då Göran Hägglund blev vår partiledare myntade han begreppet:

Jag vill ha ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.

Klokt sagt och visar på gott ledarskap och en hög politisk ambition.

Kristdemokraterna, Göran Hägglund, Skövde, Politik


Vi möter våra kommuninvånare

Ikväll avslutar vi vårens kommundelsstämmor. Kommunfullmäktige i Skövde har beslutat att vitalisera sitt arbete och bland annat infört allmänhetens frågestund och medborgarförslag.

Vi har också kommundelsstämmor. Vi som är i presidiet inbjuder invånarna att komma och berätta om sina framtidstankar eller framföra synpunkter om "vad som helst" inom kommunen.

Det har varit mycket intressanta kvällar och vi har mängder med synpunkter och idéer med oss inför det fortsatta kommunala arbetet.

Det är särskilt glädjande att konstatera att många är mycket nöjda, men samtidigt finns det "utvecklingspotentialer"

Ikväll kommer vi att ha kommundelsstämma i Södra Ryd. Den äger rum i Rydskolans matsal

Som kommunfullmäktiges ordförande bir man glad och stolt över alla engagerade kommuninvånare.

Då har vi dragit igång EU-valrörelsen!

Eu-valrörelsen är inledd

Nu har vi inlett valrörelsen inför Europaparlamentsvalet. Ett glatt gäng mötte väljare och delade ut information på Hertig Johans Torg i Skövde

Nu börjar valrörelsen på riktigt

På Europadagen 9 maj sparkar vi igång vår valrörelse "på riktigt". Vi kommer att möta mängder med människor och på många olika sätt göra vår röst hörd. Jag vädjar att du redan nu ska bestämma dig för att lägga en röst på Kristdemokraterna.

* För barnens skull
* För miljöns skull
* För trygghetens skull

Jag kommer framöver att utveckla mer av tankarna kring dessa huvdteman.

EU-valet, Kristdemokraterna,


Lyckade Europadagar i Skövde

Intresset var stort för de politiska partiernas inbjudan till Europadagar i Skövde Stadshus. Massor av frågor, samtal och det känns liksom att det börjar dra igång till valrörelse.

Har du facebook kan du se några vimmelbilder om du går in på min sida.

Susanne Krantz-Sahlin delar ut material till gymnasieelever

Susanne Krantz-Sahlin delar ut material till gymnasieelever.

Imorgon fortsätter det!

Europadagar i Skövde Stadshus

Torsdag 7/5 och Fredag 8/5 inbjuder de politiska partierna till Europadagar i Skövde. Det blir bokbord, montrar, samtal, paneldiskussioner och föreläsningar.

De åtta partierna i Skövde kommunfullmäktige vill på detta sätt vara med och "blåsa liv" i EU-valrörelsen.

Många anser att valet den 7 juni är det "tysta och glömda valet".

Då jag, i min egenskap av kommunfullmäktiges ordförande, föreslog partierna att ställa upp på detta så var alla med direkt.

Skolklasser och allmänheten är inbjudna. Medverkan förutom de politiska partierna sker via Europa Direkt Skaraborg (Mats Olsson) och Högskolan i Skövde (Lennart Börjesson).

Utförligt program finns på www.skovde.se

Som ide´-givare bävar man lite om folk kommer eller inte, men min uppfattning är: Om inte de politiska partierna tar ansvar för att uppmärksamma valet den 7 juni, så kommer heller ingen annan att göra det.

Har du vägarna förbi så välkommen till Skövde Stadshus

SVTs Eva Hamilton har förändrat TV-mediet

TV är inte längre TV. Förr handlade det om att man bänkade sig framför apparaten vid en viss tidpunkt för att se ett utanonnserat program. Dagens tablåer studerades noggrant och man avsatte tid vid ett givet tilfälle. Sedan digitalseringen inleddes blev också nya produktionsmetoder möjliga.

Sveriges Television har varit föregångare när det gäller anpassningen av "PLAY", dvs att man själv bestämmer när man ska ta del av ett program.

Årets branschpersonlighet är SVTs VD Eva Hamilton. Juryn vid Stockholm Media award motiverar utmärkelsen:

"Hon har tagit den stora kolossen ut i det nya medielandskapet med en banbrytande tjänst som förändrat tittarbeteenden och som till och med de kommersiella kanalerna applåderar. Efter SVT Play är tv-landskapet inte sig likt. SVT har uppdaterat public service-begreppet".

Detta innebär att om man t ex missade att se Ella Bohlins medverkan i PLUS häromkvällen så kan man ändå ta del av detta genom att använda sig av SVTPLAY.
Ella Bohlin medverkar i PLUS EU-special

Kristdemokraterna, Ella Bohlin, Dagens Media, Resumé,

 

Svenska folkets viktigaste fråga: En bra sjukvård

FSI (Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier har åter presenterat en undersökning om hur samhällsutvecklingen färgar av sig i våra liv. Under många år har de analyserat "trender" i åsikter. Den senaste publiceringen är en intressant läsning.

De fem viktigaste frågorna för svenska folket handlar om:

- Verka för en bra sjukvård (59%)
- Värna om kommande generationer (51%)
- Omsorg om vårdbehövande åldringar (50%)
- Minska miljöförstöringen (50%)
- Stoppa narkotikamissbruket (49%)

Siffrorna inom parentes innebär att man svarat att detta är ett absolut krav.

En sammanfattning av ovanstående kan vara: Svenska folket stöder Kristdemokraternas politik. Det är precis dessa frågor som ligger som partiets "hjärtefrågor".

Om man ska titta på de minst viktiga frågorna så blir de också "kristdemokratiska".
Ökad u-hjälp framstår som den minst viktiga frågan för svenska folket. Vi kristdemokrater anser att detta är en solidaritetsfråga och ett uttryck för att visa på människorvärdet och vårt gemensamma ansvar. I denna fråga vill vi vara lobbyister och ivrigt verka för att vi ska dela med oss av vår välfärd,

Som politiker är det viktigt att lyssna till allmänheten men också att driva frågor, vända opinionen, och verka för ett förändrat samhällsklimat.

Det finns ett parti som försöker att lägga beslag på sjukvårdsområdet, men då man läser Kristdemokraternas program kring Hälso- och sjukvård kan man verkligen säga att Kristdemokraterna är de som tagit sig an dessa frågor och har en politik som ställer den enskildes behov i centrum.

Kristdemokraterna, FSI

Kundvalssystem inom äldreomsorgen på G

Ikväll kommer Kristdemokraterna i Skövde att vinna ännu en seger. Eller rättare sagt de äldre. 2005 skrev jag en motion om Eget Val, dvs att den som har hemtjänst ska själv kunna välja vem som ska utföra tjänsten. Idag har kommunen monopol på detta.

Idén är att ett antal företag ska kunna erbjuda sina tjänster till de äldre. En katalog som presenterar företagen tas fram och de äldre väljer själva vem som ska komma in i deras hem och utföra olika biståndsbedömda sysslor.

Tyvärr måste man konstatera att ibland tar det tid i politiken. Men jag är glad över att fått stöd i detta. Vissa socialdemokrater rasar över förslaget och vill hänga kvar vid monopolet.

Kristdemokraterna, kundvalssystem, Skövde

Datorlös helg

Jag är i torpet över helgen och är "utan dator". Därför sker ingen uppdatering av bloggen just nu. Snart drar valrörelsen igång på allvar. Bestäm dig redan nu att rösta inför 7 juni

RSS 2.0