Ännu en stipendiat från Konstgrafiska verkstaden

Berndt Jutemar fick idag motta Västra Götalandsregionens kulturstipendium vid Kulturnämndens sammanträde på Röda Sten i Göteborg. Jutemar har under närmare ett halvsekel varit verksam som grafiker, skulptör, lärare, föreläsare och inspiratör för konst och konstnärer.


I lördags fick en annan grafiker, Mats Svensson, också ett stipendium. Det var Skövde kommuns kulturstipendium som överlämnas på nationaldagen av Skövde Kulturnämnds ordförande Douglas Hjalmarsson.


Berndt och Mats är båda, sedan många år, aktiva vid Skaraborgs konstgrafiska verkstad. Verksamheten vid Rosa Huset har stor betydelse för det regionala men också för det nationella kulturlivet. Den traditionella koppargrafiken är basen i utbudet, men många av konstnärerna arbetar idag med såväl hydbridtekniker som digitala tillämpningar.


Att två av grafikerna vid verkstaden uppmärksammas på detta sätt är glädjande, men visar också på den goda kvalitet som verkstaden står för. Den tillhör konstlivets infrastruktur och är en oumbärlig resurs. Utan denna typ av verkstäder skulle denna typ av teknik ha oerhört svårt att överleva. Den gemenskap som en konstnärsdriven verkstad utgör är också en stor inspirationskälla för kreativitet och konstnärlig utveckling.


Som Skövdebor och Västragötalänningar kan vi vara stolta över att ha två stipendiater med hemvist vid den grafiska verkstaden.

Berndt Jutemar

Jag har med glädje läst din blogg och delar givetvis dina välformulerade synpunkter på verksamheter liknande den vid Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad.

Kommer fortsättningsvis följa dina inlägg.

mvh Berndt