Samhället skördar det kulturen odlar

En av försommarens höjdpunkter inträffar när Läckö Slott öppnar dörrarna för årets utställning. I år handlar det om kungliga gåvor. En spännande idé. Vid invigningen medverkade HMK Carl XVI Gustaf och höll ett riktigt inspirerande tal. Han berättade att som kung får man många presenter, men att den stora glädjen ligger i givandet. Att få en gåva är stort, men att få ge en gåva är ändå större. Kungafamiljen har personligen engagerat sig och medverkat för att ge allmänheten en möjlighet att se de "kungliga gåvorna".
Läckö Slott - sommaren utställning handlar om kungliga gåvor

Invigningen leddes av Läcköstiftelsen VD magnus Lönnroth, som under sina år som chef för Läckö, åstadkommit ett mycket gott arbete. Läckö är ett av de stora besöksmålen i västsverige. I sitt välkomstanförande använde Magnus en strof som stannat kvar hos mig: "Samhället skördar det kulturen odlar".

Kulturen har en stor och viktig roll. Kanske är det så att i kristider behövs den ändå mer. Att få stimulans, inspiration och att odla sin inre människa rustar oss för en kommande morgondag.

Så om du vill ha lite stimulans under sommaren kommer här några förslag avseende kulturella upplevelser

1. Läckö Slott - sommarens utställning om kungliga gåvor inspirerar
2. Nordiska Akvarellmuseet - Elsa Beskows illustrationer är klassiker som kan ses många gånger
3. Göta Kanal - Ett tekniskt underverk, men också ett nöje att besöka som landturist. Att tusentals båtturister lockas dit förstår man, men även vi som inte har båt kan uppleva kanalens idyll.
4. Kinnekulle - En resa i Medeltidens värld är värt några sommardagar
5. Skara Sommarland - har du barn eller barnbarn så är Skara Sommarland ett måste