Vad innebär det att vara riksdagsledamot?

Kalla Fakta har dragit igång en intressant debatt om riksdagsledamöternas engagemang och då särskilt vad de gör utanför riksdagen. De senaste dagarna har Thomas Bodström stått särskilt i fokus.

I söndagens agenda på SVT (Se det på SVT Play) presenterades Bodström som röstmagnet och kronprins inom det socialdemokratiska partiet. Karin Hübinette pressade Bodström kring hans extraknäck. Men vad sa han egentligen? Jo att det är förenligt att arbeta och vara riksdagsledamot och att det är vanligt förekommande.

Att han kvittar ut sig från riksdagen och arbetar som advokat verkar vara högst normalt beteende. Riksdagsarbete gör han ändå, även om han är på ett annat arbete.

Men är detta rätt? Att vara riksdagsledamot är ett förtroendeuppdrag och man får en ersättning- ett arvode - för att man inte längre har ett lönebaserat jobb. Att både uppbära arvode och lön samtidigt kan inte vara moraliskt försvarbart.

Bodström är en ledande riksdagspolitiker och genom sitt agerande skapar han en bild av att man kan sköta detta förtroendeuppdrag vid sidan av sina andra åtaganden. Det skapar ett förakt för det tuffa uppdrag som det är att verka som företrädare för riksdagen.

En annan som spädde på fördomarna om en slags lekstuga i Stockholm var centerpartisten Solveig Ternström som för några veckor sedan, i direktsändning, jorde häpnadsväckande uttalanden om uppdraget som riksdagsledamot.

Det är bara att hoppas att talmannen tar itu med detta och agerar "ordningsman" i riksdagen.

Kalla Faktas undersökning finns att ta del av på www.tv4.se och www.nyhetskanalen.se.