Är det OK med smarta politiska stölder?

Anders Pihlblad, en av våra mest kända journalister, och bevakare av politik och politiker ställer en intressant fråga i sin blogg. Rubriken är "Smarta politiska stölder". Frågeställningen utgår från en term som Moderaternas partisekreterare, Pär Schlingmann, använde under sitt tal på moderaternas kommundagar. Han talade om "nu tar vi fajten". Det är detta som Pihlblad refererar till. Uttrycket använde Kommunal för några år sedan och var en devis som de använda i samband med sina fackliga ambitioner. Han beskriver att M är duktiga på att sno begrepp från andra och säkert var det många som höjde ögonbrynen under den "make-over" som M gjorde då de blev de "nya" moderaterna. Beskrivningen handlade då om "det nya arbetarpartiet".

Pihlblad talar om politisk stöld. Det får stå för honom, men tanken är intressant. Ett problem med att socialdemokraterna haft makten i så många år är att vi nästan börjat anse att socialdemokratisk problem är en svensk norm. Att det som de S-märkta politikerna stått för är en svensk modell. Det är det inte, utan det är en socialdemokratisk modell. Självklart äger de inte vissa frågor eller uttryck. Så någon fråga om "stöld" är det knappast när man tar över ord eller beteckningar som inte är varumärkesskyddade.

En parallell kring detta är tillgången till den svenska flaggan. Den står som en stark symbol för Sverige. Då vit makt-rörelsen för några år sedan försökte att göra den till "sin" var det tyvärr en del skolledare som hjälpte till i detta då de försökte förbjuda elever att bära flaggan på sina jackor. Det var snudd på att en liten grupp människor försökte att ta över en symbol som är vår allas.

Nu har S börjat att lansera ett begrepp från KD om ett samhälle med plats för alla. Man kan konstatera att det börjar bli trångt om vissa namn och beteckningar.