Retro Nossebro - en häftig upplevelse

Vad är en kommuns styrka och vad är dess svaghet? Nedlagda affärer, tomma skyltfönster, fabriker som slår igen, ungdomar som flyttar och begränsad ekonomi - innebär det att man ska ge upp och flytta därifrån?

- I Nossebro har vi fiffighet, menar Rigmor Persson, bilioteks- och kulturchef, som tillsammans med AM Alströmer som är kommunutvecklare, verkat för att vända tankarna och istället för att sätta sig ned och deppa, försöker att ta tillvara på den kraft som finns i samhället. Fiffighet är vår beteckning på kreativitet!

Retro Nossebro är idén. Att helt enkelt ta till vara de kvaliteter som fanns på 50- och 60-talet och använda dem idag. Alltså helt enkelt vända totalt på perspektiven.

En av Nossebroprofilerna Rune "Läkka" Johansson har öppnat den gamla elaffären som är fylld från golv till tak med gamla elprylar. Med en fantastisk berättarförmåga framstår han och affären som ett levande kulturarv och är idag en attraktion i Nossebro.

På bilden berättar han och AM om retrosatsningen för deltagare i projektet Städer Som Sticker Ut.

Tomma skyltfönster, utmed huvudgatan, används som utställningsytor där man kan se olika tidstrogna miljöer.

Köpmannaföreningen satsar på bemötande och service ("som det var på den gamla goda tiden") och strävar efter att göra småskaligheten till en attraktion.

Att flanera i samhället, lyssna till berättelserna, betrakta de gamla husen och miljöerna och ta del av ett samhälles invånare som bestämt sig för att vända en negativ utveckling är en oerhört spännande upplevelse.

En resa i sommar till Nossebro kan rekommenderas. Om man dessutom har tid så kan en resa med ångbåten på Nossan eller besöka veteranmarknaden och handla mopeddelar eller besöka knallarna på Nossebro marknad. Eller varför inte gå på bion och se digitalt överförda sändningar från Metropolitian? Det gamla och det nya lever hand i hand i samhället som är en del av Essunga kommun.

Ett besök i Nossebro blir mer än en nostalgitripp.

www.esssunga.se Retro - Framtiden för Nossebro