Gullspångslaxen växer och frodas

Idag har jag varit på en filmträff i Gullspång och samtalen med olika företrädare för biografer har handlat om digitalisering av biografer. Det sker några sådana träffar i regionen med vår filmkonsulent Jens Lanestrand. Ett stort teknikskifte är på gång och kanske kommer de närmaste 18 månaderna att innebära en total förändring av våra biografer. Vi får se om det kommer besked i höstbudgeten.
Filmträffen avslutades med ett studiebesök vid Gullspångsälven där stora insatser görs för att rädda Gullspångslaxen och Gullspångsöringen. Sedan några år finns en laxtrappa i Gullspång där man nu räknar med att några hundra laxar ska passera för att komma upp i lekvattnen om en månad. Förr fanns det stora mängder med denna särskilda art, men ett stort projekt drogs igång för att rädda laxen som var utrotningshotad. Laxtrappan byggdes för att fiskarna skulle kunna passera kraftstationen.
Robert Skog, miljöinspektör i kommunen, berättar entusiastiskt om det lyckade projektet.


Det har blivit något av ett folknöje och en turist-attraktion att besöka laxtrappan i Gullspång. Det lär vara svårt att se några laxar som hoppar, men längre upp i lekvattnen lär man kunna se fisken på nära håll.

 

Kent Andersson

Fiske-nytt, med mera, finns hos:

http://hem.passagen.se/kent.andersson