Läkare som spenderar miljoner

Stockholm står i dagarna värd för en oerhört stor kongress, faktiskt en av de allra största i världen. Man räknar med att över 30 000 läkare och andra specialister deltar i ESC-kongressen (European Society of Cardiology). De främsta forskarna inom området kranskärlssjukdomar finns på plats för att dela med sig av sina rön.

Denna typ av kongresser har stor betydelse för att sprida nya forskningsrön, presentera nya behandlingsmetoder och stärka hjärtläkarna i deras kompetensutveckling.

Men det finns också en annan aspekt av detta nämligen den industri som kallas mötesindustrin. Ibland säger vi lite slarvigt att den tillhör turismen, men är egentligen någon annat. I Sverige säger vi att den ingår i besöksnäringen.

Man räknar med att en delegat som är med på ESC spenderar över 5 000 kr per dygn under konferensen. (Finns en artikel i SvD (papperstidningen) idag om detta Det innebär att det omsätts hundratals miljoner dessa dagar. Allt beroende på en enda kongress.

Sverige har ett gott rykte utomlands. Vi har god kvalitet och framför allt uppfattas vi som ett tryggt land.

Det finns många vinnare på en sådan här kongress:
- Patienterna är troligtvis de som vinner mest
- Läkarna och annan vårdpersonal får kompetensutveckling
- Hotellen är fyllda
- Taxichaufförerna har fullt pådrag
- Restauranger får ökade besök
- Handeln gynnas eftersom många vill ha med sig något hem

Konkret innebär detta att massor med människor får extra arbete därför att 30 000 läkare kommit till stan och spenderar miljoner.

Vi behöver satsa rejält på att få fler konferenser och kongresser till Sverige.