Fruimport - en modern slavhandel?

Kärlek är bland det finaste som finns. Många är beredda att lämna sina familjer och sin egen kultur för att flytta till en man eller kvinna i ett annat land. Vår lag bygger på att vi respekterar och värderar äktenskapet högt. Vi är överens om att en utländsk man eller kvinna som gifter sig med en svensk medborgare ska få uppehållstillstånd i Sverige. Det är en bra lag.
Samtidigt finns det en otäck baksida av den. Det är många kvinnor som upptäckt att de blivit utnyttjade. Åtskilliga kvinnor från t ex Thailand eller Ryssland har trott att de reser till en man som har känslor för dem, men de har blivit utnyttjade på ett avskyvärt sätt.
SvD kallar detta fruimport och belyser det i en serie artiklar. Ett scenario som beskrivs är hur en kvinna kan "importeras" till Sverige, leva under misär i två år och sedan tar mannen avstånd från henne och då utvisas hon ur landet. Strax därefter sker en ny "import".
Att lyfta fram trafficking och slavhandel är viktigt 2010. Att det sker i vårt eget land, och med stöd av lagen, känns avskyvärt. Samtidigt måste vi också framhålla att det finns många lyckliga förhållanden där en man eller kvinna skapat sitt nya hem i Sverige.
Janne

Det är inte de lyckliga förhållandena tidningsartiklarna handlar om. Men det verkar många inte fatta utan de känner sig påhoppade och far ut i kommentarer som kan få en vettig människa att baxna.Att försvara män som hämtar hem fruar från andra länder, den ena efter den andra, är ju helt sanslöst.Ja, det ÄR trafficking. Ja, det ÄR slavhandel.Hade en granne som ägnade sig åt just det. Tror dock han behandlade flickorna ganska väl, men de var i hans egendom. Han talade om att det ligger i deras natur att vara "följsamma". Samtliga dessa flickor kunde vara hans barnbarn.

När jag en gång frågade honom var t ex Poh tagit vägen svarade han att är man inte nöjd är det bara att byta.Det var mycket, mycket obehagligt!Janne

Hard Life

Inte heller lätt att vara europe i Thailand... eller som vi brukar säga, "Wellcome to the land of Lies"Många av thaitjejerna som kommer till Sverige är bara ute efter pengar och åker hem när gubbens plånbok är tom... kanske beskyller honom för det ena och andra först. Läs detta innan ni "importerar"!http://threefrogs.se/Thailand.html

S.

Någon som fått uppehållstillstånd blir inte avvisad under den tid uppehållstillståndet gäller, såvida denne inte gör grova brott. efter två år görs en ny bedömning. Då får man i regel permanent uppehållstillstånd om man anses vara etablerad i Sverige. Om dessa kvinnor i fråga visste detta, så skulle det vara bäst för dem att lämna sina misshandlande män så snart som möjligt och etablera sig i samhället på annat sätt. Det räcker att hon har fått en vän eller att har ett barn som har fått vänner i Sverige. Alternativt att kvinnan har hittat en ny partner. Svårare än så är det inte.

Olbap

Vänstervridna farbror-barbros och svenska bitterfittor börjar bli nervösa - att etniskt svenska män tröttnat på etniskt svenska kvinnors okvinnlighet. Det är skälet. Finns inget annat skäl. Om svenska kvinnor hittar tillbaka till en feminitet, då kanske trenden vänder.

pelle

Uttrycken ”importfruar” och ”köpt fru” är en oförskämdhet. Jag har varit lyckligt gift med en Ukrainska nu i 10 år, och jag har inte lust att höra sådant. Det finns tillräckligt med fördomar och folk med fel uppfattning. Ske det nu underblåsas också med sådan smörja? Det måste vara ett fåtal rötägg som ägnar sej åt att slänga ut kvinnor på löpande band. Tänk på att ni samtidigt hetsar mot de som har fullständigt normala förhållanden, dvs de allra flesta!