Polisens krav på betalning - ett hot mot evenemang

Polisen har börjat att skicka saftiga räkningar för den bevakning som de gör i samband med olika typer av evenemang. För oss som arbetar med turism är detta ytterligare en pålaga och leder troligtvis till att flera evenemang inte kan genomföras.
DN skriver att polisen skickade räkningar på över 2,2 miljoner förra året och eftersom fler polismyndigheter hakat på denna trend så ökar notan troligtvis rejält i år.

Samtidigt så sker olika bedömningar hos de olika polismyndigheterna. I Västra Götaland har man nu bestämt sig för att börja ta betalt och t ex den traditionella matfestivalen i Skövde är hotad. Att plötsligt få fram några hundra tusen för att betala för de polisiära insatserna kom som en chock för arrangörerna.

Detta riskerar att arrangörer kan välja att förlägga ett evenemang till en plats där polisen inte tar betalt för sina tjänster.

Det sägs också att idrotten inte ska debiteras från polisen, vilket gör frågan ändå märkligare. Varför ska en musikfestival kosta för bevakningen om inte fotbollsmatchen gör det.

För några veckor sedan diskuterade vi denna fråga i Nätverket för Regional Turism och i västsverige har vi bett om ett möte med polisledningen.

Detta måste tas via anslaget till polismyndigheten och inte genom särskilda avgifter av evenemangens arrangörer.