Spännande räkning efter valdagen

Idag kommer de flesta av landets politiker att följa rösträkningen. Genom www.val.se kan man löpande se hur räkningen utfaller. Det är mycket spännande och valmyndighten utnyttjar tekniken på ett föredömligt sätt. Under valnatten var jag imponerad av snabbheten trots att mängder av besökare var inne på deras sajt.

För oss som förtroendevalda handlar politiken alltid först om våra partier. Vi har ett preliminärt resultat från valnatten men väntar spänt på att alla röster ska räknas. Ibland handlar det om små marginaler.

i Falköping t ex så tappade kristdemokraterna 69 röster men det innebar två mandat i kommunfullmäktige. Så de väntar spänt på att även de röster som skickats via posten ska ge besked om detta dystra förhandsbesked står sig.

I andra hand handlar valet om personer. Det verkar som att kryssandet har ökat och att många personer har lyckats att tränga igenom med sina personkampanjer. Därför är det en spänd väntan tills sista rösten är räknad.

För oss som är med i landsting/region eller kommun så övergår snart en ny fas, nämligen förhandlingarna. Genom att bilda olika konstellationer, t ex allianssamverkan, så kan man förhandla med övriga partier om posterna i nämnder och styrelser. Ofta brukar ett gott förhandlingsresultat vara att alla partier känner sig lite lagom nöjda och lite lagom besvikna.

Idag följer vi med spänning rösträkningen.

Valmyndigheten nås via http://www.val.se