Vilken betydelse har en partiledare?

Medierna spekulerar idag om framtiden för Centerpartiet. En ny ledare i Annie Lööf har skapat en stor entusiasm och framtidstro bland regeringens gröna parti. Men kan en enskild person klara av att vända ett partis opinionssiffror? Är det inte de tusentals lokala partiarbetarna som bär upp ett parti? Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern har alla tre hamnat i skymundan av moderaterna i regeringen och trots stor medieexponering av partiledarna så är det inget av de tre regeringspartierna som lyckats vända en nedåtgående trend. De senaste mätningarna har visat att FP håller sig kvar i riksdagen, men både C och KD kan riskera att åka ut landets högsta beslutande organ.
Ska nu Annie Lööf göra det som inte de andra har klarat av, eller kommer vi att se en utveckling där M kommer att tappa till de övriga partierna?
Självklart är den yttersta ledaren av stor betydelse för ett parti, men det är nog den närmaste omgivningen kring partiordföranden som är minst lika viktig. Att ha goda medarbetare och få goda råd är A och O för en ledande politiker. Men det är också av yttersta vikt att gräsrötterna är med och stöttar. Det verkar som att Centern fått en ny entusisasm i partiet och att alla sluter upp kring sin nyvalda partiordförande. Det är sådant som skapar styrka och då man kopplar armkrok kan man åstadkomma mycket. I mitt eget parti verkar det just nu som att flera medlemmar använder sin energi till helt motsatta insatser. Att stötta sin partiledare tillhör ett av de viktiga ledorden för en partikamrat. Att man har en intensiv period innan någon är vald är ju en del av spelreglerna, men då man blivit demokratiskt vald, ska man ha stöd av sin omgivning. Det verkar C ha förstått.