Ska nätet ta över våra liv?

Slutklämmen i en intressant artikel i DN om nätjättarnas makt över våra liv avslutas med sammanfattningen av vad som är på gång: "De kan då studera vårt beteende, läsa våra tankar, förse oss med produkter, dränera våra plånböcker samt ingripa innan vi gör felaktiga handlingar."

Artikeln handlar om den enorma datainsamling som äger rum och ger datajättarna stora kunskaper om oss och våra vanor. Det handlar inte bara om enorma datamängder som samlas in utan också hur man tjänar pengar, stora pengar. Googles annonsintäkter uppskattas till 24 miljarder dollar. Det är mer än hela USAs dagspress inkomster via annonser. Amazon har 164 miljoner kunder över hela världen.

När man tittar på de största dataföretagen kan vi konstatera att de samlar in enorma datamängder och kan skapa "profiler" av oss genom att ta del av hemsidesbesök, köpvanor, sökningar etc.

George Orwells förutsägelser verkar stämma rätt bra och redan för 2000 år sedan skrev Johannes i Uppenbarelseboken om att utan ett visst nummer skulle ingen kunna handla eller ta del av affären. Verkar som att framtiden är här.