Om alla gjorde rätt för sig

I dag läser jag i Skaraborgs Allehanda att man uppskattar att fuskåkandet kostar Västtrafik (vårt regionala kollektivtrafikbolag) cirka 50 miljoner kronor per år. De pengar skulle göra stor nytta om de tillfördes verksamheten. Som kristdemokrat talar jag om vikten av värden. Med värden menar vi sådana konkreta ställningstaganden som leder till att vi bygger en god samhällsgemenskap. Ärlighet och hederlighet och att göra rätt för sig är sådana grundläggande värden som det goda samhället behöver. Många lurar andra och det allra farligaste med detta är att efter ett tag ser man inget fel med det. Så är det säkert med fusken i kollektivtrafiken. Man sätter det i system och om det inte finns kontrollanter så blir det snarare regel än undantag att man plankar. Men det drabbar alltid andra. Det finns de som inte vill betala skatt och gör allt för att pengarna ska hamna i egen ficka. Men de kräver själva skolgång, ambulans och sjukhusvård. Men det goda samhället kräver att alla bidrar.
 
Jag tycker att ROT- och RUT-avdrag är mycket bra. De har gjort svarta jobb vita. Det är inte anständigt ett land att folk ska emgageras för jobb utan den trygghet som en anställning innebär.
 
Därför uppmanar vi alla att göra rätt för sig. Det skulle vara intressant att veta hur mycket skatten skulle kunna sänkas om alla betalade det som de ska göra. Säkert handlar det om mycket stora summor.