S/S Trafik får fint pris

Ångfartyget Trafik, hemmahörande i Hjo, har fått ett fint pris. Båten eller snarare S/S Trafiks vänner har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum.
I Sverige finns det 1449 arbetslivsmuseer. De bevarar det svenska kulturarvet och tusentals av ideellt arbetande människor är med och vårdar det som en gång varit, men som nu av olika anledningar inte längre bär sig i det "moderna" samhället. Mängder av yrken och hantverkstraditioner upprätthålls tack vare arbetslivsmuseerna. De utgör en oerhört viktig del av det svenska kulturlivet.
S/S Trafik är ett bra exempel på hur engagerade personer kan rädda en kulturskatt. Ångfartyget trafikerade sträckan Hjo-Hästholmen (passage över Vättern och förenade Väster- och Östergötland med en snabb transport) mellan 1892 till 1959. Under flera år levde ångfartyget en osäker tillvaro men 1972 tog Trafiks Vänner tag i frågan och satsade på en upprustning. Nu är S/S Trafik ett återkommande inslag i Hjo och gör regelbunda turer under sommaren. Båten används också vid många andra tillfällen.
Ångfartyg var under en tid en enorm utveckling och skapade ett snabbt och säkert transportsystem. Tidigare segelfartyg hade begränsningar då de byggde på segelbar vind för att kunna upprätthålla tidtabellerna. Ångan var en del av den industriella revolutionen och skapade helt nya typer av fartyg. I dag kan vi ta del av detta tack vare många flitigt arbetande medborgare som satsar sin tid på att rädda och bevara det svenska kulturlivet.
S/S Trafiks Vänner är väl värda den fina utmärkelsen att vara Årets Arbetslivsmuseum 2013.
Mer om Trafik kan du läsa på sällskapets hemsida.
Mer om Sveriges Arbetslivsmuseer finner du här