Kärlek istället för hat på nätet

Vad är det som driver näthatarna? Vad är det som gör att det skrivs elakheter och fruktansvärda kommentarer på nätet? Varför pratar vi inte med varandra? Varför allt detta om varandra?
Det är många frågor som ställts den senaste tiden med anledningen av debatten om näthatarna. Det skrivs fruktansvärda kommentarer och i en del fall har kommentatorsfälten avslutats eftersom det blivit personpåhopp och frågor om förtal. I dagens GP finns en artikel som handlar om att skapa en motkraft och att kärleksbomba istället för att hata.
För oss som är politiker och dagligen verkar för att främja demokratin så är nätet en stor tillgång. Men det finns också avigsidor. Det verkar som om krafter sätts igång, formuleringar skapas, och orden distribueras via nätet på ett helt annat sätt än det som sker då vi möts öga mot öga. Det är olyckligt att hat frodas, men ofta beror det på att någon känner att orättvisor begåtts. Men det är stor skillnad att ha synpunkter på saklig grund och att bara spy ur sig oförskämdheter.
Vi som politiker är måltavlor för många påphopp. Ofta har vi förtjänat kritik och medias uppgift är att granska oss. Det är en bra process och stärker demokratin, Men de som hatar och förföljer vissa personer på nätet skapar endast olust och problem. Jag ser gärna en konstruktiv debatt, men önskar att näthatet ska upphöra. Kanske kärleksbombning är ett sätt?