Skövdes lokaltidningar på webben

Nu finns båda skövdetidningarna på webben. Sedan Västgötatidningar bestämde sig för att göra en nysatsning  i Skövde och återväcka liv i Skövde Nyheter så blev det en stark ställning på webben. Deras framgång har blivit så stor (de har lyckats bli en rejäl snackis i Skövde) så även NWT har bestämt sig för att göra en satsning på sitt flaggskepp i Skövde, den dominerande dagstidningen Skaraborgs Allehand (SLA).
För många år sedan arbetade jag på Skövde Nyheter. Det var i början på 90-talet då tidningen datoriserades och hela produktionsprocessen förändrades. Sedan lades tidningen ned under några år men har nu gjort en comeback. Då fick de flesta vänta till dagen därpå för att nås av en lokal nyhet. Genom att vara väldigt snabba med uppdatering av sin hemsida har de lyckats att få stor uppmärksamhet och jag hör fler kommentarer om SNs innehåll än om SLA. Säkert har detta nått ledningen för SLA som nu gör en stor satsning på webben.
Det innebär att Radio Skaraborg, vår P4-kanal i Skaraborg, som alltid var vana vid att vara "det snabbaste" mediet nu fått rejäl konkurrens. Det kommer säkerligen att innebära att en intressant nyhet betydligt snabbare kommer att nå allt fler.
Men det finns också en baksida med snabbt och korta artiklar. Nämligen att det journalistiska "grävandet" minskar. Kraven på snabba leveranser gör att en enskild medarbetare ska prestera alltmer och snabbt. Detta kan försämra det journalistiska hantverket. Den traditionella dagstidningen, med specialister inom olika fackområden, har haft tid för ordentlig research och därmed stärkt den journalistiska kvalitén. Självklart är detta möjligt också i andra medier, men tidningen har länge stått för detta och också gett läsaren ordentliga underlag och bakgrundsmaterial.
Nu är det bara att önska båda skövdetidningar lycka till och som politiker ska vi nog se till att de har mycket att skriva om. Att vi granskas är ju en del av demokratin och förhoppningsvis kan tidningarna nu nå fler läsare.
Du finner adresserna här: