Inför rena personval i Svenska Kyrkan

På Söndag är det dags för Kyrkovalet. Över fem miljoner medlemmar är röstberättigade och ska välja sina förtroendevalda för den kommande mandatperioden. Sedan kyrkan skiljdes från staten har tanken varit att de politiska partierna inte längre ska leda kyrkan utan det ska vara förtroendevalda medlemmar, precis som i vilken förening som helst, som ska utgöra kyrkans lekmanna ledning. En del har hänt men några partier hänger fortfarande kvar. Jag anser att rena personval ska utgöra grunden för hela valsystemet och att nomineringsgruppernas arbete ska avslutas. Oavsett vad grupperingarna heter så framstår de som politiska och kyrkan vinner ingenting på detta.
Jag tillhör Kristdemokrater för en levande kyrka och detta är en grupp helt skilt från det politiska partiet men självklart finns det en koppling, men inga styrande band eller ekonomiska valsatsningar från det kristdemokratiska partiet.
Nästa val hoppas jag att det vid valet inte finns nomineringsgrupper alls utan att man gör en lista med de personer som brinner för kyrkans inre liv och har en gemensam valsedel. Medlemmarna får sedan kryssa för den eller de kandidater som man anser är de bästa representanterna.
I dagarna pågår en mobilisering från ett av partierna och alla deras medlemmar anmodas att gå och rösta på söndag. Därför vill jag uppmana dig som är medlem i Svenska Kyrkan att delta i valet och att lägga din röst på en kandidat som du har förtroende för.