Mycket på gång i regionfullmäktige

 
 
I dag har vi haft mängder av ärenden i regionfullmäktige. Några frågor drog igång debatten. Vi hade bland annat en stor och lite laddat debatt om ett yttrande kring nationell plan för trafikinfrastrukturen. I sådana frågor brukar vi vara överens men denna gång blev det votering om hur vi skulle beskriva våra ambitioner med E20. Det blev nu, efter votering, beslutat att vi ska skriva in "hela E20 ska ha motorvägsstandard". Denna skrivning var kontroversiell. Från Kristdemokraternas sida hade vi flera motioner, bla min motion om biogaståg och Monica Selins om nollvision för suicid.
 
 Vi delade också ut årets Kulturpris. I år gick priset till Håkan Hellström som väl är en av våra folkkära artister och en kulturens företrädare som Kulturnämnden ville uppmärksamma. Priset är på 100 000 kr och när Håkan tackade så blev vi nog alla rörda. Han beskev vikten av kultur på sjukhus och informerade om att han skänker pengarna till sjukhusclownerna.
 
Jag passade också på att, tillsammans med Kristina Carlsson, partikamrat från Göteborg, som tilll vardags är arkeolog, att lämna in en motion med en idé om kulturarvsskolor. Detta handlar om att våra kulturinstitutioner, hembygds- och fornminnesföreningar och studieförbunden har kurser/utbildningar eller inspirationspass där man utgår från kulturarvet och förmedlar tidiagre generationers liv och kultur till dagens barn och unga. Ska bli spännande att se vad Kulturnämnden säger om denna idé. För övrigt hat jag en intressant diskusion i media med Alex Bergström om våra kultursatsningar.