Tal vid manifestationen i Skövde

 
Detta är det tal som jag höll vid manifestationen i Skövde.
 

Tal vid manifestation i Skövde

Vi är idag samlade för att manifesta vårt stöd för förföljda kristna i Irak och Syrien. Det är med stor oro som vi följer rapporteringen om den systematiska förföljelse som sker i Irak och Syrien. Många av de kristna syrianerna, kaldeerna och assyrierna som finns i Skövde har den senaste tiden fått samtal och nödrop från släkt och vänner som upplever fruktansvärda övergrepp och förföljelse.

Men det är också många som inte vet var släktingar och vänner finns, om de ens är i livet. Många har dött under sin flykt från oroshärdarna.

Under denna helg har flera andra liknande demonstrationer ägt rum i Sverige och idag vill vi i Skövde visa att vi inte kan tiga, utan vill göra vår röst hörd.

Media har de senaste veckorna haft en intensiv bevakning av konflikten Israel och Gaza. Där sker också fruktansvärda övergrepp som inte heller kan tolereras, men i dag fokuserar vi på oroshärdarna i Irak och Syrien. Länder där det tidigare funnits många kristna, men som nu tvingas lämna sina hemtrakter då deras tro inte accepteras.

Vi står här idag för att visa att vi stödjer de som förföljs men vi vill också visa att vi inte accepterar de övergrepp som sker.

Förra veckan var kaldeisk-katolske patriarken i Bagdad, Louis Raphael Sako i Bryssel för att möta de europeiska ledarna.

Han sa då ”Under Saddam Hussein hade vi säkerhet, men inte någon religiös frihet. I dag har vi religiös frihet, men inte någon säkerhet”.

Han var i Europa för att vädja om stöd.

De senaste veckorna har flera städer tömts på kristna som tvingats att fly undan de krig och övergrepp som äger rum.

ISIS (Islamiska staten i Irak och Syrien) har systematiskt rensat ut all opposition och den handlar även övergrepp mot den shiamuslimska befolkningen. Deras ambition är att med våld bilda sunnimuslimskt kalifat.

Vi kommer i avslutningen av manifestationen att göra ett upprop. Alla som vill delta i det är välkomna där vi vänder oss dels till Sveriges utrikesminister Carl Bild och den svenska regeringen, men också ett upprop direkt adresserat till FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Vår vädjan är att FN griper in och skapar en fredad zon för de kristna, gärna på Nineveslätten.

I dag vädjar vi om fred och försoning.

 

Senare antog vi ett upprop där tre områden var i fokus

- Ökad humanitär hjälp

- Fortsatt insatser för att skapa fred i området

- Skapa en fredad zon, en fristad för kristna, gärna på FN-slätten. En plats under FNs beskydd.